Crnogorske vlasti već godinama traže od Srbije da isporuči Svetozara Marovića, nekadašnjeg predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, a za njim je raspisana i Interpolova poternica. Iako je pre nekoliko godina rekao da njegova porodica živi na rubu egzistencije, njegov sin Miloš ima više nekretnina u Srbiji - kuću u elitnom naselju i više desetina hektara zemljišta, kao i firmu…, a sudeći po zvaničnim podacima prebivalište je prijavio u luksuznoj zgradi na Vračaru. Firmu u svom vlasništvu ima i Milena Marović Bogdanović, ćerka Svetozara Marovića.

Vlasti u Srbiji godinama odbijaju da isporuče crnogorskog begunca Svetozara Marovića, koji je u susednoj državi osuđen na tri godine i devet meseci zatvora zbog višemilionskih malverzacija u Budvi. Na poternici je bio i njegov sin Miloš Marović, koji takođe živi u Beogradu, ali je presuda protiv njega (12 meseci zatvora i novčana kazna od 385.000 evra) zastarela.

Upravo je izručenje Svetozara Marovića bilo tema susreta srpskog i crnogorskog predsednika Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića, koji je nakon sastanka u Beogradu izjavio da je dobio uveravanja da će se Srbija “odgovorno poneti povodom toga”.

Svetozar Marović u Srbiji živi povučeno, a u obraćanju javnosti u avgustu 2020. rekao je da je njegova porodica “dovedena do ruba fizičke egzistencije” kada je uhapšen zbog korupcije.

“Mom sinu su oduzeli stan u kojem je živeo i sada nema gde da živi”, rekao je, između ostalog, Marović.

Tri godine kasnije, međutim, mnogo toga se vodi na njegovog sina Miloša.

Kuća na Dedinju

Na njegovo ime vodi se kuća u Puškinovoj ulici na Dedinju. Reč je o objektu od 122 kvadrata, koji se nalazi na parceli površine od ukupno 521 kvadratnih metar. Ova kuća registrovana je isključivo na njega, dok se jedna od dve parcele vodi kao zajedničko vlasništvo njega i njegove supruge.

U katastru nepokretnosti stoji zabeležba da je u toku postupak promene oblika i površine parcele – spajanje, kao i da postoji svojstvo kulturnog dobra prostorno kulturno istorijske celine – Topčider.

Zemljište u Pećincima

U katastru se Miloš Marović vodi i kao vlasnik sedam parcela u Pećincima, s tim što je jedna zajedničko vlasništvo Miloša i Tamare Marović. Reč je o poljoprivrednom zemljištu treće klase, čija je ukupna površina 211.747 kvadrata, odnosno više od 20 hektara.

Miloš Marović Foto: Printscreen/YouTube/Vijesti Online

Kako se navodi, to zemljište je dato u zakup firmi “Family Berry”, čija je direktorka i vlasnica Milena Marović Bogdanović, sestra Miloša Marovića i ćerka Svetozara Marovića. Celokupno zemljište izdato je u zakup na 15 godina (do 2036) i to po ceni od svega 700 evra godišnje.

Firma “Family Berry” registrovana je inače za “gajenje ostalog drvenastog, žbunastog i jezgrastog voća”.

Firme

Za istu delatnost registrovana je i firma Mattea agrar, koja je u vlasništvu Miloša Marovića. BIRN je ranije pisao da je Marović ranije u svom vlasništvu imao i firmu “Agro projekat”, ali kako se može videti u APR-u ona je u likvidaciji. To preduzeće je imalo svoju plantažu malina.

Prebivalište u luksuznom objektu

U zvaničnim registrima piše da je Miloš Marović prijavio prebivalište u Njegoševoj ulici u centru Beograda, gde se nijedan stan ne vodi na njegovo ime.

Reč je o luksuznoj zgradi sa obezbeđenjem, čiji su vlasnici bogati biznismeni. Jedan od njih je i Duško Knežević, vlasnik Atlas Grupe, koga je Crna Gora tražila zbog finansijskih malverzacija. On u Engleskoj živi kao slobodan čovek.

Među vlasnicima zgrade su i biznismen Nebojša Šaranović, a u njoj stan ima Đorđije Prelević, brat supruge Svetozara Marovića, odnosno ujak Miloša Marovića, pa se pretpostavlja da je prijavljen na njegovu adresu.

BONUS VIDEO Kako je „zaboravljen“ Svetozar Marović