Foto: Nova.rs

Na dnevnom redu Evropskog parlamenta sutra će se naći predlog “Rezolucije o Srbiji” u kojoj se poseban akcenat stavlja na prinudni rad zaposlenih u kineskoij fabrici Linglong i nasilju koje je viđeno tokom ekoloških nedavnih ekoloških protesta. Portal Nova.rs eksluzivno objavljuje sadržaj dokumenta o kom će sutra debatovati evroposlanici.

Zajednički predlog Rezolucije u EP potpisali su poslaničke grupe Renew Europe (“Obnoviti Evropu/liberali), Zeleni, poslanička grupa S&D (socijaldemokrate), predstavnici Levica. Za razliku od prethodnih slučajeva, iza dokumenta su ovog puta stali i predstavnici Evropske narodne partije (EPP) koja je u prošlosti gajila bliske odnose sa Srpskom naprednom strankom, koja je ujedno i njihov pridruženi član.

Foto: Printscreen

Autori rezolucije podsećaju da je Srbija potpisinica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da je u obavezi da poštuje konvencije Međunarodne organizacije rada i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Zbog svega toga, poslanici EP su izrazili duboku zabrinutost zbog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima za koju postoji sumnja da se odvija u fabrici Linglong.

Pročitajte još...

“EP izražava duboku zabrinutost zbog navodnog prinudnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima oko 500 Vijetnamaca na gradilištu kineske fabrike Linglong u Srbiji. Pozivamo srpske vlasti da pažljivo istraže slučaj i da obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici i da EU dostave zaključke svojih istraga, te da počinioce pozovu na odgovornost”, navodi se u dokumentu.

U predlogu se navodi da je neophodno apelovati na vlast u Srbiji da omogući slobodan i nesmetan pristup fabrici Linglong u Zrenjaninu i smeštajnim objektima vijetnamskih radnika nevladinim organizacijama, zvaničnicima Evropske unije i drugim predstavnicima međunarodnih organizacija.

Protest radnika fabrike Linglong u Zrenjaninu Foto: Nova.rs

“Pozivamo delegaciju EU u Srbiji da pomno prati ove procese i sudbinu 500 vijetnamskih radnika, ali i Srbiju da poboljša usklađenost sa radnim pravom EU, usvoji novi Zakon o pravu na štrajk i da se pozabavi sa problemom koji se odnosi na rad na crno”, navodi se u dokumentu uz apel vlastima da izmeni Zakon o inspekcijskom nadzoru kako bi isti bio u skladu sa relevantnim konvencijama Međunarodne organizacije rada, koje je Srbija ratifikovala.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog ozbiljnih problema sa korupcije i vladavine prava u oblasti životne sredine, opšteg nedostatka transparentnosti i procene uticaja infrastrukturnih projekata na životnu sredinu i društvo, uključujući kineske investicije i zajmove, kao i multinacionalne kompanije, kao što je Rio Tinto”, navodi se u dokumentu.

„Otvaranje kalstera znači da morate da slušate građane koji protestuju“

Poslanici Evropskog parlamenta upozoravaju vlast u Srbiji da je otvaranje Klastera 4 “Zelena agenda i održiva povezanost”, u pregovorima o pristupanju, ujedno i poziv vlastima u Srbiji da prate legitimnu zabrinutost izraženu u ekološkim protestima i da se hitno pozabave ovim problemima tokom pregovora.

“Izražavamo zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana. Stoga, pozivamo Srbiju da ojača svoje zakonske standarde za kineske poslovne aktivnosti”, piše u rezoluciji.

Iz EP apeluju da bi srpski zakoni o radu i zaštiti životne sredine trebalo da se primenjuju i na kineske kompanije koje posluju u zemlji.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog sve većeg nasilja ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstracija i zbog količine sile koju je policija upotrebila protiv demonstranata. Istovremeno, osuđujemo nasilno ponašanje huligana prema mirnim demonstrantima i svako krešenje osnovnog prava na mirno okupljanje. Naglašavamo da je sloboda okupljanja ljudsko pravo i pozivamo srpske vlasti da na odgovarajući način istraže nedavne slučajeve masovnih protesta u kojima je policija navodno prekoračila svoja ovlašćenja ili nije uspela da zaštiti demonstrante od nasilja i njihovo ljudsko pravo na mirno okupljanje”, poručuje poslanici EP uz poziv srpskoj vlasti da javno osude postupke huligana protiv demonstranata.

Sabac protest
Protesti u Šapcu Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Evroparlamentarci su izrazili zabrinutost zbog ograničenog vremena i prostora na raspolaganju za otvorenu debatu o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi i izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.

Sloboda medija i dalje problem Srbije

“Žalimo zbog dugoročnih trendova medijske pristrasnosti i brisanja granica između aktivnosti državnih službenika, policije i stranačkih političara. Istovremeno, žalimo zbog pogoršanja slobode medija i porasta uvredljivog jezika, zastrašivanja, pa čak i govora mržnje prema predstavnicima opozicije, nezavisnim intelektualcima, nevladinim organizacijama, novinarima i istaknutim pojedincima. Pozivamo srpske vlasti da preduzmu hitne mere kojima će garantovati slobodu izražavanja i nezavisnosti medija”, navodi se.

Osuda napada na Mariniku Tepić

Poslanici EP su izrazili zabrinutost zbog toga što se rad nevladinih organizacija odvija u okruženju koje nije otvoreno za kritiku i upozoravaju da su nedopustivi napadi, poput onog koji je viđen na televiziji Pink, kad je potpredsednica SSP Marinika Tepić izvređana zbog njenog etničkog porekla.

Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Žalimo zbog nedavnih napada na liderku Ujedinjene opozicije Srbije Mariniku Tepić, koji su viđeni na TV kanalu koji sponzoriše vlada. Pozivamo vlast u Srbiji da otvori prostor za civilno društvo i nezavisne medije i da im osiguraju rad bez ograničenja, zastrašivanja i da prekine sa kriminalizacijom njihove aktivnosti”, napominje se.

Evroposlanici pozivaju vladu Srbije da radi na efikasnim i proverljivim, fundamentalnim reformama i da se pozabavi strukturnim reformama i nedostacima u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave.

Pročitajte još...

“Pozdravljamo činjenicu da članstvo u EU i dalje predstavlja strateški cilj Srbije i da je to među prioritetima vlade. Zbog toga podstičemo srpske vlasti da aktivnije i nedvosmislenije iskažu svoju privrženost evropskim vrednostima u javnoj debati i očekuje jasnu i nedvosmislenu posvećenost Srbije, i rečima i delima – da na vidljiv i proverljiv način ispuni svoje obaveze prema pristupanju EU”, stoji u dokumentu.

Zašto su poslanici uputili rezoluciju

Poslanici EP predložili su “Rezoluciju o Srbiji” uz napomenu da su demokratija, ljudska prava i vladavina prava temeljne vrednosti EU, te da su u središtu procesa proširenja i stabilizacije i pridruživanja.

Oni naglašavaju da bi Srbija trebala da napravi ozbiljne rezultate u u pridruživanju, podržavanju i odbrani vrednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

Foto: Nova.rs, Hannah McKay/Pool via AP, EPA/DALE DE LA REY

Napominje se da sloboda izražavanja i nezavisnost medija i dalje predstavljaju pitanja koja bi trebalo prioritetno rešiti.

“Srbija povećava broj ugovora sa velikim kineskim industrijalcima i daje Kini sve više zakonskih privilegija, čak i kada su one u suprotnosti sa evropskim pravom. Sporazum o zapošljavanju stranaca između Beograda i Pekinga dozvoljava primenu kineskog zakona o radu u Srbiji, a u martu 2021. je već bilo medijskih izveštaja o maltretiranju zaposlenih u kineskoj kompaniji Ziđin, koja je 2018. preuzela rudnik bakra u istočnoj Srbiji, dok su im oduzeti pasoši i smešteni u nesigurnim uslovima. Detektovane su i ozbiljne optužbe protiv kineske kompanije za proizvodnju guma Linglong u Zrenjaninu”, naglašavaju poslanici.

Protesti: Policija prekoračila ovlašćenja, sumnja se da su zakoni usvajani zbog Rio Tinta

Poslanici EP navode da su širom Srbije nedavno održani ekološki protesti zbog “naglog” usvajanja dva zakona – o referendumu i narodnoj inicijativi i o eksproprijaciji, te da se smatra da oni otvaraju prostor za kontroverzne projekte stranih ulaganja, kao što je rudnik kompanije Rio Tinto.

Policajac baca devojku preko bankine Foto:Nova.rs

“Građani Srbije iskoristili svoje osnovno ljudsko pravo na mirno okupljanje, dok istovremeno postoje ozbiljne sumnje da su policijske snage prekršile svoju obavezu zaštite života, prava i sloboda građana. Oni su upotrebili ozbiljnu količinu sile i uhapsili su nekoliko demonstranata. S druge strane, demonstrante su napale neidentifikovane naoružane grupe, huligani sa bagerima”, stoji, između ostalog, u dokumentu u koji je naš portal imao uvid.

BONUS VIDEO 24 minuta: Čekićari i letvari protiv golorukih građana 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare