Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta koja se održava 16. decembra na dnevnom redu naći će se i diskusija o usvajanju hitne rezolucije o Srbiji. Poslednja dešavanja u Srbiji – ekološki protesti i odgovor vlasti na njih, položaj vijetnamskih radnika bili su povod za deo poslanika Evropskog parlamenta da stanje u Srbiji stavi na dnevni red predstojeće plenarne sednice, poslednje u 2021. godini.

Kako prenosi sajt European Western Balkans (EWB), Hitna rezolucija o Srbiji zajednički je predlog poslaničkih grupa Zelenih i „Obnovimo Evropu” (liberali), koju su podržali i evropski Socijalisti i demokrate (S&D grupa).

Kako EWB saznaje, poslanička grupa Evropske narodne partije (EPP), čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, bila je izričito protiv stavljanja ovakve rezolucije na dnevni red poslednjeg plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta ove godine. Rezoluciju će sledećeg četvrtka na plenarnoj sednici predstaviti poslanik Klemen Grošelj, a kako je najavljeno o njoj će poslanici EP glasati istog dana. Prema predviđenoj proceduri, do srede bi poslaničke grupe u Evropskom parlamentu trebalo da usaglase svoje predloge nacrta rezolucije.

Pročitajte još...

U nacrtima u koje je European Western Balkans imao uvid, između ostalog, spominje da je tokom nedavno održanih protesta bilo slučajeva nesrazmerne upotrebe policijske sile, budući da je jedan broj uhapšen tokom protesta u nekoliko gradova u Srbiji. Primećeno je da su protesti eskalirali u Šapcu, kao i da se policija povukla pre kraja samog protesta i na taj način omogućila naoružanim huliganima da buldožerima rasklanjaju demonstrante.

Kako navode u nacrtu teksta ističe se da su provladini mediji ali i državni zvaničnici pokrenuli koordiniranu kampanju protiv građanskih pokreta i organizacija civilnog društva, šireći optužbe da se radi o stranim plaćenicima sa zadatkom da naprave haos i destabilizuju Srbiju.

„Izražava se duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema korupcije i vladavine prava u oblasti životne sredine, opšteg nedostatka transparentnosti i opšteg uticaja infrastrukturnih projekata na životnu sredinu i društvo, uključujući kineske inesticije i kredite, kao i multinacionalne kompanije, kao što je Rio Tinto“, navodi se u dokumentima u koje smo imali uvid, i poziva vlast u Srbiji da prati legitimnu zabrinutost izraženu u ekološkim protestima kao i da se pitanjima zaštite životne sredine pozabave tokom pregovora o pristupanju, nakon što je otvoren klaster 4.

Pozdravlja se što je Vlada Srbije odlučila da povuče Zakon o ekproprijaciji iz skupštinske procedure i izmeni Zakon o referendumu, ali i se izražava zabrintost zbog ograničenog vremena i prostora na raspolaganju za raspravu o ovim zakonima.

U predlogu teksta rezolucije u koji je EWB imao uvid izražava se duboka zabrinutost zbog sve većeg nasilja ekstremističkih i huliganskih grupa, posebno tokom ekoloških protesta.

„Osuđujemo njihove bliske veze sa političkim akterima na visokom nivou, uključujući i one bliske vladi“, stoji u nacrtu teksta hitne rezolucije. Vlasti u Srbiji dalje se pozivaju da osiguraju da će se slučajevi nasilja istražiti i da će se kazniti svi odgovorni počinioci, uključujući sve javne službenike.

Poslanici EP spomenuli su ulogu huliganskih grupa u zaštiti murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića kao i da su ti incidenti razotkrili bliske veze između huligana i policije.

U tekstu u koji je EWB imao uvid, naglašava se da uvredljiv jezik, zastrašivanje i kampanje kleveta protiv političkih protivnika i predstavnika medija koje sprovode poslanici predstavljaju kršenje demokratske praske i temeljnih demokratskih vrednosti. Dalje se nastavlja da je EP zaprepašćen još jednim orkestriranim napadom nekoliko poslanika, visokih političkih zvaničnika i provladinih tabloida na građanske pokrete i organizacije civilnog društva, prikazujući ih kao “strane plaćenike” koji imaju zadatak da stvaraju “haos i destabilizuju Srbiju”.

Poslanici EP u nacrtu teksta rezolucije o kom će se raspravljati sledećeg četvrtka, navode da su zabrinuti zbog izveštaja o položaju oko 500 radnika iz Vijetnama, zaposlenih u kineskoj fabrici guma u Zrenjaninu. Oni pozivaju srpske vlasti da hitno preduzmu sve mere za okončanje zloupotrebe radnika, kao i da istraže i kazne sve odgovorne.

Poslednji put ovakva hitna rezolucija o Srbiji usvojena je 2014. godine, kada je osuđeno ponašanje i ratno-huškačka retorika haškog optuženika Vojislava Šešelja. Radi se o rezolucijama koje se pokreću od strane poslanika u Evropskog parlamenta u slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar