Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dok javnost čeka da sazna koliko je građane Srbije koštao spomenik Stefanu Nemanji, troškovi oko ovog zdanja dodatno samo rastu. Prema saznanjima Nova.rs delo ruskog vajara postavljeno na Savskom trgu, imaće i obezbeđenje. Ta usluga koštaće oko sedam miliona dinara.

Prema informacijama Nova.rs usluga tehničkog obezbeđenja spomenika Stefanu Nemanji bila je predviđena planom javnih nabavki Muzeja grada Beograda za 2021. Kako je i planirano, nabavka se sprovodi u prvom kvartalu godine.

Javni poziv firmama koje bi mogle da obezbede ovu uslugu nije upućen, jer je odlučeno da to bude nabavka koja se sporvodi bez objavljivanja javnog poziva, u direktnom pregovaračkom postupku. To znači da nema konkurencije, te da Muzej grada Beograda direktno bira firmu koja će dobiti posao obezbeđenja spomenika.

Izvor: Portal javnih nabavki

Obaveštenje je objavljeno na Portalu javnih nabavki 14. marta 2021. Procenjena vrednost ovog posla je sedam miliona dinara, ali se u dokumentu ne navodi koja ga je firma dobila.

U obrazloženju zbog čega se sprovodi hitna nabavka bez javnog poziva, Muzej grada Beograda naveo je da su oni, ugovorom sa Sekretarjatom za kulturu, preuzeli obavezu „staranja o obezbeđenju skulpturne kompozicije posvećene Stefanu Nemanji“.

Saniranje štete bi mnogo koštalo

Dodaje se da specifičnost izrade spomenika zahteva posebne konzervatorske zaštite i procedure, te da je neophodno sprečavanje svake potencijalne „incidentne intervencije“ na spomeniku, i da bi svako vraćanje u prvobitno stanje mnogo koštalo.

Navodi se da spomenik predstavlja bitan deo turističke ponude grada Beograda, da se očekuje velika posećenost, da se nalazi na ruti koja je jako frekventna, te da je zato potrebno preduzeti sve kako bi se otklonila sva moguća potencijalna oštećenja. Navodi se da bi svako vraćanje u prvobitno stanje, nakon oštećenja, dosta koštalo.

Cena spomenika proglašena tajnom

Cena spomenika Stefanu Nemanji, bez ikakvog zakonskog osnova, proglašena je tajnim podatkom. Tu odluku donela je Vlada Srbije 2018. godine.

U dokumentu je navedeno da će se oznaka poverljvosti skinuti 2023.

U međuvremenu je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić više puta izneo više različitih razloga zbog kojih se cena ne otkriva. Poslednji je bio taj da je to tražio sam autor spomenika do trenutka dok se sve ne završi.

Cena, međutim, nije ni tada otkrivena. Konkretan odgovor na pitanje Nova.rs nije dao ni ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov. Rekao je da tu informaciju nema ni on ni vesić, pa čak i da nije siguran da li je zaradio ili je u minusu.

Prema saznanjima N1 spomenik je građane Srbije koštao barem devet miliona evra. Do tog podatka su došli na osnovu dokumenata sa carine u kojima je prikazano da je deset kamiona stiglo iz Rusije u Beograd sa delovima spomenika koji je plaćen devet miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar