Samo izvesni Alan zna cenu spomenika Stefanu Nemanji

Društvo 16. feb. 202119:19 > 20:52
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Monumentali spomenik je postavljen na Savski trg, građani ga obilaze i slikaju se oko njega, svoje remek delo je obišao i njegov autor, čuveni ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov. Međutim, i dalje je nepoznato koliko je ovaj novi simbol koštao Beograđane i celu Srbiju. Ne samo što je nepoznato srpskoj javnosti, već ni ruski autor ne zna koliko košta njegovih ruku delo. Tajni račun zna samo jedna osoba, tajnoviti vajarov saradnik, izvesni Alan. 

„Ni gospodin Vesić ni ja vam ne možemo reči istinu koliko košta spomenik, jer ja zaista ne znam koliko sam novca potrošio za ovaj spomenik. Još mi pristižu računi koje plaćam“ odgovorio je Rukavišnjikov na pitanje Nova.rs koliko je koštao spomenik.

Upitan o ceni, ruski vajar je objasnio da ima saradnika, koga zna i Goran Vesić, i koji se zove Alan, a koji “stalno nešto mudruje kada skuplja i sabira račune”.

„On sve vreme nešto komplikuje, ja se nerviram, on sve nešto piše u svesku, različita dugovanja, i ja mu kažem ‘je li možeš ti da sabereš sve i da nam kažeš koliko smo istrošili sredstava’, a on kaže ‘ne mogu, zato što još uvek pristižu računi. Ne znamo koliko smo potrošili“, objasnio je Rukavišnjikov i rekao da još nisu isplatili ni sve račune za samu figuru spomenika.

Čak i ako verujemo da je ruski vajar umetnik koji se gnuša birokratije i „prizemnih poslova“ kao što je skupljanje i sabiranje računa, dosta neozbiljno deluje da čovek tog kalibra ne može da kaže ni koju je cenu za spomenik pogodio sa beogradskim vlastima kada je ugovarao posao.

Ruski umetnik ide čak i korak dalje, pa ne samo što mu Alan nije rekao koliko su potrošili, već vajar ne zna ni da li se, ne daj Bože, možda i previše istrošio za našeg Stefana Nemanju.

Aleksandar Rukavišnjikov Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naime,  dok se zamenik gradonačelnika Goran Vesić kiselo smeškao i prevrtao očima slušajući pitanje Nova.rs upućeno umetniku, posebno uz molbu da dozvoli Vesiću da objavi cenu spomenika, pošto je sam zamenik gradonačelnika rekao da je upravo ruski vajar tražio da cena bude tajna dok se radovi ne završe, Rukavišnjikov je opušteno priznao da uopšte ne zna da li je u ovom poslu zaradio.

„Slažem se sa damom i njenim pitanjem, mene isto interesuje da znam da li sam išta zaradio ili sam u minusu“, prokomentarisao je gost iz Rusije Vesićevo negodovanje povodom pitanja Nova.rs.

Tako je Aleksandar Julijanovič Rukavišnjikov, stalni član Ruske akademije umetnosti, upravnik katedre skulpture u Moskovskom umetničkom institutu V. I. Surikova, autor pred kojima se navodno i Vladimir Putin klanjao, još jednom potvrdio da je jedno od kontroverznijih umetničkih imena koje se u poslednje vreme pojavilo u srpskoj javnosti.

Daleko od toga da je početnik u poslu za koji ga je Grad Beograd angažovao.

Njegove ambijentalne skulpture sem Moskve i ruskih gradova, svoje mesto su našle širom Evrope i Amerike, pa je prosto neverovatno da je i u tim poslovima imao problem sa skupljanjem računa i zbrajanjem da li je i koliko zaradio.

Pre će biti da je u pitanju nešto drugo.

Možda mu neki ovdašnji poznavaoci prilika zameraju da nije dobro izvajao glavu Nemanje ili da se nije dovoljno upoznao sa kulturnom baštinom zemlje čijem utemeljitelju pravi spomenik, ali se po svemu sudeći raspitao gde dolazi i sa kim posluje.

Vrlo dobro je proučio običaje svojih beogradskih domaćina u izbegavanju da odgovore na osnovna pitanja koja se tiču javnosti, uspešno preuzeo njihov manir da može da daje nesuvisla objašnjenja na ključna pitanja i da se pravi lud kada ga pitate neke vrlo proste i jasne stvari.

Ili je možda za sve kriv izvesni Alan jer nije na vreme sabrao sve račune. Nisu ni računovođe što su nekad bile, pa ni u dalekoj Rusiji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar