Foto:Nemanja Jovanović/Dragan Mujan/Nova.rs/Beoinfo

Rekonstrukcija Trga republike koštala je najmanje 6,4 miliona, cena spomenika Stefanu Nemanji tretira se kao državna tajna, što i ne čudi s obzirom na "procurele" informacije da je težak oko devet miliona. Zatim ide jarbol od 2,3 miliona, gondola teška 18 miliona, park od 7,5 i najnovije - Filharmonija sa "skromnom" cifrom od 120 miliona. Evra. Brojke od kojih se zavrti u glavi, a kojima vlast, kako kažu sagovornici portala Nova.rs svakodnevno šamara javnost, bez da obrazloži šta tačno toliko košta i zašto nam je u ovom trenutku to preka potreba.

Idemo redom.

Spektakularno najavljivana rekonstrukcija Trga republike koja je trajala od leta 2018. do kraja avgusta 2019, spektakularno je i koštala. Zajedno sa naknadnim popravkama oko 739.880.766 dinara ili oko 6,4 miliona evra. Toj ceni treba dodati „nepredviđene radove“ na sanaciji i restauraciji kandelabra oko spomenika knezu Mihailu (4.500.000 RSD) i zasebni ugovor od 3,7 miliona dinara za čišćenje, restauraciju i konzervaciju konjičke skulpture. Sumnje nema, da je nepredviđenih troškova bilo još.

Onda je vlast došla na ideju da napravi gondolu, od Ušća do Kalemegdana. Trasa bi trebalo da bude duga jedan kilometar, njen kapacitet bi bio 3.000 putnika na sat, karta bi trebalo da košta 3,6 evra ili 420 dinara, a vrednost projekta procenjena je na 18 miliona evra. Zbog pritiska javnosti izgledalo je da se od ove ideje odustalo, međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da su takve nade neosnovane, te da on ne odustaje.

Mega simboli vlasti 

Kad već planiramo gondolu, zašto ne bi i jarbol?

Mega simbol vlasti nići će na Ušću, na mestu gde se spajaju Sava i Dunav. Prvobitno je bilo planirano da bude visok čak 120 metara, a onda je odlučeno da ipak bude nešto manjih dimenzija, „samo“ 80 metara, sa zastavom od 30 metara, a bio bi vidljiv praktično iz svih delova prestonice. Cena je sa planiranih 407 miliona dinara, sa „kresanjem“ visine skresana na 262.200.000 dinara, a nalazi se u najnovijem planu javnih nabavki Sekretarijata za investicije grada Beograda. To je ujedno i najveća investicija za ovu 2021. godinu, a na trošak za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na postavljanju jarbola i uređenju platoa na lokaciji Park Ušće treba dodati i million dinara za tehnički pregled radova i šest miliona dinara za stručni nadzor, rekli su nedavno iz Inicijative Ne davimo Beograd.

Sledeći je park. I to ne bilo kakav park, već onaj u vrednosti od oko 7,5 miliona evra koji bi trebalo da nikne na platou ispred Hrama Svetog Save.

Vest o tome proneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

„Biće velelepan park ispred, koji će mnogo da košta, pravu šumu ćemo da napravimo, predivan park. Prva faza će da košta 1,5 miliona, ukupno 7,5 miliona evra“, rekao Vučić pre nekoliko meseci na konferenciji za novinare u Beogradu. Kao da je 7,5 miliona ništa posebno.

Iako, recimo, trećina građana glavnog grada još nema kanalizaciju, a veliki broj mesta u Vojvodini nema pijaću vodu. O kvalitetu vazduha da ne govorimo. Iz ljubičaste zone kao da ne izlazimo. 

O spomeniku i državnim tajnama

Dođosmo i do spomenika Stefanu Nemanji. Njegova cena zvanično je tajna do 2023. godine iako nije jasno zbog čega se od građana Srbije krije ovaj podatak. Nezvanično, kako su utvrdili mediji uvidom u papire, cena se kreće oko devet miliona evra.

Najnoviji basnoslovni projekat vlasti jeste Nacionalna koncertna dvorana, čiji će primarni korisnik biti Beogradska filharmonija. Koštaće 120 miliona evra i biće izgrađena na Ušću do 2024. godine, rekao je za Nova.rs Marko Blagojević, v.d. direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Zanimljivo je da je ovo najavljivao i predsednik Srbije pre četiri godine, na sastanku sa proslavljenim dirigentom Zubinom Mehtom i direktorom Filharmonije Ivanom Tasovcem.

Usledio je skandal, kada je konkurs na kome su pobedile arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović, poništen. To se desilo nakon navoda u javnosti, između ostalih i arhitekte Slobodana Maldinija, da je taj prostor Bloka 13 zaštićen kao kulturno dobro, ali i da je pobedničko rešenje Marčetića i Maksimovića zapravo plagijat zgrade Opere u Oslu.

Šamaranje brojkama

Arhitekta Dragoljub Bakić ovim povodom za Nova.rs kaže da je reč o nepojmljivim brojkama.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ja sam upravo za NIN pisao o 20 grehova ove vlasti u Beogradu, pod imenom „Crna knjiga belog grada“. Tu je sve ono što su radili od Beograda na vodi, do spomenika Stefanu Nemanji. Te sume koje se u svim tim projektima spominju su lupetanje i šamaranje brojkama. Ogromne su i nepojmljive. To su tajni ugovori, brojke su prvo tajna, a i kada se i saopštavaju vidi se da je to sve napumpano. Mi smo, recimo, radili analizu za Trg republike i uspeli smo da dođemo samo do polovine utrošenih sredstava. Tako se trenutno radi i sa metroom. Izlazi se sa ciframa, a da ne postoji geomehanički elaborat, da se utvrdi kroz kakve predele prolazi taj metro. Spominje se cifra od 4,5 milijarde za četiri kilometra, a te cifre se očigledno određuju napamet“, kaže Bakić.

U vezi sa tim pita i kako je izgradnja koncertne dvorane sa 50 otišla na 120 miliona.

„Kad je reč o zgradi Filharmonije, Vučić je u razgovoru sa Zubin Mehtom rekao da će to koštati oko 50 miliona evra, a sad dođosmo do 120. To je neverovatan bezobrazluk. Iako smo već imali jedan projekat, raspisan je drugi i to na engleskom jeziku što je protivzakonito. Između ostalog od firmi traže garancije u milionima dolara. Pošto nijedna srpska firma nije u stanju da da garanciju ni od 500 dolara, a ne od 10 miliona, na konkurs se prijavilo 37 stranih kompanija. To je tolika uzurpacija ovog grada da ja nemam reči“, kaže Bakić i dodaje da izgradnja Filharmonije u Beogradu jeste potrebna, ali da su u ovom trenutku ispred toga kanalizacija, čista voda i nezagađen vazduh.

Nerazumno i netransparentno 

Advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je više puta govorio na ovu temu, pogotovu kad je reč o jarbolu.

Foto:Medija centar Beograd

„O potrebi da se nacionalni simboli koriste na tužno ekstravagantan način, mislim isto što je pre više od 150 godina mislio dobri Jovan Sterija Popović i sjajno opisao u svojim Rodoljupcima. Njega (jarbol) sad opet vidimo, ali ga nema. Imam puno poštovanja prema srpskoj zastavi, ali ako su već hteli da je vinu u nebesa, mogli su je postaviti na pilon na Adi. Ovakve odluke i investicije vlasti su iritantne, izazivaju žestoke reakcije, sprovode se na krajnje kompromitujući način. Kako je to cena spomenika Stefanu Nemanji tajna? Trošenje novca poreskih obaveza ne može biti tajna. To sve skupa nije dobro, jako je loše, implicira da bi se taj novac mogao racionalnije trošiti u trenutku kad Zrenjanin nema pijaću vodu ili nam kanalizacija tone u Dunav. Da zaključim, to su nerazumni projekti, pogotovu zato što u netransparentni“, navodi Šabić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar