Foto:Nova

Opozicione stranke, potpisnici Dogovora za pobedu i stranka SRCE, uputili su danas pismo Žozepu Borelju, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost. U ovom pismu izražavaju duboku zabrinutost zbog mogućnosti da Srbiji budu uvedene sankcije zbog sukoba Srba i kosovske policije u selu Banjska.

Oni navode da svaku moguću meru treba izreći predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim najbližim saradnicima, jer su oni uz kosovskog premijera Aljbina Kurtija jedini odgovorni za nastalu situaciju.

Nova.rs prenosi pismo u celosti.

„Vaša ekselencijo, događaji u selu Banjska na severu Kosova duboko su uznemirili građane Srbije, sa potencijalno i širim posledicama. Bezbednosna situacija se ozbiljno pogoršala. Nema sumnje da je potrebno konstruktivno angažovanje međunarodne zajednice na Kosovu, uključujući i posredovanje Evropske unije, čije napore pozdravljamo, ali koji su se do sada pokazali nedovoljnim.

Aleksandar Vučić i njegova vlada snose značajan deo političke i druge odgovornosti za dešavanja u Banjskoj. Osuđujući svaki pokušaj da se nasiljem reše politički problemi, ukazujemo i na veliki broj nasilnih i neopravdanih akcija protiv srpskog stanovništva na severu Kosova koje je preduzela Vlada Aljbina Kurtija (npr. nasilno nametanje gradonačelnika nakon izbora na kojima je učestvovalo manje od 3 odsto stanovništva, brutalnog ponašanja policije, upućivanja specijalnih jedinica na sever, neosnovanih hapšenja, nezakonite zabrane uvoza robe iz Srbije, neodgovarajućeg odgovora na nasilje nad građanima Srbije, posebno povratnici itd.). Kršenje ljudskih i manjinskih prava, nesigurnost, svakodnevne pretnje i brutalnost policijskih snaga prištinskih vlasti već su doveli do iseljavanja srpskog stanovništva sa Kosova. Ovaj opasan trend se mora zaustaviti.

Ostavljajući po strani motive gospodina Kurtija, ne treba zatvarati oči na sve češće provokacije prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, koje potkopavaju svaki pokušaj da se doprinese dijalogu i mirnom suživotu zajednica. Srpsko stanovništvo na Kosovu našlo se između, s jedne strane, kriminalizovane i autoritarne „Srpske liste“ i sistematskog ugnjetavanja Aljbina Kurtija, s druge strane. Štaviše, Aleksandar Vučić je direktno odgovoran za podsticanje srpskih predstavnika da napuste kosovske institucije – posebno policijske jedinice – ali i za nametanje autoritarnih i nedemokratskih rešenja, odnosno ukidanje političkog pluralizma među Srbima na Kosovu. To je kao posledicu izazvalo nasilje i političke žrtve poput gospodina Olivera Ivanovića i drugih, te podstaklo opšte stanje nesigurnosti i beznađa, što je dovelo do novog talasa emigracije.

Vaša ekselencijo, duboko smo zabrinuti zbog najava o mogućnosti uvođenja mera protiv Srbije. Želimo da istaknemo da se mi, kao demokratska opozicija u Srbiji, tome duboko protivimo. Svaka neprijateljska akcija koja utiče na Srbiju i njeno stanovništvo samo bi dodatno ugrozila našu zemlju i region, ojačala postojeći evroskepticizam i opasni nacionalistički narativ i vratila Srbiju na njen imidž iz 90-ih. S druge strane, očigledna je politička i lična odgovornost Aleksandra Vučića za sadašnju situaciju. Stoga njemu i njegovim najbližim političkim saveznicima treba izreći svaku moguću meru. Već duže vreme ističemo da gospodin Vučić ne treba da generiše međunarodnu podršku kao isključivi sagovornik, između ostalog, zbog gušenja demokratije, ljudskih prava, izbornih uslova, medijskih zloupotreba u Srbiji. Gospodin Vučić je deo problema, a ne rešenje za sadašnju degradaciju celokupne situacije – kako u Srbiji, tako i šire. Demokratska vlada u Srbiji je preduslov za traženje dugoročnih rešenja za složene probleme, kako na Kosovu, tako i za širu stabilnost i mir u regionu Zapadnog Balkana. Mi želimo da Srbiju pretvorimo u partnera, a ne u diverzanta stabilnosti.

S poštovanjem,

Demokratska stranka Zoran Lutovac

Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić

Pokret slobodnih građana Pavle Grbović

Srbija centar – Srce Zdravko Ponoš

Stranka slobode i pravde Dragan Đilas

Zajedno Nebojša Zelenović

Zeleno levi front/Ne davimo Beograd Radomir Lazović“

BONUS VIDEO – Banjska udaljava nastavak dijaloga?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare