Đula Kiš Foto: vmsz.org.rs

Na konkursu za finansiranje projekata u kulturi Skupštine grada, odbornik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Saveta za kulturu Đula Kiš dodelio je 1.000.000 dinara udrženju “Fondacija Evropa”, na čijem se čelu lično on nalazi. Prema konkursnoj dokumentaciji, još jedno udružene gde Kiš, kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji “volontira”, dobila su slične sume.

Prema navodima iz APR , Đula Kiš je predsednik Upravnog odbora “Fondacije Evropa” kojoj je na gradskom konkursu dodeljeno milion dinara za projekat pod skromnim nazivom “Fragmentni muzike – dva koncerta”.

Na istom konkursu prošlo je još oko 90 projekata iz kulture, ali je većini dodeljeno oko 200.000 dinara, koliko je dato Dečijem kulturnom centru ili po 100.000 dinara, koliko su dobile druge kulturne organizacije. Milion dinara je pored “Fondacije Evropa” dobio i Mađarski kulturni centar “Petefi Šandor” Novi Sad za projekat Božićne manifestacije. Takođe, još 850.000 dinara na istom konkursu je dodeljeno i Kultirno umetničkom društvu “Petefi Šandor” iz Budisave, za projekat “Advent vreme priprema za Božić”.

U svemu ovome ne bi bilo ništa spormo da sve organizacije nemaju upravo odbornika Kiša za zajedničkom imenitelja. Prema zvaničnoj biografiji na sajtu Saveza vojvođasnkih Mađara Kiš je potpredsednik Mesnog odbora SVM upravo u Budisavi. Takođe, na istom sajtu se navodi da “svojim volonterskim radom podržava funkcionisanje KUD „Šandor Petefi” u Budisavi, Fondacije „Mozaik” i Fondacije „Europa” iz Novog Sada”. Pored volonterizma, Kiš se bavi i profesurom u Poljoprivrednoj školi u Futogu, a član SVM je od 2004. godine.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Kao odbornik našao se na zajedničkoj listi SNS i SVM “Aleksandar Vučić, za našu decu”, gde je njegova matična stranka osvojila 1, 97 % glasova i dobila dva mandata. Njemu i koleginici Melindi Ladišić iz SVM se u međuvremenu “pridružio” i Milorad Reljić, koji se na izborima nalazio na listi Srpske napredne stranke. Nakon što je Milorad iz naprednjaka prešao u vojvođanske Mađare, formirana je i Odbornička grupa Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – (Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor), na čijem čelu se nalazi upravo Kiš Đula, a čime im je omogućeno da dobijaju i dodatne dnevnice i naknade za svaki sastanak koji održe kao odbornička grupa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare