Sve krivične prijave protiv policajaca koji su brutalno tukli demonstrante na julskim protestima 2020. su odbačene, prozilazi iz polugodišnjeg izveštaja Evropske komisije u koji je Nova.rs imala uvid. Takođe, isti dokument pokazuje da nije pokrenut nijedan disciplinski postupak protiv pripadnika policije koji nisu zaštitili građane od grupe huligana koja ih je napala motkama i palicama na protestu u Šapcu 2021.

U jeku korone, u julu 2020, kada je Aleksandar Vučić najavio još jedno zaključavanje građana, buknuli su protesti. Izbili su nemiri, a građani su na svojoj koži osetili svu brutalnost policije. Osim dela demonstranata, koji su namenski ubačeni kako bi kompromitovali proteste, na udaru policijskih pendreka našli su se brojni nedužni građani.

Policija je demonstrirala brutalnost, udarala pendrecima i bacala suzavac, čak i prema mirnim demonstrantima i novinarima…

Jednog mladića na Terazijama više od 10 policajaca udaralo je pendrekom i šutiralo dok je ležao na ulici. Pendreke su osetila i trojica momaka koja su mirno sedela na klupi, a tokom video uključenja TV N1 iz Novog Sada snimljen je trenutak u kojem policajac gazi vrat demonstranta dok se nalazi na zemlji…

Zbog prekomerne upotrebe sile samo je Beogradski centar za ljudska prava podneo 36 krivičnih prijava, a taj broj bio je mnogo veći jer su se građani obraćali i drugim nevladinim organizacijama za pravnu pomoć, a neki su tužbe podnosili i privatno.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, u polugodišnjem izveštaju Evropske komisije, u koji je naš portal imao uvid, navodi se da su sve do sada upućene krivične prijave protiv policijskih službenika odbačene.

“Što se tiče slobode okupljanja i nalaza ombudsmana o zakonitosti rada MUP-a tokom protesta građana u julu 2020. godine u vezi sa pandemijom kovid 19, sve do sada upućene krivične prijave protiv policijskih službenika su odbačene, a jednom službeniku je izrečena disciplinska mera (novčana kazna)”, piše u izveštaju.

Policija se povukla pre napada huligana u Šapcu

Zbog neobavljanja svoje dužnosti niko nije kažnjen ni posle napada huligane na demonstrante u Šapcu. Podsećamo, u novembru 2021, tokom ekološkog protesta, grupa batinaša napala je motkama i palicama građane koji su se okupili na šabačkom mostu, a jedan od njih na okupljene krenuo je i čekićem.

Šabac Foto:M.M./ATAImages

Takođe, jedna osoba je na demonstrante krenula i bagerom, ali ga je u tome sprečio Dragan Milovanović Crni.

Do svega toga ne bi ni došlo da se policija, neposredno pre dolaska huligana nije povukla.

Šabac Foto:M.M./ATAImages

Tek godinu dana kasnije reagovao je zaštitnik građana, koji je, kako su saopštile pojedine nevladine organizacije, ustanovio da je u ovom slučaju policija postupala “zakasnelo, nesavesno i neefikasno”, te preporučio da se protiv odgovornih policijskih službenika pokrene disciplinski postupak.

Ni do toga, sudeći po izveštaju Evropske komisije, nije došlo, jer su ti slučajevi zastareli.

“Što se tiče ekološkog protesta u Šapcu 2021, zaštitnik građana je u novembru 2022. dao preporuku da se pokrenu disciplinski postupci protiv policijskih službenika koji nisu zaštitili građane od grupa huligana koja ih je napala. MUP je obavestio da disciplinski postupak protiv policijskih službenika nije mogao biti pokrenut zbog zastarelosti”, piše u izveštaju EK u kom se dodaje da pokretanje disciplinskog postupka za lakše povrede službene dužnosti zastareva šest meseci od dana izvršenja, a za teške prekršaje godinu dana.

BONUS VIDEO Incidenti u Šapcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare