Foto: Printscreen/Twitter

Slučaj zverskog prebijanja autističnog mladića tokom građanskih demonstracija u Novom Sadu, kog je bivši načelnik novosadskog UKP, policajac Slobodan Drmanac oborio sa bicikla, bacio na zemlju i pretukao, još uvek nije dobio epilog. Dok advokat porodice pretučenog tvrdi da u ovom slučaju nema pomaka, iz MUP poručuju da su protiv Drmanca podneli krivičnu prijavu, ali i da im je postupajuće tužilaštvo dvaput slalo dodatne zahteve za prikupljanje obaveštenja - od kojih je poslednji upućen pre šest dana.

Nezapamćena „intervencija“ bivšeg načelnika UKP Slobodana Drmanca zaprepastila je čitavu javnost početkom jula tokom demonstracija, kada je u Ulici Modena oborio mladića sa bicikla i nastavio da ga zverski bije. Međutim, ni posle skoro tri meseca nadležni organi nisu ispitali da li u Drmančevoj intervenciji ima elemenata krivičnog dela, odnosno da li će protiv njega biti pokrenuta istraga.

„Još uvek se ne dešava ništa, policija i dalje nije dostavila tužilaštvu sve potrebne podatke“, kazao je za Nova.rs Vladimir Beljanski, advokat porodice prebijenog dečaka.

Portal Nova.rs upitao je MUP zašto i dalje nisu dostavljeni svi podaci, na šta su oni odgovorili:

„Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije podneli su krivičnu prijavu protiv policijskog službenika S. D. (35) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje. On se sumnjiči da je 8. jula ove godine u Ulici Modene u Novom Sadu oko 21.35 časova zadao više udaraca rukama i nogama devetnaestogodišnjem mladiću, koji je neposredno pre toga oboren sa bicikla, i tom prilikom mu naneo lake telesne povrede.

Nakon toga, nadležno tužilaštvo je 12. avgusta 2020. godine uputilo dodatni zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u vezi s navedenim slučajem i dodatnim proverama koje je potrebno izvršiti, a pripadnici Sektora unutrašnje kontrole postupili su u skladu sa navedenim nalogom i nadležnom tužilaštvu je prosleđen izveštaj. Pre šest dana dostavljen je još jedan zahtev nadležnog tužilaštva sa novim proverama koje je potrebno izvršiti i postupanje pripadnika SUК-a je u toku, nakon čega će, u najkraćem mogućem roku, nadležnom tužilaštvu biti dostavljen izveštaj“, navodi se u odgovoru MUP našoj redakciji.

Međutim, koja je to dodatna obaveštenja tražilo tužilaštvo, i to čak iz dva različita navrata, MUP nije precizirao.

Zbog činjenice da se postupanje u ovom slučaju odvija neuobičajno sporo, posebno za delo koje je ovekovečeno na video-snimku i čiji je akter poznat, u javnosti se nameće utisak da je i ovde po sredi opstrukcija, odnosno da policija ili tužilaštvo uporavaju procesuiranje osumnjičenog. Takođe, nije isključeno da je i ovde problem u komunakaciji na relaciji policija – tužilaštvo, imajući u vidu nedavni slučaj zvrskog prebijanja Jevrejskoj ulici i odbeglog batinaša Ivana Kontića.

Podsetimo, na snimku koji i dan danas kruži inetrnetom jasno se vidi da pomenuti policajac u uniformi ruši dečaka s bicikla, potom da pritrčava drugi u civilu koji mladića udara kolenom, a zatim im se pridružuje još jedan. Beljanski kaže da su mladića potom ostavili da leži na ulici bez privođenja ili pružanja pomoći, a da su mu pomogli prolaznici.

Drmanac levo, Foto:Skupština grada Novi Sad

„Na žalost, našao se na mestu koje nije bilo dobro za njega, ali to ne daje policiji pravo da reaguje na način na koji je reagovala. Naneli su mu telesne povrede i ugrozili njegovo već ugroženo duševno stanje“, rekao je Beljanski.

Inače, kako su pričali neki pripadnici MUP-a za medije Slobodan Drmanac je poznat po svojoj brutalnosti.

Foto:Skupština grada Novi Sad

Pre tri godine, šutirao je uhapšenog Gorana Uroševića, zbog čega ga je kolega D. K. prijavio šefovima.  Istovremeno su isplivali i detalji i iz prošlosti ovog pripadnika MUP-a, koji je pre pet godina dobio i priznanje „Heroj Novog Sada“ jer je van dužnosti uhapsio pljačkaša u Novom naselju. Posle te nagrade i unapređenja u prvog čoveka novosadskog OKP-a, Drmanac je pokazao i svoju mračnu stranu.

Sve se odigralo krajem septembra 2017, kada je policajac D. K., iskusan inspektor sa 30-godišnjom karijerom, bio sekretar džudo kluba „Bezbednost“, čiji je osnivač MUP i smešten je u prostorijama novosadske policije. U džudo sali su bile postavljene kamere, a D. K. je pregledao snimke da bi otkrio kako su nestale bokserske rukavice. Umesto onoga što je tražio, naišao je na snimak policijske torture na kojem se vidi kako Drmanac nekoliko puta šutira uhapšenog Gorana Uroševića, koji bespomoćno leži na podu. O ovome je D. K. odmah obavestio načelnika PU Novi Sad i MUP i sve dokumentovao snimkom. Međutim, umesto da se sprovede pravda, D. K. je prebačen na manje zadatke, njegov posao je bio da se javlja na telefon, nije više išao na teren, a dobijao je i pretnje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare