Foto: Printscreen/Tv Pink, EPS, Shutterstock

Direktor Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević unapredio je trojicu aktera afere “Kolubara” kojima se sudi za zloupotrebe u tom preduzeću. Kako saznaje “Nova”, oni su postavljeni na više pozicije ubrzo po dolasku Tomaševića na čelo EPS-a, a za jednog od njih sistematizovano je i novo radno mesto.

Već šest godina traje suđenje za zloupotrebe u Rudarskom basenu “Kolubara”, a na optužnici se nalaze imena 28 rukovodilaca i vlasnika privatnih firmi. Oni se terete za zloupotrebe u vezi sa zakupom mehanizacije više privatnih preduzeća za potrebe “Kolubare” od juna 2006. godine do decembra 2007.

U toj aferi 2011. uhapšeni su i Milan Petrović, tada direktor Pogona “Polje D”, Vladan Radovanović, u to vreme tehnički direktor ogranka Kolubara površinski kopovi – Baroševac, i Sveta Mirković, tada direktor pomoćne mehanizacije.

Suđenje traje već šest godina, a ispostaviće se im je novi direktor Miroslav Tomašević omogućio i unapređenje.

Miroslav Tomašević, EPS
Miroslav Tomašević Foto: Printscreen/Tv Pink

Tako je Milan Petrović postavljen za direktora za proizvodnju uglja u RB Kolubara, 12 dana od imenovanja Tomaševića na čelnu poziciju u Elektroprivredi Srbije.

U odgovorima na pitanja “Nove”, iz EPS-a navode da je Petrović od decembra 2021. do marta 2022. obavljao poslove iz delokruga tog radnog mesta, a da je 15. marta i formalno imenovan na tu poziciju. Pre toga je, kako dodaju, bio rukovodilac Sektora u Sektoru za proizvodno tehničke poslove Površinski kopovi Baroševac.

Nakon imenovanja Tomaševića, unapređen je i Vladan Radovanović, takođe optužen za zloupotrebe u Kolubari. Kako navodi naš izvor, za njega je “izmišljeno” novo radno mesto i to pomoćnika direktora za poslove proizvodnje uglja u RB Kolubara.

U EPS-u nam je rečeno da je to radno mesto sistematizovano 13. aprila 2022, odnosno 10 dana od imenovanja Tomaševića za direktora EP-a, a da Radovanović obavlja te poslove od 7. maja prošle godine. U odgovorima listu “Nova” se navodi i da je on prethodno bio projekt menadžer u Direkciji RB Kolubara.

I Sveta Mirković, kome se takođe sudi, dobio je unapređenje. On je pratktično vraćen na isto radno mesto na kome je bio kada je uhapšen. Mirković je od 1. maja prošle godine rukovodilac Pogona „Pomoćna mehanizacija“.

U EPS-u navode da je od 1. avgusta 2017. do 30. aprila 2022. bio šef službe za plan i analizu procesa održavanja osnovne i pomoćne opreme u Sektoru za održavanje i naknadna ulaganja u rudarske kapacitete, u okviru tehničkih poslova proizvodnje uglja u JP EPS.

Kolubara basen
Foto: Shutterstock

U ovom preduzeću su nam rekli da je organizacija procesa poslovanja u „Elektroprivredi Srbije“, kao i kadrovske strukture, u nadležnosti direktora JP EPS i izvršnih direktora.

Upitan zašto je unapredio ljude kojima se sudi za zloupotrebe u Kolubari i zašto nije sačekao da se sudski proces okonča, Miroslav Tomašević za “Novu” navodi da “pojma nema da li im se sudi ili ne sudi”, te da je “proces u toku”, kao i da je to od pre “iks godina”.

On kaže da je Milana Petrovića zatekao na tom mestu, te da je samo dobio rešenje jer je bio angažovan. Za Vladana Radovanovića navodi da je on izuzetno stručan, da radi posao za koji je nastručniji u ovom momentu.

“Ne shvatam da sam ga unapredio, već sam mu dodelio ulogu da pomogne tom sistemu gde najbolje zna”, kaže Tomašević.

On navodi da ne zna na kom je radnom mestu bio Sveta Mirković kada je uhapšen i da je u ovom trenutku potreban.

“Ja smatram da su oni kvalifikovani i da znaju svoj posao. Meni je jako žao što se vodi taj postupak. Za Milana znam da se vodi, a za druge nisam siguran protiv koga se vodi. To je bilo davno. Ja sam smatrao ko je najkvalifikovaniji u ovom momentu da radi taj posao i tako sam i postupio. Pritom nije završen proces i ne znači da će biti osuđeni”, navodi Tomašević.

BONUS VIDEO „Odlazi, ili će Srbija biti u mraku“: Šta je iza pobune radnika EPS-a?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare