Foto: Shutterstock, Nova.rs

Direktor Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević po dolasku na čelnu poziciju u EPS-u svojoj supruzi dao je direktorsku platu. I tu nije kraj. Unapređen je i njen rođeni brat koji radi u Rudarskom basenu “Kolubara”. Iako su unapređenja i povećanja koeficijenata usledila po dolasku Tomaševića na čelo EPS-a, iz ovog javnog preduzeća u odgovorima na pitanja “Nove” tvrde da u ovim slučajevima nije bilo sukoba interesa.

U narednim mesecima biće poznato da li će Miroslav Tomašević, koji je na funkciji v.d. direktora zamenio Milorada Grčića, i ostati na toj poziciji imajući u vidu najavu samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će upravljane preduzećima iz energetskog sektora prepustiti Norvežanima.

Do tada na čelu EPS-a po svemu sudeći ostaje Miroslav Tomašević.

Iako je najavljen kao čovek iz struke i neko ko dolazi iz kompanije, Tomašević je svojim odlukama i potezima po dolasku na čelo EPS-a, vrlo brzo izazvao nezadovoljstvo kod dela zaposlenih. Upravo oni su u nezvaničnim razgovorima za „Novu“ ukazali na Tomaševićev nepotizam.

Kako su nam rekli, Gordana Tomašević, supruga Miroslava Tomaševića, u EPS-u obavlja posao šefice Sektora za zaštitu životne sredine, a svega dve nedelje nakon njegovog imenovanja za direktora njoj je povećan koeficijent (plate) na 6,5, čime je praktično dobila direktorsku platu.

Prema rečima naših sagovornika, taj koeficijent odgovara koeficijentu direktora sektora u tom javnom preduzeću, inače radnog mesta koja je trenutno upražnjeno.

Na pitanja “Nove” koja su upućena direktoru Miroslavu Tomaševiću, iz EPS-a odgovaraju da je tokom rada njegove supruge u EPS-u njen koeficijent menjan u nekoliko navrata, ali da nema reči o sukobu interesa.

Miroslav Tomašević, EPS
Miroslav Tomašević Foto: Printscreen/Tv Pink

“Poslednja promena bila je usklađivanje koeficijenata zaposlenih na poslovima šefova službi uporedive složenosti i odgovornosti, u prvom redu šefova u sektorima u kojima pozicije direktora nisu popunjene. Ovakva promena urađena je za više zaposlenih. Ni u jednom elementu njenog radnog statusa niti biografije ne može biti govora o sukobu interesa”, piše u odgovorima koji su nam dostavljeni iz EPS-a. Koliki je bio koeficijent i na koliko je povećan nisu odgovorili.

Iz tog preduzeća naveli su još i da je Gordana Tomašević obavljala poslove šefa nekoliko službi u EPS-u, a da je do septembra 2013. radila je u ogranku RB “Kolubara”. I to nije jedino napredovanje zahvaljujući porodičnim vezama.

Prema saznanjima “Nove”, od dolaska Miroslava Tomaševića na čelo EPS profitirao je i njegov šurak Goran Petković, rođeni brat njegove supruge Gordane. Petković je postavljen na funkciju koordinatora unapređenja sistema kvaliteta u “Kolubari”.

Naši sagovornici navode da je prethodno bio starešina klasirnice u delu Kolubare – Prerada, a da je nakon toga prešao u površinski kop Polje B, kao smenski mašinski inženjer sa koeficijentom plate 3,0.

Izvor Nove navodi da je po dolasku Tomaševića na mesto direktora EPS, Petković dobio rešenje za koordinatora, zbog čega mu je povećan koeficijent na čak 7.

Tako je i on dobio platu u rangu direktorske.

Foto: eps

Na pitanje direktoru EPS zašto je unapredio rođenog brata svoje supruge i da li tu ima sukoba interesa, iz tog preduzeća odgovaraju da su njegovo “stečeno radno iskustvo i znanje bili preporuka za angažovanje na poslovima koordinatora u Direkciji RB Kolubara”.

“U oba slučaja nema sukoba interesa. Rodbinske veze nisu bile prednost, ali ne bi trebalo ni da budu otežavajuća okolnost niti prepreka za razvoj radne karijere bilo kog čoveka”, navodi se u odgovorima EPS.

Kako dodaju, Petković radi na inženjerskim poslovima u RB „Kolubara“ već 29 godina.

“U ogranku ‘Kolubara Prerada’ proveo je 21 godinu, od pripravničkog staža, a zatim radeći na poslovima od rukovaoca pogonske stanice do starešine smene i starešine klasirnice. Potom je osam godina radio u ogranku Površinski kopovi „Baroševac“, kao mašinski inženjer sistema”, poručuju iz EPS-a.

Na naše pitanje, da li je tačno da su protiv Gorana Petkovića vođeni disciplinski postupci, odgovor nismo dobili.

Inače, Miroslav Tomašević postavljen je za v.d. direktora EPS-a u martu prošle godine. U tom preduzeću nije novo lice. Svojevremeno je bio i direktor za unapređenje sistema u TENT-u.

Njegovo ime nalazilo se na spisku od devet kandidata koji su se prijavili na konkurs za direktora EPS-a 2017. godine. On je, kako je pisala „Nova“, inače jednom odlazio iz EPS -a. On je naime 2006. godine podneo prijavu za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu stimulativne naknade. Tada je, prema našim saznanjima, dobio novac u vrednosti današnjih 8.000/7.000 evra. U EPS se vratio 2013. godine.

BONUS VIDEO Staša u EPS-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar