Foto:Milos TesicATAImages; Filip Krainčanić/Nova.rs; printscreen/TVPink

Iako je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović zatražila od v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslava Tomaševića da ne učestvuje u sporovima sindikalaca u ovom preduzeću, on se oglušio o ovaj savet, te aktivno stao na stranu jednog dela organizacije, tj. na stranu smenjenog predsednika sindikata Milana Đorđevića Đokina.

U dopisu koji je Đedović uputila Tomaševiću 28. decembra 2022. godine, ministarka je poručila prvom čoveku EPS-a da treba da se rukovodi zakonima Srbije i da poštuje odluke Vlade. Osim toga, Tomaševiću je sugerisala da „ne treba da bude deo sporova različitih sindikalnih organizacija“.

“Moram da vas podsetim da je neophodno u okviru postojećeg zakonskog okvira da se vodite legitimitetom postojeće sindikalne organizacije. Polazeći od činjenice da je Poseban kolektivni ugovor za EPS zaključen između Vlade, kao osnivača Sindikata, a da je primena u nadležnosti poslodavca, mišljenja smo da Vi kao direktor treba da se rukovodite zakonskim okvririma”, navela je u dopisu ministarka Đedović.

Foto:Ministarstvo rudarstva i energetike

Nakon toga, ministarka je zatražila od Tomaševića da se pridržava legitimiteta odluka Vlade, pre svega Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

“Takođe smo mišljenja da kao direktor EPS-a ne treba da budete deo spora različitih sindikalnih organizacija već da poštujete zakone Republike Srbije i njihove institucije”, zaključila je Đedović.

Dubravka Đedović Negre Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Tomašević dopis primio, ali se oglušio i stao na stranu dela sindikata

Budući da je Nova imala uvid u dokument koji je upućen Tomaševiću, dopis sa instrukcijama ministarka Đedović stigao je u prostorije EPS 4. januara, što se jasno vidi na dokumentu.

Iako je dopis uredno primljen, te se pretpostavlja da je Tomašević njegov sadržaj pročitao, on se ipak oglušio o instrukcije i mišljenje ministarke Đedović. Naime, preduzeće EPS, koje zastupa Miroslav Tomašević potpisao je sa sindikatom EPS-a sporazum kojim se utvrđuju ko će biti sindikalni poverenici. Na taj način oni ostvaruju pravo da ne obavljaju poslove svog radnog mesta radi obavljanja sindikalnih funkcija.

Miroslav Tomašević, EPS
Miroslav Tomašević Foto: Printscreen/Tv Pink

U ime EPS-a sporazum je potpisao Tomašević, a u ime predsednika Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević Đokin, smenjeni predsednik ovog sindikata. Na samom početku sporazuma navodi se da je on potpisan u skladu sa pravosnažnom presudom Prvog osnovnom suda u Beogradu iz februara 2022. godine kojim se utvrđuje ko je predsednik sindikata.

Ono što je suština je da je odlukom da potpiše sporazum sa Đorđevićem praktično stao na stranu jednog dela sindikata koji nije još uvek legalni i legitimni predstavnik.

Ovo nije prvi put da postoje velike trzavice među članovima ovog sindikata, koje su na kraju dovođene u vezu sa v.d. direktorom EPS Miroslavom Tomaševićem. U septembru 2022. godine rukovodstvo EPS-a na čelu sa Tomaševićem imalo je veliki sastanak sa predstavnicima svih podružnica Sindikata EPS-a.

Milan Đorđević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema saznanjima Nove, na tom sastanku je v.d direktora Tomašević priznao da je sindikalcu Milanu Đorđeviću Đokinu i njegovim saradnicima dao na korišćenje čak 15 vozila EPS-a. Po kom osnovu je doneo takvu odluku nije jasno imajući u vidu da je „Đokin“ smenjen sa čela Sindikata radnika EPS-a.

Da je bivši sindikalac dobio od EPS-a automobil na korišćenje saznalo se sasvim slučajno i to na sastanku kada je v.d. direktor Tomašević sam priznao da je takvu odluku doneo. Tomaševiću je tada poručeno da će biti prvi direktor koga je tužio sindikat.

„Ti ćes biti prvi direktor koga će sindikat da tuži. Nećeš biti više ovde ali ćeš se vući po sudovima“.

„Nova“ je kontaktirala i EPS, a u odgovoru iz ove firme su nam odgovorili da su sudski postupci između predstavnika dva sindikata u EPS-u u toku i da „pravosudni organi još nisu doneli presudu kojom bi definisali ko legitimno predstavlja zaposlene“.

Zbog ravnopravnosti pred predstojeće izbore između sindikalaca Tomašević je odlučio da automobile ustupi svim sindikalnim predvodnicima.

ISPRAVKA

Nakon objavljivanja teksta, redakciji Nova.rs javio se zastupnik Milana Đorđevića sa informacijom da je presuda na koju se Miroslav Tomašević pozvao u sporazumu sa sindikatom, pravosnažna.

Bonus video: „Odlazi, ili će Srbija biti u mraku“: Šta je iza pobune radnika EPS-a?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare