Foto: EPS/ N1/ Printscreen/Tv Pink/Privatna arhiva

Predstavnici sindikata radnika EPS-a uputili su zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal u kojem traže pokretanje postupka protiv v.d direktora EPS-a Miroslava Tomaševića. Kako navode, direktor Tomašević je zloupotrebio položaj tako što je bivšem predsedniku sindikata Milanu Đorđeviću Đokinu i njegovim saradnicima neovlašćeno dao na korišćenje 15 službenih automobila, kao i kartice za kupovinu goriva. Sindikalci napominju da Tomašević ne štiti imovinu, niti vrši nadzor radnih dužnosti.

Sindikalci traže da se protiv Tomaševića pokrene krivični postupak jer svojim odlukama nanosi „nenadoknadivu i višemilionsku štetu EPS-u“. Naime, sindikat tvrdi da zaposleni okupljeni oko bivšeg predsednika Milana Đorđevića Đokina koriste imovinu bez ikakvog pravnog osnova.

Foto: Privatna arhiva

„Tomašević je upitan zbog čega je dao 15 službenih vozila na korišćenje, iako je Đorđević sa čela sindikata opozvan 22. oktobra 2021. godine. Rekao je da je to njegova lična odluka, a dao je na korišćenje onoliko vozila koliko je Đorđević tražio. Direktor je dodelio i kartice za kupovinu goriva sa dnevnim limitom od po 15.000 dinara za svaku karticu“, navodi se u dokumentu.

Kako piše u dopisu koji je upućen Tužilaštvu, a u koji je „Nova“ imala uvid, sindikalci tvrde da Đorđević, između ostalog, sabotira rad sindikata.

Milan Đorđević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Od trenutka kada je Milan Đorđević smenjen sa čela sindikata, a na njegovo mesto izabran Radoslav Krsmanović, kreću brojni problemi po sindikat. Oni se ogledaju u stalnim pokušajima Milana Đorđevića da sabotira rad sindikata, jer se u javnim istupanjima predstavlja kao predsednik sindikata i tako dovodi u zabludu zaposlene u EPS-u i državne organe”, piše u dokumentu.

Foto: Privatna arhiva

Ne dolaze na posao, a primaju platu

Pored toga, oni tvrde da je Tomašević upoznat sa tim da Đorđević ne obavlja svoje radne obaveze, tj da ne dolazi na posao.

Dodatno, automobili i gorivo se redovno koriste, a za to nema nikakvog osnova jer pomenuti članovi okupljeni oko Đorđevića nisu sindikalni predstavnici.

Pozvali su se i na odluku iz decembra 2021. godine, kada su bivši direktor Milorad Grčić i sindikalni predstavnici EPS-a na čelu sa Radosavom Krsmanovićem odredili ko je oslobođen radnih obaveza zbog obaveza sindikalnih funkcija. Na tom spisku nisu Milan Đorđević i njegovi bliski saradnici, navodi se u dokumentu.

Na kraju, od Tužilaštva se traži da preduzme sve radnje iz svoje nadležnosti, radi otkrivanja i procesuiranja izvršioca krivičnog dela, koje uključuje nelegalno davanje imovine bivšim sindikalcima, ali i neispunjavanja obaveza nadzora nad tim ko u EPS-u radi, a ko ne.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, rukovodstvo EPS-a na čelu sa direktorom Miroslavom Tomaševićem imalo je prošlog meseca veliki sastanak sa predstavnicima svih podružnica Sindikata EPS-a.

Prema saznanjima Nova.rs na tom sastanku je v.d direktora Tomašević priznao da je sindikalcu Milanu Đorđeviću Đokinu i njegovim saradnicima dao na korišćenje čak 15 vozila EPS-a. Po kom osnovu je doneo takvu odluku nije jasno imajući u vidu da je „Đokin“ smenjen sa čela Sindikata radnika EPS-a.

Da je bivši sindikalac dobio od EPS-a automobil na korišćenje saznalo se sasvim slučajno i to na sastanku kada je v.d. direktor Tomašević sam priznao da je takvu odluku doneo.

Tomaševiću je tada poručeno da će biti prvi direktor koga je tužio sindikat.

„Ti ćes biti prvi direktor koga će sindikat da tuži. Nećeš biti više ovde ali ćeš se vući po sudovima“.

„Nova“ je kontaktirala i EPS, a u odgovoru iz ove firme su nam odgovorili da su sudski postupci između predstavnika dva sindikata u EPS-u u toku i da „pravosudni organi još nisu doneli presudu kojom bi definisali ko legitimno predstavlja zaposlene“.

Zbog ravnopravnosti pred predstojeće izbore između sindikalaca Tomašević je odlučio da automobile ustupi svim sindikalnim predvodnicima.

Tako ispada da je Tomašević zapravo doneo odluku da duplo plaća troškove sindikata. I legitimo izabranog i smenjenog.

Bonus video: Uvozićemo struju jer je SNS na čelu s Grčićem uništila EPS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare