Foto:M.K./ATAImages; Amir Hamzagic/ATAImages, Pink printscreen; Filip Krainčanić/Nova.rs

V.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević obavestio je članove Nadzornog odbora ovog preduzeća da je Vlada Srbije angažovala firmu "Rystad Energy" kako bi sprovela kompletnu analizu elektroenergetskog sektora, ali i da bi dala smernice vlastima u Srbiji. U dopisu taksativno je navedeno šta su sve obišli i uradili norveški predstavnici, kao i to šta se očekuje u narednom periodu.

U dokumentu koji je 12. januara poslat članovima Nadzornog odbora, navodi se da je prikupljena dokumentacija i izveštaji od svih energetskih jedinica kao što su preduzeća EPS, EMS i Elektrodistribucije Srbije kako bi se norveška firma upoznala sa celokupnim stanjem.

U dopisu Tomašević je saopštio da je 9. januara održan sastanak sa ministarkom Dubravkom Đedović, šefom kabineta predsednika Srbije Ivicom Kojićem, a sastanku su prisustvovali i norveški konsultanti koji su izneli svoj plan.

Već 10. januara, realizovana je poseta ogranku termoelektrane „Kostolac, gde su Norvežani obišli Kostolac A i B, ali i površinski kop Drmno. Na kraju poslednji dan koji je zabeležen u dopisu jeste 11. januara kada su održani prvi radni sastanci u upravi EPS-a na teme proizvodnje uglja, energije, finansijske funkcije…

Pročitajte još...

Druga faza, koja je počela sastankom 9. januara trajaće 15 nedelja.

„U fokusu će biti povećanje transparentnosti i razumevanja neophodnih mera, sagledavanje, vrednovanje i umanjivanje rizika, izrada lista kratkoročnih, srednjoročnih i strateških projekata na dugi rok, sa određivanjem prioriteta“, navodi se u dopisu Tomaševića.

Podsetimo, Nova.rs ekskluzivno je objavila da je Vlada Srbije sklopila početkom septembra tajni ugovor sa norveškom firmom „Rystad Energy“ o konsultantskim uslugama za energetski sektor. Ugovor s ovom firmom, u koji je Nova.rs imala uvid, sklopljen je direktno, bez raspisivanja javne nabavke, a potpisao ga je ministar finansija Siniša Mali.

Pozivajući se na energetsku krizu u Srbiji, koja je eskalirala krajem prošle godine nakon kolapsa u EPS-u, a koja je dodatno produbljena zbog rata u Ukrajini, Vlada Srbije je donela odluku da angažuje konsultanta za rešavanje „energetskih izazova“ koji čekaju našu zemlju.

Umesto raspisvanja javne nabavke, odlučeno je da se, mimo procedura, ovaj posao poveri firmi „Rystad Energy“, pod obrazloženjem da bi u suprotnom „Republika Srbija bila u obavezi da pruži informacije koje smatra da bi njihovo otkrivanje štetilo bitnim interesima njene bezbednosti“.

Na ovaj dokument stavljena je oznaka „strogo poverljivo“, kao i na zaključak, kojim je ceo posao potvrđen i koji je Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila na sednici 1. septembra 2022. godine.

Nakon što je Nova objavila sadržaj, Vlada i predsednik Aleksandar Vučić potvrdili su naša pisanja I između ostalog izjavili da su Norvežani tražili da se smeni većina direktora u energetskom sektoru.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U međuvremenu, Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije usvojio je odluku i dao predlog Vladi da EPS iz javnog preduzeća promeni formu u zatvoreno akcionarsko društvo sa 100 odsto akcija u vlasništvu države.

„Prelazak u akcionarsko društvo doprineo bi podizanju maksimalne efikasnosti poslovanja, uspostavljanju efikasnog sistema upravljanja i vođenja poslova, racionalnijem korišćenju kadrovskog potencijala i povoljnijim uslovima za efikasnije otvaranje i razvoj tržišta“, navodi se u obrazloženju odluke.

Bonus video: Otkrivamo detalje posla sa Norvežanima: Šta je Mali pokušao da sakrije pod oznakom „strogo poverljivo“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare