Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC/ an

Državnom preduzeću “Srbijagas”, na čijem čelu se nalazi Dušan Bajatović, odobren je kredit od banke “Poštanska štedionica” u iznosu od 168 miliona evra, saznaje Nova.rs.

U dokumentaciji se navodi da je kredit dodeljen za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac – Vranje, gasifikaciju Borskog i Zaječarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Paraćin-Boljevac- Rgotina-Negotin-Prahovo, gasifikaciju Kolubarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica.

Izvor: Privatna arhiva

Govoreći o novom zaduživanju preduzeća “Srbijagas”, predsednik resornog odbora za ekonomiju Stranke slobode i pravde, Dušan Nikezić, koji inače prati poslovanja državnih firmi, navodi da će novi kredit samo uvećati javni dug države.

“Problem je što se jedina preostala ozbiljna državna banka koristi za kreditiranje javnog preduzeća koje nema finansijski kapacitet da ovaj kredit servisira. Na ovaj način se suštinski uvećava javni dug Srbije, jer je izvesno da će država na kraju morati da isplati i ovaj kredit ‘Srbijagasa’, kao što je isplatili i prethodna garantovana zaduženja u iznosu 1,2 milijarde evra”, objašnja naš sagovornik.

Pročitajte još...

Tokom ocenjivanja poslovanja kompanije “Srbijagas” za tekuću godinu, Ministarstvo rudarstva i energetike je dalo negativno mišljenje u svom izveštaju, napominjući da postoji više od 30 zamerki koje se odnose na funkcionisanje ovog državnog preduzeća. 

Podsetimo, ministarstvo je početkom godine saopštilo da je podnet zahtev Državnoj revizorskoj instituciji da proveri poslovanje “Srbijagasa”.

Dušan Bajatović do objavljivanja ovog teksta nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare