Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovska predsednica Vjosa Osmani očekuje da će jesen četiri opštine na Severu dočekati sa novim gradonačelnicima. Ona je kazala da bi najbolje bilo da Srbi pokrenu peticiju za smenu aktuelnih predsednika opština, jer bi, prema njenim rečima, ova peticija bila dokaz da Srbi zaista žele nove izbore.

Sa druge strane, Osmani je kazala da Kosovo nije dobilo garanciju od Evropske unije da će Srbi na Severu učestvovati na izborima koji se očekuju posle leta.

Za to bi, prema njenim rečima, najbolje rešenje bilo organizovanje peticije od strane Srba u ove četiri opštine za nove izbore, „što bi značilo i učešće srpskih građana“, prenosi KoSSev.

„Tako da ćemo postupiti, što se naših obaveza tiče, sve ćemo ih ispuniti. Ali potrebna nam je garancija – učešće Srba, upravo ako idemo ovom procedurom od 20 odsto. Jer ako oni zatraže izborni proces peticijom, onda imamo mnogo veće šanse da učestvuju u ovom izbornom procesu, što je i razlog zašto sam insistirala da se ide ovom procedurom“.

Ponovivši da sve zavisi od te peticije, kazala je i da očekuje da će opštine na Severu jesen dočekati sa novim gradonačelnicima.

Održavanje izbora na Severu „posle leta“, je jedna od četiri tačke sporazuma postignutog između Kosova i EU u ponedeljak.

Sporazum je pozdravila kosovska predsednica Vjosa Osmani, i izrazila očekivanje da će doći do promene u pristupu država članica EU u pogledu mera uvedenih Kosovu.

„Nadamo se da će EU 27. povući mere koje su nedavno nepravedno preduzete protiv Kosova i možemo da nastavimo sa više uspeha u dijalogu, koji će se nastaviti sledeće srede“, rekla je Osmani.

Pored održavanja izbora na Severu, vlada je pristala da smanji prisustvo policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada na Severu. Takođe, postignut je dogovor za zajedničke bezbednosne procene sa misijama KFOR-a i EULEX-a, kao i za sastanak na nivou glavnih pregovarača sledeće nedelje.

Građani i srpske političke stranke, bojkotovali su izbore 23. aprila na kojima su birani albanski gradonačelnici u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Od uvođenja gradonačelnika u opštinske zgrade, Srbi sa Severa neprekidno protestuju.

***

BONUS VIDEO – Koliko je realna priča o deeskalaciji na severu Kosova i Metohije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar