Viktor Orban Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas na samitu u Tirani da bi "Srbija i Zapadni Balkan mogli bi da budu kapija za jeftinu energiju koja stiže u Evropu" i pozvao Evropsku uniju da konačno garantuje članstvo ovim zemljama.

„Zauzeću čvrstu poziciju u ime Mađarske, zato što je jedan od vitalnih interesa naše zemlje da ove zemlje što pre postanu članice EU. Od ključnog je značaja za Mađarsku zbog naše bezbednosti, zato što možemo da kontrolišemo migracije sa juga samo uz pomoć Srbije. Takođe je važno za energetsku sigurnost Mađarske, jer danas mađarske porodice i biznis širom naše zemlje dobija gas samo sa juga, sa Balkana i od Srbije“, naveo je Orban u svom obraćanju na Tviteru.

Orban je naveo i da bi „Srbija i Zapadni Balkan mogli bi da budu kapija za jeftinu energiju koja stiže u Centralnu Evropu sa juga i time garancija energetske nezavisnosti, ne samo za Mađarsku, nego za čitavu Centralnu Evropu“ i naveo da je vreme za proširenje.

„Vreme je! Ovaj stav ćemo zastupati od sada. Prestanimo da okolišamo! Evropska unija bi konačno trebala da garantuje članstvo Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana“, zaključio je Orban.

Podsetimo, Orban je danas prisustvovao samitu u Tirani, glavnom gradu Albanije, gde su lideri evropskih država održali samit sa liderima zapadnog Balkana.

***

BONUS VIDEO: Orban je to ovako objasnio Evropskoj komisiji: Uđeš u bar…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar