Iako je bilo najava da bi partije desnice mogle zajedno da nastupe na izborima u decembru, najverovatnije će, ipak, nastupiti u tri kolone. Prva kolonu će činiti koalicija koja već najavljena, a koju će činiti osovina Dveri-Zavetnici. Drugu kolonu će činiti koalicija Novog DSS i POKS-a, dok bi treću kolonu na desnom spektru mogli da predstavljaju Narodna stranka i Dosta je bilo. Nije isključeno da se Narodna stranka pridruži koaliciji Novi DSS-Nada, ali za sada je sve još na nivou razgovara i predizborne kombinatorike, bez konkretnih odluka.

Često se u javnosti pominjalo da bi stranke desnice mogle zajedno da izađu na predstojeće izbore, koji će najverovatnije biti održani 17. decembra. Njihova saradnja pominjala se i tokom proleća, kada su zajednički nastupali na tribinama širom Srbije, ali po svemu sudeći jedne kolone na desnici neće biti ništa.

Za sada je očigledno da se desnica okuplja samo na jednom delu, dok druge partije još uvek čekaju. Vremena je sve manje, a samim tim izvesnije je da će na izbore odvojeno, odnosno u više kolona.

Miloš Jovanović, Boško Obradović i Vojislav Mihailović Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Dveri i Zavetnici najavili zajednički nastup na izborima

Za sada izvesno je samo da će na predstojećim izborima zajednički nastupati Dveri i Zavetnici, koji su i ozvaničili formiranjem „Srpskom državotvornog bloka“.

Ove partije su ranije najavile i saradnju u Skupštini grada Beograda, dok poslednjih dana rade zajedničku kampanju za izbore. Oko ukrupnjavanja dve parlamentarne stranke govorio je i lider Dveri Boško Obradović koji je rekao da je uslov za saradnju sa ove dve partije jasan stav da se odbaci francusko-nemački predlog.

Foto:Ana Paunković/FoNet

Osim toga, Obradović je odgovorio na poziv Novog DSS i Miloša Jovanovića da se formira jedna lista na desnici i rekao da mu nije jasno zašto Jovanović pozive deo stranaka u opoziciji. Konačno, rekao je da nema ništa protiv jedne liste na desnici, ali za sada je sve ostalo na rečima i dobroj volji.

Novi DSS i POKS nastavljaju saradnju, veliki znak pitanje da li im se neko pridružuje

Nedavno je predsednik Novog DSS Miloš Jovanović rekao da je upućen poziv Dverima i Zavetnicima da se napravi jedna kolona, ali da moraju da odgovore na pitanje da li su spremni da „ruše“ Vučića.

Neposredno pre konferencije za medije na kojoj je govorio oko eventualne zajedničke liste, Jovanović je u intervjuu za Novu rekao da mnoge partije imaju kontakte sa koalicijom NADA , uključujući i Narodnu stranku.

Miloš Jovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Mnogi razgovaraju. Ja sam stava da kolona desnice treba da bude sveobuhvatna. Da se proširi na 5 parlamentarnih stranaka, što bi uključivalo i Narodnu stranku. To se nažalost nije desilo. Sada koalicija NADA izlazi u ovom formatu na izbore. Da li će se neko priključivati zavisi od konsenzusa unutar te koalicije. Imam stav, ali neću ga iznositi javno jer bi to bilo nekorektno prema mom koalicionom partneru Vojislavu Mihailoviću. Da nastupam samostalno dao bih odmah odgovor, pa i za gospodina Vuka Jeremića“, rekao je Jovanović.

Ni Jovanović nije direktno odgovorio zbog čega još uvek nema saradnje sa Zavetnicima i Dverima, strankama koje su programski i ideološki najbliže Novom DSS.

Narodna stranka – otvorena za koalicije, moguća saradnja sa Dosta je bilo

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić zalaže se za jednu kolonu desnice, ali po svemu sudeći, takav scenario se neće desiti. Plan b za stranku na čijem je čelu ponovo izabran Jeremić mogla bi da bude saradnja sa Novim DSS i POKS-om.

Načelno, Miloš Jovanović je poručio da nije protiv tog predloga, ali da se pita i njegov koalicioni partner, Vojislav Mihailović.

Foto: Narodna stranka

Ukoliko se i plan b izjalovi, Narodna stranka bi mogla da nastupi u koloni zajedno strankom Dosta je bilo, nekada najvećom opozicionom partijom u parlamentu. Dobri odnosi Narodne i DJB potrđeni su i dolaskom na Skupštinu Narodne stranke, predsednika DJB Saše Radulovića.

Izvori Nove potvrđuju da su kontakti napravljeni, ali u ovom trenutku još uvek nije poznato koliko smo daleko od saradnje Narodna-Dosta je bilo.

Saša Radulović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ukoliko vlast definitivno želi da raspiše izbore za 17.decembar, najkasnije u prvoj polovini novembra će morati da se dogovore koalicije. Za sada deluje da jedne kolone neće biti, dok je potpuno realna opcija da desnica izađe u tri kolone.

Scenario koji niko na desnici nije priželjkivao, ali koji je itekako na stolu pred prve zimske izbore koje raspisuje SNS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare