Socijalistička partija Srbije i Srpska napredna stranka neće imati zajedničku listu, iako se to pominjalo kao opcija u vreme dok je Aleksandar Vučić najavljivao formiranje narodnog pokreta za državu. Prema informacijama lista “Nova”, izvesno je da će SPS na izbore izaći u koaliciji sa Zelenima Srbije, a verovatan je i savez sa Jedinstvenom Srbijom, ali u potpuno drugačijem obliku.

Stranke vladajuće koalicije pripremaju se za predstojeće vanredne parlamentarne, beogradske, pokrajinske i lokalne izbore, koji će bi morali da budu raspisani najkasnije 2. novembra.

Kako saznaje naš list, za sada je izvesno da će socijalisti na izbore ići sa Zelenima Srbije, dok će se pregovorima sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme pristupiti potpuno drugačije.

Izvor “Nove” podseća da je Palmina stranka posle prošlih izbora dobila osam poslaničkih mandata u Skupštini Srbije, što, prema oceni SPS-a, nije zaslužila.

“Ako jedno poslaničko mesto podrazumeva 15.000 glasača, to bi značilo da JS donosi u koaliciju oko 120.000 glasova. A oni nemaju više od 20.000”, kaže naš sagovornik.

Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On dodaje da većinski deo članova Glavnog odbora, koji su tokom kampanje najaktivniji na terenu, sada nije spreman da prepusti Palmi više od dva do tri mandata.

“Ukoliko se Palma složi sa tim, koalicija SPS i JS je izvesna”, navodi izvor našeg lista.

Ljajić najavio koaliciju sa SNS

Očekuje se da će naprednjaci na predstojećim izborima nastupiti u verovatno istoj koaliciji kao na prethodnim. Vrh Srpske napredne stranke, koju predvodi Miloš Vučević, se o tome nije javno izjašnjavao.

Da će na izbore verovatno ići u koaliciji sa SNS, nedavno je izjavio predsednik SDPS Rasim Ljajić.

Foto:Xinhua/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

„Potrebno je da se nakon izbora formira jaka i homogena vlada koja će se suočavati sa brojnim izazovima i u zemlji i na na međunarodnom planu“, rekao je Ljajić.

Osim SDPS, na prethodnim izborima u savezu sa SNS-om bili su još Pokret socijalista, Pokret snaga Srbije, PUPS, SPO…

Izbori i u oko 70 lokalnih samouprava

Sudeći prema najavama, vanredni parlamentarni, beogradski i pokrajinski izbori, kao i izbori u blizu 70 lokalnih samouprava biće održani 17. decembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će morati da ih raspiše najkasnije 2. novembra.

“Izbori su za građane važni kada postoji lažna predstava o krizi legitimiteta“, dodao je Vučić.

O izborima je prethodno govorio i lider SNS Miloš Vučević. On je izjavio da veruje da ćemo imati izbore u decembru ove godine i istakao da misli na izbore za Narodnu skupštinu, Pokrajinsku skupštinu, Skupštinu grada Beograda i 70-tak lokalnih samouprava.

On je na TV Pink rekao da će oko 100 lokalnih samouprava, gradova i opština imati izbore u maju, junu sledeće godine.

BONUS VIDEO Ko će sa kim na izbore? Vlast i opozicija i dalje ćute

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare