Irena Vujović Foto: Twitter/Andrej

Dva dana nakon akcidenta sa izlivanjem amonijaka u okolini Pirota, u kome su preminule dve osobe, a više od 50 je hospitalizovano, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović konačno se pojavila na licu mesta i obratila medijima. Opšte je mišljenje - bolje da nije. Sagovornici “Nove” navode da je Vujović pokazala potpuno odsustvo osećaja odgovornosti za ono što se desilo u njenoj sferi nadležnosti i da je verbalna komunikacija ministarke ispod nivoa svakog ko pretenduje da se bavi politikom.

Pre četiri dana nedaleko od Pirota iz šina je iskliznuo voz koji je prevozio cisterne amonijaka. Zbog njegovog izlivanja u tom gradu proglašena je vanredne situacija, na stanovništvo je apelovano da ne izlazi iz kuća, a vrtići i škole su bili zatvoreni.

Na licu mesta ministarka Irena Vujović došla je tek treći dan. U danu kada je situacija bila najkritičnija, umesto nje, o koncentraciji amonijaka u vazduhu govorio je ministar saobraćaja Goran Vesić.

Pročitajte još...

Kada se konačno pojavila u tom gradu, prilikom obraćanja medijima raspravljala se sa lokalnim novinarima, a na neka pitanja nije umela da dogovori. “Što sam ja dužna da znam” ili “a što ja treba da merim količinu”, govorila je ona.

Ušla je i u polemiku sa novinarom, optužujući ga da mu neko govori šta treba da je pita.

Irena Vujović
Irena Vujović

“Ukoliko se te vaše kolege koje vam šalju pitanju preko telefona pitaju što ministarka danas nije na lokalciji, nisam zato što ne možemo po zakonu, a čak i oni koji mogu po zakonu ne smeju danas zbog tužilaštva koje je na terenu. Meni je stvarno žao i sigurno će se zabrinuti kolege narodni poslanici zašto ja nisam na lokaciji“, rekla je Vujović.

Način na koji se Vujović obraćala u Pirotu izazvao je gomilu negativnih reakcije u javnosti, a sagovornici “Nove” navode da je poruka koju je poslala ministarka poražavajuća.

„Da je makar priznala delimičnu odgovornost“

Bojan Pajtić, bivši vojvođanski premijer i nekadašnji poslanik, kaže da nastup Irene Vujović pokazuje potpuno odsustvo osećaja odgovornosti za ono što se desilo u njenoj sferi nadležnosti. Kako ističe u izjavi za “Novu”, način na koji se ophodila prema medijima ukazuje na bahatost koja je neprimerena, ali karakteristična za funkcionere SNS.

Bojan Pajtić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Na žalost, njen nastup nijednog trenutka nije ulio poverenje građanima da je ona ozbiljno shvatila problem sa kojim se suočava, niti da je spremna da učini sve da se taj problem reši. Da je priznala makar delimičnu odgovornost svog ministarstva utisak bi bio drugačiji. Međutim, njena posprdna reakcija na pitanje novinara o odgovornosti za ovu ekološku katastrofu je sama po sebi bila dovoljna da vidimo da se radi o osobi koja je potpuno nezrela za obavljanje bilo koje javne funkcije. Posebno za obavljanje funkcije ministarke za zaštitu životne sredine u zemlji koja je u samom svetskom vrhu po neslavnoj statistici zagađenosti i vazduha i vode“, smatra Pajtić.

On navodi da njeno ministarstvo ima objektivnu odgovornost da prati trasnport štetnih materija i uslove tog transporta kroz Srbiju.

„Činjenica da je Ministarstvo očigledno zažmurilo da se opasne materije pronose Srbijom preko pruga koje su zastarele, koje su potpuno neuslovne, već po sebi nosi njenu odgovornost, odnosno odgovornost onih ljudi koji su je tu postavili“, ističe Pajtić.

Igor Avžner, stručnjak za politički marketing, kaže da je u ponašanju ministarke Vujović sveprisutan manir “može mi se”.

„Šta reći o nastupu ministarke Vujović u Pirotu? Slika i prilika postojeće vlasti. Njena verbalna komunikacija je svakako ispod nivoa svakog ko pretenduje da se bavi politikom, a da bi kreirala celovit nastup koji odiše arogancijom, kao dodatak unosi i neverbalnu agresiju, kroz unošenje u lice novinaru, pogledima sa “visine”, što bi u svakoj normalnoj zemlji bilo neprihvatljivo“, navodi on.

Igor Avžner Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Avžner kaže da politički, mi nismo normalna zemlja i da je poruka koju ministarka šalje poražavajuća – da je funkcija za koju dobija novac od građana Srbije bitnija od funkcionalnosti, ali ne predstavlja ništa novo.

„Manir “može mi se” je sveprisutan. Od nastupa u medijima (koji su u funkciji te vlasti), preko Vlade i Skupštine, pa sve do šaltera primarne zdravstvene zaštite. Bilo bi plodotvorno da trenutni funkcioneri (bez funkcionalnosti), pored partijskih kurseva u “akademijama” prođu i kurs vaspitanja i lepog ponašanja. Ipak, lakše je postati partijski akademac, nego akademski građanin, a ponašanje se ipak iz kuće nosi. Ko to “preskoči” kada mu je vreme bilo, teško da će kasnije nadoknaditi“, kaže sagovornik “Nove”.

Šta je sa eko-toksikološkom jedinicom?

Govoreći o reakciji Ministarstva životne sredine, Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije kaže da je prema informacijama koje on ima Agencija za zaštiti životne sredine poslala automatsku stanicu koju je opremila analizatorom za amonijak. On u izjavi za “Novu” postavlja pitanje da li je angažovana eko-toksikološka jedinica, odnosno laboratorija.

Dejan Lekić
Dejan Lekić

“U celoj priči mene je začudilo nedostatak informacija o angažovanju te jedinice. Pitanje je da li su te jedinice operativne, da li su adekvatno opremljene…. Nismo negde čuli da je ta jedinica iz Ćurpije (druga je u Beogradu) angažovana. Njen posao bi bio da uz opremu za merenje i zaštitu izađe na teren iu kontinuitetu izveštava šta se događa”, kaže Lekić.

Upitan da li u nesreći u Pirotu postoji odgovornost Ministarstva za životnu sredinu, on kaže da do akcidenta misli da ne postoji.

BONUS VIDEO Vujović: Građane ne zanima da li sam ovde, važno da je struka sve vreme prisutna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare