Zoran Lutovac, Vuk Jeremić i Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Evropske obaveštajne službe izradile su analizu u kojoj se ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da preduzme korake na domaćoj i međunarodnoj sceni kako bi odložio svoj raskid s Rusijom, uz nastavak pridobijanja ustupaka Zapada. U dokumentu u koji je RSE imala uvid analizira se odnos Vučića sa SPC ali i uloga predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa na politčkoj sceni u Srbiji. U tekstu se navodi da je on "trojanski konj" opozicije. Zbog toga je reagovala SSP koja je od nadležnih iz EU tražila potvrdu autentičnosti tog dokumenta, uz komentar da je SSP najozbiljnija opoziciona stranka.

U dokumentu u koji je imala uvid Radio Slobodna Evropa (RSE), a u kojem se analiziraju dalji koraci koje bi Aleksandar Vučić mogao sprovesti u kontekstu zahteva EU da se uvedu sankcije Rusiji, između ostalog se navodi da bi SPC mogla da odigra ključnu ulogu u slučaju da Srbija odluči da se kreće prema Zapadu a da važnu ulogu može da ima i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa.

Evropski obaveštajci su se naime bavili ulogom predsednika SSP Dragana Đilasa na politčkoj sceni u Srbiji.

„Trojanski konj“ opozicije

Obaveštajne informacije, kako stoji u dokumentu na koji se poziva RSE, pokazuju da postoje indicije o „zakulisnoj saradnji s Vučićem i njegovoj ulozi ‘trojanskog konja’ koji izaziva razdor među opozicionim strankama i već neko vreme ih slabi“.

Spominje se da je Dragan Đilas nekoliko puta pred izbore odbacio saradnju sa SNS-, ali da je saradnja između njega i Vučića postala izglednija posle ličnog sastanka sredinom aprila i najave mogućih prevremenih gradskih izbora u Beogradu na jesen 2022. ili proleće 2023.

Ovim povodom reagovala je i Stranka slobode i pravde. Naime, gostujući u vestima Njuz maksa funkcioner SSP Dušan Nikezić izjavio je, govoreći o pisanju medija da se u analizi Evropske obaveštajne službe predsednik SSP Dragan Đilas pominje kao „trojanski konj“ u opoziciji, da je SSP najozbiljnija opoziciona stranka.

Nikezić je u razgovoru za Njuz maks adriju istakao da je SSP uputila dopis komesaru za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Žozepu Borelu s pitanjem da li je taj dokument autntičan.

On je istakao da je SSP najozbiljnija opoziciona stranka i da će to pokazati i u Skupštini Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare