Aleksandar Vučić, Aleksandar Šapić, Nebojša Stefanović, Ana Brnabić, Milenko Jovanov, Goran Vesić, Maja Gojković, SNS, glavni odbor, sednica
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Srpska napredna stranka (SNS) donela je u subotu dve krupne odluke: prihvaćena je ostavka ministra Nebojše Stefanovića na mesto predsednika Gradskog odbora SNS u Beogradu i stranka SPAS, koju vodi Aleksandar Šapić, pristupila je SNS. Nakon sednice Glavnog odbora možemo zaključiti da se lider Aleksandar Vučić rukovodio onom narodnom "i vuk siti i ovde na broju". Ipak, možda na kraju, nisu siti ni vuk, ni ovce, a izgleda da će pravi izazovi tek doći pred SNS.

Glavni odbor SNS u subotu počeo je ostavkom predsednika Gradskog odbora stranke Nebojše Stefanovića, koju je najpre na sednici Predsedništva SNS pročitao Aleksandar Vučić. Vladimir Đukanović to je nazvao pobedom demokratije, a Vučić na kraju prihvatio tu njegovu odluku.

Jednoglasno je doneta i odluka da SPAS Aleksandra Šapića pristupi SNS. Prvom tačkom dnevnog reda to je usvojeno, a odmah posle toga lider SPAS-a Aleksandar Šapić ušao je na sastanak i seo do predsednika Vučića, čime je i zvanično otpočela saradnja dva Aleksandra.

Sve je ovo nekako bilo najavljeno kroz medije prethodnih dana, a nakon sednice možemo da zaključimo da je Aleksandar, stariji i moćniji, poslao četiri poruke političkoj sceni Srbije.

1. Nema da lete glave – ima da se ćuti i trpi

Čekalo se danima i nagađalo šta će biti sudbina Nebojše Stefanovića. Bilo je nekoliko opcija – biće smenjen sa svih funkcija, čeka ga zatvor, desiće se smena samo u Beogradu ili jednostavno, neće se ništa desiti. Na sednici (makar formalno) odlučeno je da se prihvati ostavka ministra odbrane Stefanovića, koji više neće obavljati funkciju predsednika beogradskog odbora SNS.

Deo stručne, ali i šire javnosti očekivao je da će Stefanović biti skroz isključen iz stranke i da će možda biti podvrgnut nekoj vrsti istrage. Aleksandar Vučić procenio je da bi u ovom momentu za jedinstvo stranke, ali i rejting najveće partije, biti bolje da Stefanović ode sa funkcije u Beogradu, ali da ostane prvi čovek vojske.

Nebojša Stefanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Za sada, kako stvari stoje, njegovo mesto preuzeće Aleksandar Šapić koji će biti poverenik za Beograd i koordinaciju sa strankom. Zaključak – mirna tranzicija, bez podela i sukoba.

2. Afere mogu i da se prežive – SNS prelazi preko toga

Nedeljama se spekulisalo i da li je ministar Nebojša Stefanović priskluškivao predsednika Vučića. Trbuhozborac vladajućih krugova Aleksandar Vulin pozivao je da se utvrdi ko je prisluškivao predsednika Srbije i da li je to istina, te ukoliko jeste, da se oštro reaguje.

Svi putevi vodili su ka Nebojši Stefanoviću, koji je više puta objašnjavao da je veran predsedniku, te da su neistinite optužbe da je on učestvovao u nelegalnim poslovima.

Nedelje su prošle, orkestrirani napadi nizali su se sa svih strana. Delovalo je da je smena Stefanovića realna, ali utisak je da se to sigurno neće desiti u skorije vreme. Afere su očigledno dobrodošle, ali isključivo sa oročenim trajanjem. Posle toga se zaboravljaju i partijski život „teče dalje“.

3. Vučića više od opozicije plaše unutarstranački sukobi SNS

Nedvosmisleno Aleksandar Vučić najviše se plaši podela unutar svoje stranke, jer smatra da mu od opozicije koja je ranjena na sve moguće načine, ne preti realna opasnost. Vučić je eksplicitno najavio da neće biti „skidanja glava iako bi neki to voleli“, već da će se procenjivati greške i polagati računi.

Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan /Nova.rs

Sve ovo govori da je pažnja predsednika usmerena ka politici stranke, te da bi svake moguće nove sukobe trebalo otkloniti u startu kako bi se izbeglo tzv. frakcionizovanje stranke. Takođe, eksplicitno je rekao da neće da vidi više da jedni protiv drugih članova stranke daju priče medijima.

Time je očigledno hteo da skrene pažnju na sukobe koji su otvoreni postojali na relaciji Vesić-Šapić, prepucavanjima oko Nebojše Stefanovića, spekulacije oko smene ministarke Marije Obradović…

Kao neko ko je u politici već 30 godina, Vučić zna da najveći problem mogu da predstavljaju podele i cepanje stranke. Eventualna veća podela unutar SNS, napravila bi rupu u stranci koja možda više nikada ne bi bila „zakrpljena“.

4. „Nova krv“ je višestruko korisna

Novi potpredsednik SNS postao je Aleksandar Šapić, lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS), što je odlučeno na sednici današnjeg Glavnog odbora naprednjaka. Ovu vest javnosti je preneo Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i takođe jedan od potpredsednika SNS.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„SNS je time dobio novu snagu i energiju i pokazala širinu i odgovornost sa ovim odlukama, kao i da nema problem da prihvati sve one koji žele da se uključe u tim koji treba da osnaži i povede Srbiju u pravcu napretka, ekonomskog i svakog drugog“, rekao je Vučević novinarima.

Ovo je samo pokazalo da je neophodna „cirkulacija elita“, čuveni politikološki termin, koji označava da niko nije nesmenjiv i da će vlast teško imati veliku podršku ukoliko se funkcioneri ne „drže“ u strahu da će biti smenjeni ako ne idu „niz dlaku“.

Nova krv u vidu Šapića ponovo će da zbije redove unutar SNS i da članove stranke okrene jedne prema drugima. Ono što može biti izazov za ovakvu cirkulaciju jeste da Šapić dolazi sa nevelikom podrškom birača, a da će imati visoku funkciju. Iako je rekao da u SNS ne dolazi „da bude nebitan“, to može da izazove nezadovoljstvo među članovima stranke od kojih su neki i preko 10 godina u SNS, ali i dalje bez velikih funkcija.

Možda će ulazak Šapića naterati stranku da ojača iznutra, ali potencijalno može i da stvori nove podele kojih se Vučić najviše boji i koji će napraviti trajni raskol unutar SNS.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare