Foto:Amir Hamzagic/ATAImages; ANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ NIKOLA MLADENOVIĆ; Vesna lalić/Nova.rsč : Milos Miskov/ATAImages

Prva reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića na to što je Amerika stavila na crnu listu direktora BIA Aleksandra Vulina, u domenu je njegovog čuvenog “pa šta”. Osim ako Vlada Srbije u narednom periodu ne donese nenadanu odluku o Vulinovoj smeni, ova afera dobiće epilog mnogih prethodnih - “tresla se gora, rodio se miš”.

„Nije kokain pronađen u Vulinovom kabinetu već u Beloj kući, imaju oni kakvim istragama da se bave. Ali je strašno važno da se sprovede istraga, mislim da ima neki opšti član koji oni koriste da nešto napišu“, rekao je Vučić na pitanje da li će Vulin ostati na mestu šefa BIA i da li će se nadležni organi baviti optužbama protiv njega, a nakon što je objavljena vest o američkim sankcijama.

Aleksandar Vucic i Aleksandar Vulin
Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

“I protiv mene bile su uvođene sankcije 1999, baš me briga bilo, da vam pošteno kažem“, dodao je u svom maniru Vučić.

Kao što je već mnogo puta dosad pokušao da umanji veličinu određenih afera u čijem su se centru nalazili ljudi bliski njemu ili SNS.

Tako je reagovao i na zahtev za smenu ministra policije Bratislava Gašića.

“Ne dam Gašića” rekao je Vučić više puta, odgovarajući na zahtev protesta “Srbija protiv nasilja” da ministar policije treba da bude smenjen zbog odgovornosti za tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima u okolini Mladenovca.

Foto:MUP Srbije

Beznačajno je za predsednika bilo i to što se ministar Gašić, dok je bio na čelu BIA dopisivao sa vlasnikom jedne od najvećih plantaža marihuane u Evropi, Predragom Koluvijom, protiv kojeg se trenutno vode dva sudska postupka.

Vučić je naveo da je Gašić imao jedan kontakt sa Koluvijom, o kojem postoji službena beleška, i koji direktor BIA nije želeo da sakrije, iako mu je čak i ponuđeno iz MUP-a.

Dakle MUP je nudio Gašiću da sakrije poruku, ali on nije hteo.

“Nemam problem da sve bude ponovo ispitano, samo se pitam… Video sam neke koji su se u majku kleli tri godine da je Andrej bio u kontaktu sa Koluvijom, a sada to nema veze, tu je Gašić, a on imao jedan kontakt, o kome postoji službena beleška, jedna u MUP, jedna u BIA”, rekao je Vučić.

I ta plantaža marihuane, Jovanjica, u Vučićevoj interpretaciji stalno gubi na značaju, a njen vlasnik Predrag Koluvija nevin je bio u zatvoru.

Predrag Koluvija Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

“Taj čovek je proveo dve godine u pritvoru, ne postoji takav primer i da se još vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru, vrlo čudno, jer on nije ubio nikoga ili ne postoji optužnica da je nekoga ubio, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane koju su pola okruženja, Nemci i ostali, legalizovali – što on, takođe, negira da je imao, ali nije ni važno, čak i da je imao, ali dve godine da provedete u pritvoru za tako nešto – očigledno se neko plašio nečega što bi mogao da čuje“, izjavio je Vučić svojevremeno, tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kada je otkrivena afera Krušik, usred koje se našlo ime oca bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovća, Vučić je pozivao na poligraf.

Nebojša Stefanović i Aleksnadar Vučić Foto: N1

„I za sebe i za Nebojšu mogu da kažem da slobodno možemo na poligraf“, rekao je Vučić u emisiji Upitnik na RTS, govoreći o aferi „Krušik“. On je istakao da je o svemu pitao Stefanovića i da on nikada nije učestvovao u bilo kakvom izvozu oružja.

Vučić je tad istakao i da je otac Nebojše Stefanovića samo zaposlen u toj firmi, nije ni direktor, ni vlasnik. Rekao je i da su ovim povodom iznete brojne neistine i da “oni koji imaju neku stvar to treba da pokažu nadležnim organima”.

BONUS VIDEO: Vučić snimljen kako naručuje pitanja od novinarke 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar