Foto:EPA-EFE/Phil Nijhuis

Veće Apelacionog suda odbilo je žalbu Nasimu Haradinaju na odluku o produženju pritvora, dok se statusna konferencija u predmetu „Tači i drugi“, koja je prethodno bila planirana za sutra, pomera za 16. februar u 11 časova.

Kao zvaničan razlog za pomeranje statusne konferencije protiv Tačija i ostalih, pretpretresni sudija naveo je da su u pitanju organizacioni razlozi, kao i dostupnost strana.

Pomeren je i rok da odbrana podnese pisane izjave ukoliko žele – do 10. februara u podne.

U nedelju se inače na Kosovu održavaju vanredni kosovski izbori, a PDK u kampanji govori između ostalog, o „bolu“ i „besu“ koji je zadesio ovu stranku hapšenjem pre svega dva ključna čoveka  – Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka. Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

I za ovu četvoricu trenutno Apelacioni sud odlučuje po novoj žalbu odbrane na odluku Specijalnog suda od 22. januara da ostanu u pritvoru.

Kada je u pitanju slučaj Nasima Haradinaja – potpredsednika Udruženja ratnih veterana OVK, koji se u ovom sudu našao zbog curenja dokumenata, u odluci Apelacionog suda koju potpisuje predsedavajući Mišel Pikar, izlistavajući argumente iz podnesaka jedne i druge strane, ovo veće sudija je odbacilo Haradinajeve argumente o tome da su standardi za pritvor, odnosno, produžetak pritvora navodno neuspešno određeni, čime mu je pritvor praktično produžen.

Haradinajeva odbrana je prethodno 5. januara podnela žalbu o njegovom pritvoru da bi Kancelarija specijalnog tužioca dala svoj odgovor 15. januara sa zahtevom da se zahtev odbrane odbije na šta je 20. janaura ponovo odgovorio Nasim Haradinaj.

Inače on je početkom januara odbio da se pojavi u sudnici, ovlašćujući svog advokata da se u njegovo ime izjasni da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice.

Istraga protiv Haradinaja i drugog optuženog u istom slučaju Hisnija Gucatija, koji je predsednik „Udruženja ratnih veterana OVK“ i dalje traje.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Uhapšeni su 25. septembra, u Hag prebačeni dan kasnije, a prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar