Foto: N1

Specijalno tužilaštvo u Hagu potvrdilo je večeras da je juče u Prištini uhapšen potpredsednik udruženja veterana „OVK“, Nasim Haradinaj. Večeras se oglasio i Specijalni sud saopštivši da se Haradinaju na teret stavljaju krivična dela protiv pravosuđa, odnosno, zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, a za šta se sumnjiči i predsednik ovog udruženja, Hisni Gucati.

Haradinaj je, kako je večeras potvrđeno, prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva se navodi da će uskoro biti saopštene informacije o prvom pojavljivanju Haradinaja pred sudijom za prethodni postupak.

Za šta se tereti Nasim Haradinaj?

Haradinaju se stavlja na teret pokušaj izvršenja krivičnog dela zastrašivanja tokom krivičnog postupa zbog osnovane sumnje da je na održanim konferencijama za štampu 7., 16, i 22, septembra, medijima dodeljivao ili na drugi nači stavljao na raspolaganje, „poverljive ili tajne informacije i dokumenta u vezi sa radom Kancelarije Specijalnog tužilaštva“, pomenuo imena (potencijalnih) svedoka i pružio ostale lične podatke ovih lica.

„Ovo ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju ili drugu vrstu prinude da se drugo lice naveda da da izjavu ili da da lažnu izjavu ili na drugi način ne pruži tačne informacije Specijalizovanom tužilaštvu“, navodi se u nalogu za hapšenje.

Postoji osnovana sumnja da je Haradinaj izvršio krivično delo odmazda a upravo zbog objavljivanja ovih dokumenata zbog čega je, kako se navodi, ugrožena bezbednost potencijalnih svedoka.

Upravo zbog postojanja osnovane sumnje da je Haradinaj tokom ovih konferencija stavljao na raspolaganje medijima „poverljive i tajne informacije i dokumenta koja se odnose na rad Kancelarije Specijalnog tužilaštva“, Haradinaj se sumnjiči i za „kršenje tajnosti postupka“.

Ovo saslušanje će biti javno, uključujući i to da se ono može pratiti uživo na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

Kako je prethodno saopštilo Specijalno tužilaštvo u Hagu, istražiteljima ovog suda je tokom hapšenja misija EULEX-a obezbedila operativnu logističku podršku.

Podsetimo, istražitelji Specijalizovanih veća Kosova i pripadnici misije EULEX uhapsili su juče predsednika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija, a potom i zamenika predsednika ovog udruženja, Nasima Haradinaja.

Nasim Haradinaj, kako su juče preneli prištinski mediji, uhapšen je na putu ka studiju T7 gde je trebalo da gostuje u emisiji a nakon što je prethodno uhapšen predsednik Udruženja veterana „OVK“, Hisni Gucati.

Specijalno tužilaštvo u Hagu juče je odmah potvrdilo hapšenje Hisnija Gucatija, da je prebačen u Hag, a potom u novom saopštenju i da mu se stavljaju na teret krivična dela protiv pravosuđa, odnosno, zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka.

Sa druge strane, sve do sada nije bilo zvaničnih informacija o hapšenju Nasima Haradinaja.
Međutim, iz udruženja veterana OVK saopšteno je danas da su oba predstavnika ovog udruženja osumnjičena za ometanje pravde, te da su obojica u Hagu.

Podsetimo, javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“, a dok su o sadržaju istih pripadnici ovog udruženja obaveštavali javnost.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar