Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; Nemanja Jovanović

Politički život u Srbiji se postepeno vraća na staro. Uskoro ćemo dobiti novu Vladu, a njenom formiranju prethodilo je konstituisanje Skupštine Srbije i raspodela funkcija u odborima, koje će ponovo voditi ljudi upitne stručnosti, odnosno opterećeni sukobom interesa.

Tako je za predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu izabran poslanik SNS Vladimir Ðukanović. On je samim tim automatski postao i član Visokog saveta sudstva, kao i Državnog veća tužilaca.

 

Stručniji deo javnosti vidi sukob interesa u imenovanju Vladimira Đukanovića za predsednika Odobra za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, dok opozicija tvrdi da je on nagrađen zbog zastupanja brata predsednika Srbije u slučaju “Jovanjica”.

S obzirom na to da je Đukanović advokat po profesiji, postavlja se opravdano pitanje, kako može da se i dalje bavi advokaturom i brani interese svojih klijenata, a da s druge strane utiče na izbor sudija.

Sandra Božić – preporučio je štrajk glađu i aktivnosti na Tviteru

Sandra Božić, poslanica Srpske napredne stranke, imenovana ja na čelo Odbora za kulturu i informisanje. Ova političarka je deo parlamenta postala 2018. godine, kad je ušla u poslaničku klupu umesto Vesne Rakonjac, kojoj je istekao mandat. Prema javno dostupnim podacima, od marta 2015. do marta 2018. bila je direktorka pančevačkog JKP “Grejanje”. Nakon što je izabrana za poslanicu, podnela je ostavku na dotadašnju funkciju.

Pročitajte još...

U žižu javnosti dospela je kad se pridružila svom kolegi i šefu poslaničke grupe SNS Aleksandru Martinoviću na stepenicama ispred Republičkog parlamenta – u štrajku glađu. Koji je uzgred rečeno brže prekinula, nego što ga je započela, nakon poziva Aleksandra Vučića.

Božić svoju partijsku odanost često dokazuje i na Tviteru. U svojim komentarima na pežorativan način pominje opozicionare, pre svega Boška Obradovića i Dragana Đilasa. Među epitetima kojima ih je čašćavala nalaze se i sledeće reči: šizofreničari, paćenici, diletanti, lopovi, narko dileri.

Nakon što su na kući potpredsednika Stranke slobode i pravde Dejana Bulatovića osvanule pretnje, nije se libila da napiše sledeće:

“Mučeni tajkunski junaci opet od sebe pravite žrtve? Ali ništa pametnije vi i niste mogli da naučite, s obzirom na paćeničku i šizofrenu ličnost onog koji vas vodi i crta mete po deci političkih oponenata! @DraganDjilas vodoperiva neka farba, ili si dužan Bulatoviću novu fasadu?”.

Očigledno da su se štrajk glađu i pisanje na Tviteru isplatili, pa će svoje talente Božićeva moći da demonstrira vodeći Odbor za kulturu i informisanje.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Igor Bečić – gaf majstor vodi Odbor za bezbednost

Poslaniku iz redova Srpske napredne stranke Igoru Bečiću povereno je vođenje Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti. Tako je ovaj političar prešao put od konduktera i cepanja karata po prevozu do čoveka zaduženog za bezbednost građana. Nadimak “Kondukter” dobio je zbog stavke u biografiji u kojoj se navodi da je godinu dana radio na poziciji linijskog kontrolora i konduktera.

Priča o Bečićevoj stručnoj spremi izaziva kontroverze i zbog sumnji da je plagirao svoju fakultetsku diplomu stečenu na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Foto:E-Stock/Dimitrije Goll

Svojevremeno Bečić je bio i potpredsednik Skupštine Srbije, gde je, dok je menjao predsedavajućeg, napravio gafove koji su obeležili njegovu politiku karijeru.

Tako se jednom prilikom, dok je vodio sednicu Skupštine, Bečiću umesto predsednika Italije učinio suhomesnati proizvod. Naime, on je obavestio narodne poslanike da će im se u toku dana obratiti Serđo “Mortadela”, permutujući prezime italijanskog zvaničnika, koje glasi Matarela.

Drugi gaf je napravio za vreme rasprave sa nekadašnjim poslanikom Demokratske stranke Borkom Stefanovićem, kad je u nekoliko navrata koristio termin “sineopsis” umesto “sinopsis”. Iako je opozicioni poslanik dobronamerno pokušavao da mu objasni da termin koji koristi ne postoji, Bečić je nastavio da insistira da svojoj verziji, ne obazirući se na Stefanovićeve reči.

Pročitajte još...

Imajući u vidu da je Odbor koji mu je poveren jedan od najznačajnijih u Skupštini Srbije, ostaje nam da se nadamo da prilikom baratanja sa osetljivim podacima neće grešiti kao u svakodnevnoj komunikaciji.

Muamer Zukorlić – vlasnik neakreditovanog fakulteta na čelu Odbora za obrazovanje

Odbor za obrazovanje i nauku poveren je ponovo Muameru Zukorliću, lider Stranke pravde i pomirenja i bivšem muftiji Islamske zajednice u Srbiji.

Foto:Nemanja Jovanović

I sve to ne bi bio možda toliki problem, da Zukorlić nije vlasnik Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, kojem je Nacionalni savet za visoko obrazovanje Srbije u nekoliko navrata odbio akreditaciju. Podsetimo, tokom svog prvog mandata na čelu Odbora za obrazovanje i nauku, Konferencija univerziteta Srbije je u više navrata zahtevalo od državnih predstavnika da ga smene zbog tvrdnji da je u sukobu interesa. Zukorlić je uprkos apelima stručne javnosti opstao na funkciji, a rukovođenje ovim skupštinskim telom mu je povereno nakon konstituisanja novog saziva parlamenta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare