Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da će se razgovarati o izbornom censuzu, odnosno mogućnosti da on ponovo bude pet odsto, lider Dveri Boško Obradović za Nova.rs je istakao da je najava izmena izbornih zakona već viđena kozmetička podvala i prevara kako bi sve ostalo isto. 

Pročitajte još...

“Demokratija u Srbiji više ne postoji. Sve je laž. I Skupština, i mediji, i izbori, a pandemija je dodatno ukinula politički život. Postoji samo Aleksandar Vučić koji svaki dan vodi funkcionersku predizbornu kampanju”, napominje Obradović.

On napominje da je u tom smislu fingiran i najavljeni dijalog vlasti i opozicije, te da su najave izmena izbornih zakona već viđena kozmetička podvala i prevara kako bi sve ostalo isto. 

“Šta je za njih da, suprotno dobroj demokratskoj praksi, menjaju izborne zakone u izbornoj godini, kad su ih prošle godine menjali usred izbornog procesa, pa su potpisi za izborne liste pre vanrednog stanja skupljani po jednim, a posle po drugim pravilima. Tako su smanjili izborni cenzus sa pet na tri odsto da bi probali da razbiju bojkot opoziciju. Sada će da smisle nešto drugo”, kaže Obradović.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast misli da joj je sve dozvoljeno, te da nema laži i prevare kojoj neće pribeći. 

“Zato smatram da nema ništa od čekanja milosti vlasti i dobre volje evropskih posrednika, već da moramo sami da se izborimo za slobodu, pravdu i demokratiju. Zato Dveri pozivaju na protest ispred Narodne skupštine u subotu, 15. maja na Svetski dan porodice. Ako se ne pobunimo sve će nas zgaziti. S pravom jer smo onda to i zaslužili jer smo spremni da trpimo vladavinu najgorih”, poručuje Obradović.

Podsetimo, premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je prethodnog dana na konferenciji za medije da je u toku pripema prednacrta tri zakona kojima će biti ispunjen najveći broj preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u vezi sa izbornim uslovima, te da se one odnose na dopune Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike. Odgovarajući na pitanje Nova.rs, da li pomenute izmene podrazumevaju podizanje praga cenzusa sa tri na pet odsto, Brnabić je rekla da će se o tome tek razgovarati sa međunarodnim organizacijama i predstavnicima civilnog društva.

„Moje lično mišljenje da je smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto najdemokratičnija odluka. Time se povećava reprezentativnost u Skupštini i omogućava da čujete predstavnike građana koji ne mogu da dođu do cenzusa od pet odsto. Zato mi i nisu bile jasne kritike. Ako neko bude želeo da se podigne ponovo na pet odsto – to će biti pitanje za ljude koji na tome rade i organizacije civilnog društva“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare