Boško Obradović Foto: Ivan Dinić/Nova S

"Ne precenjujem sebe i Srpski pokret Dveri, ali ne želim da budem talac političara iz bivšeg režima koji su svi nekada bili deo jedne stranke na vlasti, a sada u opoziciji i kada nam je najvažnije ne mogu da sednu i da se dogovore", rekao je u razgovoru za Nova.rs lider pokreta Dveri Boško Obradović.

Pročitajte još...

On je na taj način reagovao razmirice unutar opozicije, odnosno raspravu između oko toga na koji način treba nastupiti na predstojećim razgovorima sa predstavnicima režima.

„Ne precenjujem sebe i Srpski pokret Dveri, ali ne želim da budem talac političara iz bivšeg režima koji su svi nekada bili deo jedne stranke na vlasti, a sada u opoziciji kada nam je najvažnije ne mogu da sednu i da se dogovore. Ako je tako – onda nema druge nego da počnemo da razmišljamo o novim opozicionim idejama i ukrupnjavanjima koja više neće gubiti vreme na prazne priče bivše vlasti“, ističe predsednik pokreta Dveri.

Obradović kaže da nikako nije vreme za sukob u opoziciji, posebno ne oko pregovaračke platforme za dijalog sa vlašću.

„Oko platforme svi imamo gotovo istovetne stavove šta je potrebno da bi izbori bili slobodni i pošteni. Кako ćemo pregovarati sa vlašću ako ne možemo da postignemo dogovor unutar opozicije, posebno one koja je bojkotovala prošlogodišnje lažne izbore, zbog čega je skraćen mandat Skupštine i Vlade i uopšte došlo do ovog dijaloga. Smatram da postoji prostor za kompromis, a to je da opozicione političke grupacije koje su izlazile na prošlogodišnje nedemokratske izbore daju mandat bojkot opoziciji da ih zastupa na pregovorima, a da se onda bojkot opozicija dogovori o pregovaračkom timu koji bi tamo išao uz ime svih nas, jer smo se oko pregovaračke platforme praktično već dogovorili“, ističe Obradović.

Predsednik Dveri kaže da opozicija ne sme da dozvoli da se ne dogovori oko toga ko će da je predstavlja na pregovorima s vlašću, ukoliko su se već saglasili oko toga šta bi trebalo da zastupaju na razgovorima sa predstavnicima vlasti.

„Ta delegacija svako treba da bude mala i da na taj način štrči u tom dijalogu i tako izbegnemo da se utopimo u tamošnji cirkus sa 50 učesnika i 15 platformi, već izdejstvujemo prave pregovore. Najavljeni dijalog sa vlašću nema nikakve veze sa načinom izlaska opozicije na buduće izbore. Кad se izborimo za elementarne uslove za slobodne i poštene izbore onda treba da sednemo i razmotrimo da li opozicija na te izbore treba da izađe u jednoj, dve ili više kolona. Sada nije trenutak da se razvrstavamo u kolone jer u ovim pregovorima sa vlašću moramo biti jedinstveni ako želimo nešto da postignemo“, poručuje Obradović.

On napominje da u sledećem korako opozicija bi trebalo da odluči da li je za „srpski scenario“ iz 2000. godine, koji znači jednu zajedničku izbornu listu ili za „crnogorski scenario“ iz prošle godine.

„U sledećem koraku treba da se odlučimo da li smo za srpski scenario iz 2000. godine, koji znači jednu zajedničku izbornu listu, a koji će najviše zavisiti od toga da li možemo naći zajedničkog predsedničkog kandidata koji je svima prihvatljiv, ili za crnogorski scenario od prošle godine gde na izbore izlazimo u više opozicionih kolona koje se međusobno ne napadaju već podižu izlaznost i čuvaju svaki glas od rasipanja i ostajanja ispod cenzusa Lično smatram da svi mi zajedno sada imamo mnogo veći problem od ovog trenutnog međusobnog spora koji se lako može rešiti uz malo dobre volje, a to je odlaganje početka dijaloga za jesen. U slučaju da vanredni izbori budu krajem ove godine, to znači da će od trenutka završetka dijaloga ostati vrlo malo vremena da se bilo šta promeni po pitanju uslova za izbore, a ako se dijalog dodatno otegne neće ostati mnogo vremena za primenu dogovorenog i da izbori budu na proleće sledeće godine, kada su redovni predsednički i gradski izbori u Beogradu“, ističe on.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Obradović je predložio svojim kolegama iz opozicije da odmah reaguju i traže potpuno otvaranje javnih medijskih servisa, u prvom redu RTS-a i RTV-a.

„To bi trebalo uraditi bez daljeg oklevanja, bilo kakvog dijaloga i čekanja posrednika iz Evropskog parlamenta. O tome, uostalom, i nema šta da se pregovara, jer je objektivno informisanje zakonska obaveza na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o javnim medijskim servisima. Podsećam sve na predlog koji bi mogao biti prihvatljiv i za vlast i za opoziciju da Vasko Vasović, koji je bio kandidat za direktora RTS sa podrškom od preko 2000 zaposlenih u javnom servisu, vodi ovu medijsku kuću u prelaznom periodu i omogući da informativni program poštuje medijske zakone. To zapravo znači osnovne demokratske stvari da se drugačije mišljenje i glas opozicije može čuti u svim informativnim emisijama RTS od Jutarnjeg programa, preko Dnevnika 1, 2 i 3, starih debatnih emisija kao što su ‘Oko’, ‘Upitnik’ ili ‘Četvrtkom u 9’, kao i novih u kojima bi predstavnici opozicije dobili priliku da predstave svoj program samostalno, kao što to često mogu predstavnici vlasti. I sve to isto i na RTV, kao i na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom koje koriste ovo javno dobro i imaju istu obavezu prema zakonu bez obzira što se radi o privatnim emiterima“, kaže on.

Na pitanje do kad će čekati da se smire tenzije unutar opozicije, Obradović je rekao da gubi strpljenje i da je krajnje vreme da se dogovore.

„Srpski pokret Dveri svakako neće čekati druge kolege iz opozicije da se uozbilje i dogovore, niti ćemo moliti za milost aktuelnu vlast ili evropske posrednike. Već je prošao prvi kvartal ove godine, a s obzirom na pandemiju koja i dalje traje i odlaganje početka dijaloga sa vlašću jasno je da ovde još dugo neće biti normalnog političkog života. Za to vreme razmere kriminala i korupcije u vrhu vlasti su sve veće. Zato smo mi već zakazali novi izlazak na ulicu za subotu, 15. maj“, rekao je Obradović, dodajući da se tog datuma obeležava Svetski dan porodice i da će Dveri tim povodom organizovati skup ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Foto: Vesna Lalić

„Ova vlast nam ništa neće pokloniti, a evropski posrednici na kraju mogu iznova prihvatiti održavanje nedemokratskih izbora kao što su to uradili prošle godine. Od čekanja Godoa je slaba vajda. Problem danas imaju sve naše porodice, sve siromašnije i sve prezaduženije, kao i sve porodične firme i poljoprivredna gazdinstva. Slobodu, demokratiju i pravdu nam niko neće pokloniti, već se za njih moramo izboriti sami. Već sam rekao i ponoviću da me sve ovo što se dešava u opoziciji, sve propuštene prilike do sada i ovo sadašnje odsustvo dobre volje za dogovor, sve više podstiče na razmišljanje da je Srbiji potrebna nova opozicija ako od ove nema ništa“, zaključio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar