NVO otkazale protest ispred Skupštine Vojvodine

Politika 17. jun. 202120:42 > 23:45
Podeli:
Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Grupa građanskih inicijativa i organizacija civilnog društva odlučila je da otkaže protest koji je bio zakazan za sutra u 9.00 ispred Skupštine Vojvodine gde će biti održana sednica Skupštine Grada Novog Sada na kojoj se raspravlja o regulacionom planu mosta u nastavku Bulevara Evrope

„Mesecima unazad ukazujemo na štetnost izgradnje mosta na planiranom mestu. Odlučili smo da taj stav iskažemo protestom u susretu sa odbornicima neposredno pre održavanja sednice na kojoj je planirano njihovo izjašnjavanje po pitanju ovog plana“, navodi se u zajedničkom saopštenju osam građanskih inicijativa i organizacija civilnog društva.

Ukazuje se da su u pozivu zamolili građane da se uzdrže od isticanja stranačkih i sličnih obeležja, ali da su uprkos tome inicijatori kampanje „Vidi gari ne može“, bez prijave skupa u nadležnoj policijskoj upravi, „pokušali da preuzmu održavanje protesta“, pozivajući svoje članove i aktiviste na pomenuti protestni skup.

„Kampanja ’Vidi gari ne može’ od početka usko saradjuje sa političkim strankama, stoga mi kao gradjani koji su odlučni u odbrani prava da političke stavove izražavamo samostalno i bez upliva bilo koje političke stranke, ne možemo da stanemo u istu liniju“, piše u saopštenju.

Dodaje se „da je ovakvo grubo nerazumevanje i nedemokratsko ponašanje aktivista navedene kampanje i namerno opstruiranje protesta još jedan dokaz da stranački neopredeljeni građani ne smeju i ne treba da služe političkim strankama za potkusurivanje“.

„Kao Inicijativa politički svesnih građana, zajedno sa partnerskim inicijativama i organizacijama, želimo da sačuvamo autonomiju građanske borbe bez uticaja stranaka, a navedenoj kampanji želimo uspešan skup koji će novosadske odbornike ubediti u štetnost projekta i neizglasavanje plana“, navodi se u saopštenju.

Zajedničko saopštenje su medijima uputili organizacije Dunavac (Šodroš), Ekološki front Novi Sad, Sačuvajmo Liman od betona, ZA zeleno Novo naselje, Sačuvajmo park kod muzeja, Svet i Dunav, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš Dunavac i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Komentari

Vaš komentar