Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je, kako je ranije objavio portal Nova.rs, Statut Zajednice srpskih opština koji je predložen tokom poslednjeg sastanka u Briselu i saglasio se sa nacrtom i dinamikom primene sporazuma iz Ohrida. Prema rečima zamenika predsednika Stranke slobode i pravde, Borka Stefanovića, ovakva odluka je rezultat dosadašnjih pregovora koje je vodio samo jedan čovek, uz napomenu da je došlo do kraha naprednjačke spoljne i kosovske politike.

Tokom odvojenih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu sa predstavnicima Evropske unije, napravljeni su značajni koraci ka formiranju Zajednice srpskih opština. Kako je objavila Nova, predlog Statuta ove zajednice prihvatile su obe strane, ali se trenutno traži odgovarajuća forma kojom će Beograd i Priština biti zadovoljni. Izvori našeg portala istakli su da, pored toga što je Aljbin Kurti prihvatio osnivanje ZSO, i Vučić prihvatio nacrt i dinamiku primene sporazuma iz Ohrida, ali je zahtevao da ne bude potpisa pre 17. decembra kad se održavaju izbori u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ovo je rezultat dosadašnjih pregovora koje je vodio samo jedan čovek, bez učešća Skupštine Srbije i javnosti. Od režimskih pet nula i prepuštanja svega što je Srbija na KiM u ruke Prištini, došli smo do toga da vlast tiho i u mraku prihvata Statut ZSO koji ovu organizaciju za autonomiju Srba na KiM stavlja poptuno pod Prištinu i njene zakone, nema bilo kakva izvršna ovlašćenja i potvrđuje da su sve priče o snažnoj samoupravi Srba bile naprednjačke laži i nesposobnost“, kaže Stefanović.

On dodaje da je Vučić samo važno da sada ne potpisuje ništa, dok se ne završe izbori.

„I to zato da bi sakrio svoju štetnost u pregovorima i laži kojima je mazao građane Srbije. Naravno da je najvažnije obezbediti opstanak Srba na KiM i zaustaviti njihovo iseljavanje pod pritiskom nerazumnih i nasilnih poteza Kurtija, kao i da niko ne može prihvatiti nezavisnost Kosova niti njihovu stolicu u UN. Ipak, nužno je ovaj sporazum, kao i druge, stavite pred Skupštinu Srbije, pred predstavnike naroda. Dijalog sa Prištinom i zatvaranje svih otvorenih pitanja, bez priznanja, je jedini put. Ovakvi ishodi pokazuju koliko nas je ova vlast izolovala i dovela do toga da se od Beograda traži nemoguće“, objašnjava Stefanović uz napomenu da je došlo do kraha naprednjačke politike prema Kosovu.

„Evropa bi morala da zna da se sa odlazećim silnicima ne smeju praviti dogovori na štetu Srbije jer takvi silnici u panici ostanka na vlasti prihvataju bilo šta samo da bi nastavili da otimaju, rasprodaju i uništavaju. To im neće proći. Vučić nas je od pet nula i ostalih laži, doveo do nasilja, iseljavanja Srba sa KiM i pretnji sankcijama i izolacijom Srbije. Zato oni moraju biti zaustavljeni od namere da dalje uništavaju Srbiju i odvajaju nas od Evrope gde pripadamo i gde su nam interesi i saveznici. Nije moguće rešiti problem KiM bez demokratizacije regiona i sa ljudima koji silu i nasilje stavljaju ispred interesa naroda“, zaključuje Stefanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar