Milan Radoičić Foto: N1

Advokat Foruma za bezbednost i demokratiju Luka Jovanović izjavio je u Danu uživo da je "neobično što je Milan Radoičić javno preuzeo odgovornost za dela koja sad negira".

Kako je rekao Jovanović, „koliko je pratio, zadržavanje je bilo određeno Radoičiću pre nego što je bio saslušan“.

„Sad se čeka da li će se odrediti mera pritvora zbog dela koja mu se stavljaju na teret. Konkretno, u pitanju je organizovanje grupe i neovlašćeno držanje oružja. Novitet u ovoj prijavi je krivično delo protiv opšte sigurnosti, koje se odnosi na smrt policajca koji je stradao u incidentu“, navodi on za N1.

Istraga se, objašnjava, vodi kako bi se utvrdile činjenice da li je izvršeno krivično delo, ako jeste, onda se podiže optužnica i ide se na suđenje.

„Neobično je što je Radoičić javno preuzeo odgovornost za dela koja sad negira. Pominjao je da je organizovao tu grupu i da je sve vezano za logistiku aktivnosti incidenta koji se dogodio u Banjskoj sam odradio, rekao je da niko iz zvaničnih vlasti nije umešan u nabavku tog oružja“, kaže on.

Ističe da je ovom istragom trenutno obuhvaćeno više lica.

„Po prirodi istrage morala bi da budu uključena lica koja su Radoičiću obezbedila oružje. Sve to mora da utvrdi istraga. On jeste preuzeo javno odgovornost za sve što se dogodilo, nakon što je ta odgovornost postala stvarna, sada negira krivicu za ono za šta je preuzeo odgovornost, neka ljudi cene sami kakav to ostavlja utisak“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „ovo je verovatno prvo u nisu hapšenja koja će se vršiti u okviru ove istrage i istraživanja ovih krivičnih dela“.

„Sigurno neće biti obuhvaćena samo lica koja su učestvovala u incidentu“, tvrdi on.

Dodaje da „ne postoji zakonski način na koji Milana Radoičića Srbija može da izruči kosovskim organima“.

„Ne postoje uslovi za pružanje međunarodne pravne pomoći prema propisanim zakonima, da bilo koji državni organ, sud ili tužilaštvo, koji bi dobio zahtev za izručenje morao bi da proceni da li se pružanjem pravne pomoći narušava suverenitet države Srbije ili neki njen nacionalni interes. Ne mogu da zamislim da bilo ko tvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Radoičića u bilo kom smislu“, navodi Jovanović.

Podsetimo, Milan Radoičić je danas priveden, a na saslušanju je negirao sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Njegov advokat Goran Petronijević izjavio je da je u trenutku hapšenja Radoičić bio u Beogradu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar