Nenadić: Partijska kontrola – glavni generator korupcije

Politika 09. sep. 202009:34
Podeli:
prodaja komercijalne banke srbija 2025
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar Beograd

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da na korupciju u Srbiji utiče visoka zavisnost privrede i građana od javnog sektora, a glavni generator korupcije je partijska kontrola koja se proteže na ceo javni sektor.

On je dodao da čak i širenje privatnog biznisa u velikoj meri zavisi od političke podrške.

„Glavni generator korupcije jeste partijska kontrola nad javnim sektorom, koja daleko prevazilazi nivo donošenja političkih odluka u skupštini i vladi. U velikom delu javnog sektora ključne odluke potpisuju lako zamenljivi vršioci dužnosti, koji svoj položaj duguju političkim moćnicima, umesto da polažu račune građanima“, objašnjava Nenadić u razgovoru za sajt UGS Nezavisnost.

On je istakao da i veliki deo privatnog sektora zavisi od političkih moćnika i za razliku od nekih drugih država gde su politički funkcioneri često marionete moćnih privrednika, kod nas širenje biznisa u velikoj meri zavisi od političke podrške.

Nenadić je rekao da se korupcija ne može ni smanjiti ni suzbijati sve dok postoji nizak nivo vladavine prava i otvoreno kršenje zakona, dok tužilaštva ne ispituju slučajeve koruptivnog ponašanja, dok se ne poveća podrška nezavisnim kontrolnim telima.

Povodom kašnjenja u formiranju nove vlade, Nenadić kaže da bi bilo korisno da se ona formira što pre, ali da je još važnije da u novoj državnoj upravi glavnu reč vode profesionalci izabrani na konkursima.

Komentari

Vaš komentar