Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik pokreta "Ljubav, vera, nada" Nemanja Šarović predao je Agenciji za sprečavanje korupcije 38 prijava protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer, kako je naveo, nije dostavio potpun spisak dobijenih poklona ili je prikazao njihovu vrednost nerealno malom, kako bi mogao da ih zadrži za sebe, čime je "protivzakonito prisvojio imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetina hiljada ili stotina hiljada evra".

„Agencija je bila dužna da proveri istinitost dostavljenog spiska i da zbog očiglednog kršenja zakona objavi javnu preporuku da Vučić podnese ostavku, kao i da oduzme poklone jer su svojina države. Institucije u Srbiji se plaše Vučića, ali ne i ja, tako da ću nastaviti da ukazujem na njegovo protivzakonito ponašanje“, rekao je Šarović ispred sedišta te Agencije.

Šarović je saopštio da je pokret na čijem je čelu, došao do informacije da umetnička slika koju je Vučiću poklonio šeik Muhamed bin Zajed, prilikom prve posete Beogradu, vredi oko 100.000 evra, dok je Vučić u spisku Agenciji naveo iznos od 800 dinara, „što je apsoluto nerealno, svetlosnu godinu udaljeno od tržišne cene“.

„Čovek čija porodica ima imovinu procenjenju na 150 milijardi evra, poklanja sliku navodno od 800 dinara najmoćnijem čoveku u Srbiji tada, a, na žalost, i sada“, rekao je Šarović.

On nije mogao da navede šta je na slici, jer pokret nije našao da je negde javno prikazana, ali, kako je naglasio, sigurno postoji, jer je Vućić prijavio taj poklon Agenciji, ali sa cenom od 800 dinara, kako ne bi prešla dozvoljeni limit i tako je zadržao za sebe umesto da je preda u državnu svojinu.

Prema rečima Šarovića, postoji niz poklona koje Vučić nije prijavio, čije postojanje potvrđuju novinski izveštaji i snimci, kao što su „zlatnici, skupocena vina, ikona Svetog Nikole dobijena od beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka“.

„Vučić nije prijavio ni da je dobio na poklon šarplaninca iz istog legla iz kojeg je pas Paša, kojeg je poklonio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu“, rekao je Šarović, navodeći da je vrednost šarplaninca koji je dobio Vučić oko 2.000 evra.

Kako je još rekao, za mnoge poklone se neće saznati jer po diplomatskom bon tonu oni se predaju van očiju javnosti, osim ako  treba da posluže kao simbolični politički gest, pa je pozvao građane da se obrate pokretu ako imaju informacije o tome.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar