Iz ugla opozicije, jedan od ključnih razloga pobede SNS na decembarskim izborima u Beogradu, leži u činjenici da je na njima glasalo nekoliko desetina hiljada građana iz Republike Srpske. U susret novim izborima u glavnom gradu, glavno pitanje za njih je - kako će to sprečiti? "I fizički ako bude potrebe", jedan je od odgovora...

Opozicioni političari, mediji i aktivisti otkrili su da su beogradsku “Arenu” na izborni dan 17. decembra dovoženi građani iz Republike Srpske, koji su kasnije glasali na beogradskim izborima.

Kako je Nova dokumentovala, oni nisu znali ni u kojoj gradskoj opštini glasaju, pa je opozicija je uz fantomske birače „Arenu“ označila kao jednu od ključnih nepravilnosti koja je SNS-u omogućila da odnese pobedu.

Foto:Nova.rs

Od tog trenutka pokrenuti su zahtevi da se izbori ponište, pa je i Evropski parlament u posebnoj rezoluciji usvojio zaključak da su izbori protekli uz veliki broj nepravilnosti. Ipak, od decembarskih izbora nije učinjeno ništa da se izborni uslovi poboljšaju, a novi su već „pred vratima“.

Prema najavama naprednjaka, novi ciklus glasanja najverovatnije se održati već 28. aprila, što je kratak rok da se usvoje sve preporuke ODIHR-a. Istovremeno, postavlja se pitanje da li opozicija ima plan i može li da spreči nove izborne migracije i neke nove „Arene“ kao zborna mesta za glasanje iz regiona.

Zbog toga smo pitali opozicione prvake šta će uraditi u slučaju da naprednjaci primene istu taktiku kao 17. decembra.

Ćuta: Zaustavićemo i fizički sprečiti “Arenu 2”

Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da će opozicija zaustaviti svakii novi slučaj beogradske “Arene” i to fizički ukoliko bude potrebe.

“Ako se bude pojavila Arena 2 ili slični slučajevi, naš plan je da se tamo pojavimo i to zaustavimo. Nema druge osim da fizički sprečimo to. Pozvaćemo novinare, ići ćemo u lajv gde ćemo pokazati da se dešavaju izborne migracije i transport ljudi. Drugu opciju ne vidim. Videćemo ko to ovde glasa, gde ko živi, ko je živ, a ko mrtav glasa”, poručuje Jovanović za Novu.

Dodaje da kada se ne poštuju zakoni, njihovo sprovođenje moraju da obezbede građani.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Da li će biti neke nove Arene ne znam, ko zna šta je u glavi Aleksandra Vučića. Možda nešto novo smisli, ali ako se budu pojavili autobusi sa ljudima koji ne žive u ovom gradu i glasaju, to ćemo sprečiti”, zaključuje Jovanović.

Novi DSS kaže da reagovati momentalno

Član Predsedništva Novog DSS Miloš Stanković kaže da je suštinsko pitanje da se vodi dijalog pre izbora, kako se uopšte više ne bi desili slučajevi izbornih migracija.

Kako kaže, u ovom trenutku je ključno da se insistira na izbornim uslovima o kojima se govorilo konstantno nakon 17. decembra.

Miloš Stanković gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Nova

“To znači da nema migracije birača, već da glasaju isključivo ljudi koji se nalaze u biračkom spisku i imaju prebivalište u Beogradu. Treba povesti računa i o medijskim uslovima, što je sve zakonski uređeno. Ako tih elementarnih uslova za izbore nema, onda ne treba ni da se održe. Ne smemo doći u situaciju da kažemo valjda se neće nešto desiti, pa ćemo tada reagovati”, kaže Stanković za Novu.

S druge strane, ako se desi novi slučaj “Arene” i nakon eventualnog poboljšanja izbornih uslova, Stanković poručuje da će reakcija biti “momentalna”.

PROČITAJTE JOŠ:

“Teško je predvideti šta može da se desi u izbornom danu, ali i kakva će biti atmosfera u društvu pre izbora. Ako se dižu tenzije, a vlast sprovođenje zakona tretira kao provokaciju i odgovara na način koji nije primeren, onda se postavlja i pitanje kako će izgledati izborni dan. Moje je mišljenje, ali to će biti tema na Predsedništvu Novog DSS da kada bismo videli da se to dešava, istog trenutka napuštamo biračka mesta, oglašavamo se u javnosti i kažemo da ne može izborni proces da se održi do kraja”, ističe sagovornik Nove.

Ipak, prema njegovom mišljenju to je ekstremna situacija, te želi da veruje da do toga ipak neće doći.

Milivojeviću nova „Arena“ irelevantno pitanje

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milvojević kaže da se o ovom pitanju može raspravljati tek kada se donese odluka da li će se uopšte učestvovati na ponovljenim izborima.

“Mi ćemo ne samo unutar koalicije “Srbija protiv nasilja”, već u mnogo širem formatu društvene opozicije i svih relevantnih protivnika ovog mafijaškog režima doneti odluku da li uopšte učestvujemo na izborima pod ovakvim uslovima u Beogradu. Tek onda možemo raspravljati o daljim planovima. O tome ćemo svakako obavestiti i građane i novinare”, kaže Milivojević za Novu.

Srđan Milivojević Protest ispred RIK-a Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na konkretno pitanje šta će opozicija uraditi ukoliko se ponovi “Arena”, Milivojević kaže da je to pitanje irelevantno ukoliko ne učestvuju na izborima, jer ovaj deo opozicije još uvek ne zna li će učestvovati.

Konačno, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Đorđe Stanković tvrdi da naprednjaci neće moći da ponove izborni inženjering koji je viđen 17. decembra.

“Uhvaćeni su u krađi i to je moglo da im prođe jednom, sada neće moći jer opozicija dočekuje spremnije nove izbore, a posmatra ih i ceo svet. Ako se, ipak desi, znaćemo kako da sprečimo. Kršenje zakona rađa otpor, pa nemojte da sumnjate da ćemo imati odgovor na kršenje svih demokratskih principa ukoliko se dese nove “Arene”, poručuje Stanković u izjavi za Novu. 

Foto: Printscreen Newsmax Adria/Video

Podsetimo, ponovljeni beogradski izbori najranije mogu da se održe 28. aprila, što su naprednjaci već označili kao datum koji bi za njih bio prihvatljiv.

Da bi se to desilo do 13. marta mora da se izabere predsednik Narodne skupštine, koji jedini može da ih raspiše. Spajanje ponovljenih sa lokalnim izborima više nije opcija, pa će oni biti odvojeni i prema najavama naprednjaka održaće se u junu ili julu.

BONUS VIDEO: Draža Petrović: Izbori 28. aprila – nova izborna manipulacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar