Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs; Vesna lalić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon više od dva meseca od kada su održani izbori u Beogradu, odlučeno je da se oni ponove. Time su otpočele pripreme za kampanju, ali i kalkulacije o načinu izlaska na izbore. S jedne strane, vlast je ozvaničila ukrupnjavanje, dok u redovima opozicije tek provejava da bi i sa njihove strane moglo doći do formiranja velikog saveza svih onih koji su za promene. Kome bi širenje fronta više išlo na ruku, a ko time gubi su ključna pitanja predizborne kombinatorike.

Dva i po meseca bilo je potrebno Srpskoj naprednoj stranci da utvrdi, da ipak, nema većinu u Beogradu i da će se ponovno ići na izbore u prestonici.

Još uvek nije poznat tačan datum kada će oni biti raspisani. Za sada figurira 28. april kao dan izbora, ali je u igri još pet termina, najkasnije do 26. maja. Dok se bira termin, pripreme su otpočeli i akteri vlasti i opozicije.

Socijalistička partija Srbije juče je ozvaničila da će na predstojećim izborima u glavnom gradu ići na zajedničkoj listi sa Srpskom naprednom strankom, čime je otpočelo ukrupnjavanje snaga vlasti.

S druge strane, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da na naredne izbore treba izaći u formi saveza svih onih koji su za promene.

Foto:Nova

Iako je ukrupnjavanje na opozicionom spektru i dalje samo na nivou ideje pojedinih aktera, postavlja se pitanje da li bi izlazak u jednoj koloni bio adekvatan odgovor i dobra taktika opozicije za pobedu u Beogradu.

Đorđe Vukadinović urednik Nove srpske političke misli, kaže za portal Nova.rs da je to kompleksno pitanje i da svaka odluka ima svoje pozitivne i negativne aspekte.

“U ovakvoj atmosferi koja je sada stvorena i kakva se stvara, gotovo da nema dileme da bi zajednički izlazak čitave opozicije, prave opozicije imalo više pozitivnog nego negativnog efekta. Bez obzira na dobar rezultat koji je ostvarila koalicija Srbija protiv nasilja, njima je potreban novi impuls, kako bi eventualno sustigli ili prestigli Srpsku naprednu stranku”, kaže Vukadinović.

Đorđe Vukadinović Foto: Ivan Dinić/Nova

Komentarišući ukrupnjivanje vlasti Vukadinović kaže da je njihov cilj sprečavanje odlivanja glasova.

“Vidimo da i SNS bez obzira na to što se nalazi na ivici pobede, na stranu kako su do toga došli, menjaju taktiku i ukrupnjavaju da bi zategli svoje redove i sprečili odlivanje glasova i eventualno motivisali ili povratili glasove koje su glasili za “Mi – glas iz naroda”, pojašnjava Vukadinović.

S druge strane, Bojan Klačar iz CESID-a kaže za portal Nova.rs da je rano za prognozu rezultata jer ne postoje istraživanja, ni konkretan datum izbora kao ni kandidati za gradonačelnika.

“Obe liste će imati izazove sa mobilizacijom birača zato što su obe liste isforsirane i ubrzane. Dakle, Srbija je krenula ka dvopartizamu brže i isforsiranije nego što bi to nalagao politički život. Liste su prilično šarolike, nisu homogene i čini se da te liste ne mogu da imaju tako veliku sinergiju kakvu očekuju njihovi lideri”, kaže Klačar.

Bojan Klačar Foto:FoNet/Milica Vučković

On naglašava da je kod birača sa obe strane došlo do zamora te da je pitanje koliko će uspeti ujedinjenje da ih motiviše.

“Birači vlasti su umorni jer su očekivali stabilnost da se ispunjavaju obećanja koja su data, a birači opozicije da se opozicija uhvati u koštac sa onim najvažnijim problemima u okviru institucija”, kazao je Klačar.

PROČITAJTE JOŠ:

Vukadinović veruje da ujedinjenje ipak može biti motivacioni faktor.

“Mislim da je broj onih koji bi otišli u apstinenciju zbog toga bio daleko manji od onih kojima bi to bio dodatni motiv za izlazak na izbore”, kaže on.

Dodaje da nema dileme, iako je svestan rizika, da bi jedan front opozicije u ovom trenutku bio najdelotvorniji za rušenje vlasti.

A da li bi bilo najdelotvornije za povećanje izlaznosti birača?

Klačar kaže da bi bilo iznenađenje ukoliko bi izlaznost bila veća nego na decembarskim izborima.

„Sklon sam stanovištu da će obe liste morati da ulože puno napora da mobilišu svoje glasače, jer se sada već čini da za mobilizaciju imaju veoma kratak period jer ukoliko se vlast odluči da za 28. april raspiše izbore, kampanja će efektivno trajati 30 dana, što nije preterano dug period da se nešto značajno uradi“, zaključuje Klačar. 

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare