Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC, Zoran Lončarević

Izreka "svi su isti" se među građanima Srbije nije ukorenila tek tako. Godinama na vlasti, ali i u opoziciji, gledamo jedne te iste ljude. Retki su slučajevi u kojima smo neku "ozbiljnu glavu" otpratili u penziju. Retki, ali nije da ne postoje.

Od kad se povukao iz aktivnog bavljenja politikom, bivši premijer Srbije i predsednik SR Jugoslavije, Vojislav Koštunica, retko se pojavljuje u medijima.

PROČITAJTE JOŠ

Iako jedan od ključnih ljudi petooktobarskih promena, Koštunica je kamere, medije i javnost zamenio životom udaljenim od dnevnopolitičkih aktivnosti i previranja.

Umesto toga, Koštunica danas bira književne večeri. Nedavno su ga kamere spazile upravo tamo, u Ljigi. U pitanju je bio događaj upriličen u čast pisca Milovana Danojlića i proslavi njegovog 85. rođendana.

Koštunica je 2014. godine podneo ostavku na čelu DSS-a, nakon što stranka nije prešla cenzus. Od tada nije komentarisao događaje u političkom i javnom životu.

Vojislav Koštunica, Književno veče u Ljigu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Bivši predsednik Sebije Tomislav Nikolić, takođe se povukao iz javnosti. Retke su prilike kada se nalazi ispred objektiva kamera, a javne događaje gotovo u potpunosti izbegava.

Međutim, građani Srbije imali su prilike da vide Nikolića u Palati Srbije, kada je  prisustvovao ceremoniji dodele vidovdanskih odlikovanja i stupanju na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovo je bio prvi put posle dugo vremena da je bivši predsednik viđen u javnosti.

Nikolić je sa ostalim zvanicama sačekao u redu kako bi čestitao Vučiću, a bio je u društvu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Bivši predsednik Srbije se po odlasku u penziju ugnezdio u državnoj vili u kojoj je živeo dok je obavljao funkciju prvog čoveka države. Nikoliću se toliko dopao boravak u ovom objektu da su zbog njega morali da menjaju i uredbu kojom se reguliše pravo boravka u državnim vilama.

Podsetimo, on je nakon isteka mandata nije iselio i praktično je nezakonito živeo nezakonito u „reprezentativnom objektu“. To je trajalo sve dok Vlada nije promenila pomenutu uredbu.

Inače, građani plaćaju svakog meseca i održavanje vile u kojoj živi Nikolić. Kako je u novembru 2018. rečeno Insajderu u Vladi Srbije, prosečni mesečni troškovi koje država pokriva za njeno održavanje iznose približno 400.000 dinara, odnosno oko 3.400 evra.

Aleksandar Vučić se pozdravlja sa Tomislavom Nikolićem na ceremoniji dodela vidovdanskih odlikovanja
Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić / Foto: Screenshot RTS

Možda najdrastičniju promenu u „penzoškom“ životu, napravio je Dušan Mihajlović.

Dušan Mihajlović je bio ministar policije u vladi Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, i potpredsednik Vlade Republike Srbije od 2001. do 2004. godine. Završio je prava u Beogradu, politikom se bavio od početka devedesetih, a 2004. se povukao i sa mesta predsednika svoje stranke.

Vratio se u rodno Valjevo i pronašao se u skromnom životu u sazvučju s prirodom i druženju s prijateljima – ili se tako barem da zaključiti po njegovim Fejsbuk fotografijama.

BONUS VIDEO: Do kada će Tomislav Nikolić biti u vili na Dedinju?

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare