Foto: Kim

Eparhija raško-prizrenska je u saradnji sa ambasadom Francuske u Prištini vratila spomenik poginulim srpskim vojnicima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu na isto mesto na prištinskom groblju sa kojeg je ranije pomeren, javio je Radio Kim.

Spomen-ploča iz 1984. na kojoj pored krsta piše: „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-18“ izmeštena je početkom novembra, a na to mesto bila je postavljena spomen-ploča francuskim vojnicima stradalim na Kosovu.

Stručna javnost: Izmeštanje spomenika posvećenog srpskim vojnicima u Prištini neprihvatljivo

PROČITAJTE JOŠ

Spomen-ploča srpskim vojnicima nalazi se na pravoslavnom groblju u Prištini, na mestu gde se nalazi grobnica srpskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu.

Kako je javio Radio Kim, novi spomenik francuskim vojnicima palim na Kosovu stavljen je sa strane i nalazi se na mestu na koje je prethodno bio izmešten onaj stradalim srpskim vojnicima.

Izmeštanje spomenika stradalim srpskim vojnicima izazvalo je brojne negativne reakcije u srpskoj javnosti, a bila je organizovana i peticija za njegovo vraćanje na centralno mesto spomen-parka na pravoslavnom groblju u Prištini, koju je potpisalo više od 4.000 ljudi.

*****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar