Na dan kada su sile Antante potpisale primirje s Nemačkom i tako okončale Prvi svetski rat, 11. novembra, nemački i francuski ambasadori u Prištini godinama unazad zajedno obeležavaju ovaj dan u vojnom delu pravoslavnog groblja. Ipak, ove godine je primetna jedna razlika - a to je spomenik palim srpskim vojnicima koji je, sudeći prema fotografijama, pomeren u stranu.

U subotu, 11. novembra, ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Olivije Gero i Jorn Rode, obeležili su Dan primirja tako što su položili vence, a fotografije su objavili na društvenoj mreži X.

„11. novembar je Dan naših boraca. Na Kosovu je postala tradicija da ga slavimo sa našim nemačkim prijateljima kao jasan znak francusko-nemačkog pomirenja i prijateljstva. Odao sam počast i za 18 francuskih vojnika koji su zgubili živote služeći u Kforu za zaštitu svih zajednica“, napisao je Gero.

„Konačno, puške su utihnule. Mnogi su tako mislili pre 105 godina, kada je nakon godina stradanja završen Prvi svetski rat. Danas smo obeležili ovaj događaj sa našim francuskim prijateljima, predstavnicima Kosova, komandantom KFOR-a. avganistanskim i ukrajinskim novinarima i predstavnicima diplomatskog kora. Naučili smo da je pomirenje uvek moguće“, napisao je, s druge strane, Rode.

Šta je drugačije u odnosu na prethodne godine? Spomenik srpskim borcima palim u Prvom svetskom ratu. Naime, kako se vidi na fotografijama koje su objavljene na društvenoj mreži X, spomenik je pomeren na drugo mesto. On je ranije stajao odmah pored spomenika francuskim borcima, ali je, čini se, izmešten. Kada se to desilo, ali i zbog čega, niko nije zvanično saopštio.

Primrije u Prvom svetskom ratu potpisano je 11. novembra 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vakonu maršala Ferdinanda Foša.

PROČITAJTE JOŠ:

Primrije je bilo na snazi sve do 28. juna 1919. godine. Tada je zaključen konačni mirovni sporazum u Versaju.

BONUS VIDEO Dan primirja u Prvom svetskom ratu kao uvod u Versajski mir

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar