Foto:EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ministarstvo inostranih poslova Кosova je povodom izjave Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo da su "odnosi reciprociteta legitimni u ravnopravnim odnosima među državama".

„Republika Кosovo je nezavisna i suverena država, odlučna da ima dobre odnose sa svojim susedima. U tom smislu i odnosi sa Srbijom će se graditi na principima reciprociteta, kao jedinog legitimnog oblika ravnopravnih odnosa među državama. Mere reciprociteta su samo odraz mnogih barijera i prepreka koje je Srbija uspostavila prema državi Кosovo“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da Кosovo nije počelo da primenjuje „široku gamu prepreka koje Srbija primenjuje prema Кosovu“, ostavljajući tako mogućnost Srbiji da razmisli i ukine barijere i prepreke prema Кosovu.

„Odnosi naših država se ne mogu normalizovati jednostrano, već treba da predstavljaju međusobnu volju obeju strana“, kaže se u saopštenju i dodaje da je Кosovo dokazalo volju za poboljšanje odnosa sa Srbijom i „sada je na Srbiji da ukine barijere i prekine diplomatsku agresiju prema Кosovu“.

MIP Rusije je na svojoj zvaničnoj stranici optužilo vlasti na Кosovu da „nastavljaju da manipulišu ukidanjem carinske takse od 100 odsto na robu koja dolazi iz centralne Srbije, koje su (takse) uspostavljene novembra 2018. godine i imale za rezultat obustavu procesa rešavanja pitanja Кosova“. Rusko ministarstvo je pozvalo Кosovo na potpuno i bezuslovno ukidanje tih, kako je navelo, „antisrpskih mera“.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Facebook 

Instagram  

Twitter