Foto:Screenshot/RTS/Promo/Dveri/Screenshot/Facebook/Naprednjaci

Mladi u politici godinama unazad suočavaju se velikim problemima kako bi se adekvatno predstavili javnosti, s obzirom na to da ne zauzimaju najviše funkcije niti su dovoljno zastupljeni u medijima. Poslednjih meseci najmlađi članovi partija sve više ulaze u medijski prostor, čime se njihov položaj delimično popravlja. Gostuju u emisijama i dobijaju značajnije pozicije u svojim partijama. Ovakav trend prisutan je i u vlasti i opoziciji, pa ćemo predstaviti mlade nade sa jedne i druge strane političkog spektra u Srbiji.

Smena generacija oduvek je nedostajala političkoj sceni Srbije, a poslednjih godina i meseci sve je veći broj članova omladine koji dobijaju poslanička mesta ili zauzimaju bitnije uloge u partijama.

Članovi Srpske napredne stranke to su postizali kroz usavršavanje na Akademiji mladih lidera stranke, ili kroz razne stranačke aktivnosti, dok je put omladini opozicije bio nešto teži, bez adekvatne stranačke infrastrukture, manje zastupljenosti u medijima ali i nemanju sluha stranačkih lidera da ih prepoznaju i „gurnu u vatru“. Predstavićemo neke od mladih koji su iskaknuti članovi svojih partija.

Srpska napredna stranka:

Luka Kebara– Mladi poslanik SNS rođen je 1994. godine u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani politikolog i master menadžer bezbednosti. Bio je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta, a kratko i saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka.

Pohađao je Akademiju mladih lidera stranke, a nakon izbora 2020. godine postaje narodni poslanik na listi „Aleksandar Vučić-Za našu decu“. Kebara je poznat po svojim govorima u Narodnoj skupštini u kojima je neizostavni deo lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, zajedno sa, kako on to kaže, „žutom kamarilom“. Svoje govore završava usklikom „Živela Srbija, Živeo Aleksandar Vučić“ kao i neizostavnom podrškom koju daje predsedniku da istraje u svojim borbama.

Janko Langura – Nekadašnji golman Metalca iz Gornjeg Milanovca rođen je je 1994. godine u Gornjem Milanovcu, a po zanimaju je diplomirani ekonomista. Nakon izbora 2020. godine postaje narodni poslanik na listi okupljenoj oko SNS. Njegovo ime počelo je da se pominje u februaru 2020. godine kada se sukobio sa liderom Dveri Boškom Obradovićem. Langura je ponovo u javnost dospeo tokom julskih protesta na kojima je primećen kako sedi ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Janko Langura. Foto: Facebook/Naprednjaci

Nedavno se uključio u emisiju „Utisak nedelje“ gde je iskoristio priliku da napadne lidera SSP Dragana Đilasa, odnosno spomene priču oko računa na Mauricijusu koja je danima kružila po glasilima bliskim vlasti.

Đorđe Todorović – Dolazi iz Beograda, gde je rođen 1991. godine. Diplomirani je inženjer organizacionih nauka i polaznik Diplomatske akademije. Od 2016. bio je na funkcije odbornika u Skupštini opštine Palilula ispred liste okupljene oko SNS. Takođe je polaznik Akademije mladih lidera SNS, a od 2020. je poslanik u Narodnoj skupštini. Nedavno je u emisije „Reč na reč“ imao verbalni okršaj sa aktivistom Inicijative „Ne davimo Beograd“, Radomirom Lazovićem, oko pitanje ekologije, odnosno mini-hidroelektrana, vazduha i drugih tema.

Đorđe Todorović Foto:Screenshot/RTS

Nevena Đurić – Poslanica iz Kruševca rođena je 1993. godine, a po obrazovanju je master profesor matematike. Članica je Saveta za informisanje u Kruševačkom odboru Srpske napredne stranke. Kao i poslanik Todorović, široj javnosti postala je poznata nakon emisije „Reč na reč“ kada imala duel sa koleginicom iz Demokratske stranke, Alisom Kockar. Đurić je tada govorila o „glasu Srbije koji se daleko čuje i poštuje“ te o čeličnom prijateljstvu Srbije i Narodne republike Kine, ali i o pitanju Kosova.

Nevena Đurić. Foto: RTS pritscreen

Marijana Krajnović – Rođena je 1988. godine u Beogradu. Po struci je diplomirani menadžer bezbednosti, a obavljala je funkciju šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini opštine Zvezdara od 2016. do 2020. godine. Polaznica je Akademije mladih lidera SNS, a od 2020. godine po prvi put je narodna poslanica.

Opozicija: 

Alisa Kockar (DS) – Završila je master studije na Fakultetu političkih nauka, na međunarodnim studijama, oblast međunarodna bezbednost. Članica je Demokratske stranke od 2009. godine, kada je postala punoletna. Nekoliko godina kasnije, krajem 2014. godine, postala je PR Gradskog odbora DS Zrenjanin, da bi nakon izbora 2016. godine osvojila i mandat u Skupštini grada Zrenjanina i četiri godine vršila dužnost odbornice. Posebnu pažnju posvetila je pitanju pijaće vode u Zrenjaninu.

Alisa Kockar. Foto: RTS pritscreen

Momentalno radi kao projekt menadžerka u kompaniji Fieldscope International, koja se bavi istraživanjem tržišta, a aktivna je i u udruženju građana Društvo za akademski razvoj, gde radi na projektima koji teže promociji i zaštiti kulturnog nasleđa. Javnosti se predstavila u emisiji „Reč na reč“ kada je imala verbalni duel sa poslanicom Nevenom Đurić iz SNS.

Stefan Jovanović (Narodna stranka) – Generalni sekretar Narodne stranke rođen je 1989. godine u Nišu. Višestruki je dobitnik nagrade „Partnerstva za obrazovanje i razvoj zajednice“ koju kompanija Philip Morris dodeljuje najboljim studentima koji snažno doprinosne razvoju lokalne zajednice.

Stefan Jovanović, Među nama, Medju nama
Stefan Jovanović Foto: NOVA S

Nakon diplomiranja počinje da radi u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj kao savetnik u oblasti pravnih pitanja i administracije. Od 2017. godine je generalni sekretar stranke.

Dunja Ranković (SSP) – Rođena 1997. godine u Valjevu. Završila je Fakultet političkih nauka na smeru međunarodna politika, nakon čega nastavlja školovanje na master programu Izbori i izborne kampanje na istom fakultetu. Politički je aktivna od 2017. godine. Kroz svoj politički angažman sarađivala je sa brojnim političkim i socijaldemokratskim organizacijama iz regiona i sveta.

Dunja Rankovic
Dunja Ranković Foto:Nova S

Alumnistkinja je organizacije CRTA, konkretno Akademije demokratija kao i regionalne akademije „Progressive politics in Western Balkan“. Najveću pažnju u svom političkom delovanje posvećuje politikama mladih.

Dušan Stevanović (DSS) – Rođen je 18. januara 1996. godine u Beogradu. Apsolvent je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, član je stranke od 2015. godine, a od 2017. godine je bio najpre član Predsedništva, zatim i potpredsednik Omladine Demokratske stranke Srbije.

Dusan Stevanovic
Dušan Stevanović Foto:Screenshot/Youtube/Demokratska stranka Srbije

Predsednik omladine stranke postaje 2020. godine, nakon što je sa te funkcije otišao Zdravko Veselinov. Radio je na edukaciji mladih, poput medijskog nastupa, odnosa prema medijima i drugih aktivnosti.

 

Ranko Radović (Dveri) – Rođen 1994. godine u Beogradu. Završio je Bogosloviju na Cetinju, a diplomirao i istoriju na Filozofskom fakultetu.

Ranko Radovic
Ranko Radović Foto:Promo/Dveri

U pokretu Dveri je od 2012. godine. Trenutno obavlja funkciju predsednika omladine pokreta i člana uprave Gradskog odbora u glavnom gradu. Od svog učlanjenja učestovao gotovo u svim ozbiljnijim akcijama pokreta realizovanih prethodnih godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar