Janko Langura. Foto: Facebook/Naprednjaci

Novi saziv Skupštine, osim što u njemu po prvi put u poslednjih 30 godina nema nijednog predstavnika opozicije, karakteriše čitav niz svežih naprednjačkih lica, od Luke Kebare, preko Biljane Pantić Pilje, do Janka Langure. Jedno je, međutim, staro: probijanje ka vrhovima u stranačkoj hijerarhiji i dalje ide preko telefonskog uključenja u Utisak nedelje.

Nekad Nebojša (Stefanović) iz Beograda, danas Janko (Langura) iz Gornjeg Milanovca.

Davne 2005. godine tada anonimni Nebojša Stefanović predstavio se kao „Nebojša iz Beograda“ tokom gostovanja Aleksandra Vučića u autorskoj emisiji Olje Bećković.

„Dobro veče, ovde Nebojša iz Beograda. Želeo bih da glasam za predlog broj sedam, zato što sam uveren da za gospodina Vučića Beograd nije tajna i da su njegovo znanje i njegova energija nova nada za sve Beograđane, pogotovo nas mlađe. Siguran sam da će on biti sjajan gradonačelnik“.

Ni tad, posle trke s Nenadom Bogdanovićem, a ni kasnije, posle poraza od Dragana Đilasa, nismo saznali kakav bi Vučić bio gradonačelnik, jer je oba puta izgubio na izborima.

Prošlo je od tada 16 godina, Nebojša iz Beograda trenutno je ministar odbrane posle mandata u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a nesuđeni gradonačelnik uspeo je da u jednoj, predsedničkoj, neformalno objedini sve ostale najvažnije političke funkcije u Srbiji.

Danas mu nije potrebno da ga bilo ko hvali u Utisku nedelje, jer u isti nije došao godinama, a i zbog čega bi, pored svih onih Pinkova, Hepija, Prvih i Devedesetdvojki, na kojima je samo u toku 2020. godine gostovao 45 puta.

U Utisku nedelje, voljom partijskog vrha, više zapravo ni nema naprednjaka ili predstavnika stranaka vladajuće koalicije. Niko se ne odaziva na pozive, niko ne daje izjave, ali zato, u starom dobrom maniru „Nebojše iz Beograda“, ima uključenja vojnika partije. Tako je red sinoć došao i na Janka Languru.

Prilikom glasanja za predloge za utisak nedelje ovaj poslanik iz redova SNS napao je lidera Stranke sloboda i pravda Dragana Đilasa koji je bio gost emisije, zabrinut za njegove bankovne račune u inostranstvu, od Mauricijusa, preko Hong Konga do Moldavije i svih onih mesta za koje Siniša Mali i mediji bliski vlastima optužuju Đilasa da tamo pohranjuje svoje milione.

Ko je, dakle, mlađani Langura?

PROČITAJTE JOŠ:

Nekadašnji golman postao je narodni poslanik SNS. Bivši čuvar mreže rođen je 1994. u Priboju, a poslednji profesionalni angažman je imao u julu 2019. godine u Metalcu iz Gornjeg Milanovca, svom matičnom klubu. U međuvremenu je bio član Rudara, Loznice, Mačve, Dinama iz Vranja, te Takova. Prema statističkim podacima specijalizovanog servisa Transfermarkt, Langura je u karijeri odigrao tek četiri utakmice, tri za Dinamo i jednu za Loznicu.

U međuvremenu, postao je politički aktivista, a njegovo ime pominje se u javnosti i u februaru 2020. godine, kad je, kako tvrde u SNS, fizički napadnut u Gornjem Milanovcu. Tad se sukobio s liderom Dveri Boškom Obradovićem.

“Na tom snimku se vidi kako Langura ponavlja uobičajene fraze iz arsenala SNS funkcionera, dok mu Obradović sasvim smireno odgovara i na vrata zgrade Opštinske uprave u Gornjem Milanovcu lepi nalepnice sa pozivom na bojkot”, naveo je gminfo.rs.

Tokom kampanje je bio veoma aktivan kao zagovornik politike SNS i Aleksandra Vučića, govoreći o cilju – prosečnoj zaradi o 900 evra i penziji od „400 i više“.

Stigla je i nagrada: našao se na 155. mestu izborne liste s Vučićevim imenom čime je dobio šansu da postane poslanik.

Pre nego što je položio zakletvu, Langura je primećen tokom protesta održanih ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, ali ne u svojstvu demonstranta.

Bivši golman se nije oglašavao tim povodom, ali je tokom kampanje, uz svoj potpis, promovisao i slogan.

“Pravo na političko delovanje u Skupštini se stiče na izborima, a ne fašizmom i nasiljem na ulicama”.

Bio je i član publike u televizijskim emisijama gde je gostovao Aleksandar Vučić. Sve to je nagrađeno mestom u Skupštini Srbije, gde je Langura održao svoj prvi poslanički govor.

“Nadovezao bih se na govore kolega i iskoristo bih priliku da pružim punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i da kažem da je ovaj parlament najznačajniji partner Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića u borbi protiv tajkuna i borbi protiv mafije i kriminalaca”, rekao je Langura, povremeno gledajući u tekst “govora”.

Živopisan mladić pred kojim je, sasvim je izvesno, blistava partijska karijera.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare