Alisa Kockari Nevena Đurić. Foto: RTS pritscreen

Sinoćnu emisiju "Reč na reč" obeležio je duel mladih nada Srpske napredne stranke i Demokratske stranke, Nevene Đurić (SNS) i Alise Kockar (DS), koje su ujedno bile i centralne figure debate održane na Radio televiziji Srbije.

U emisiji „Reč na reč“, Nevena Đurić, poslanica iz Kruševca, naglasila je da je Srbija lider u evropskim integracijama u regionu i da je Srbija povećala spoljnotrgovinsku razmenu sa zemljama EU i da je to pokazatelj kakvu politiku vodi Srpska napredna stranka, dok je Alisa Kockar odgovorila da je stav DS-a jasan da spoljna politika Srbije mora da počiva na jednom stubu – EU, ali i da se rezultati rada SNS-a najbolje vide kroz izveštaj Evropske komisije i činjenicu da je Srbija, nakon 13 godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pred suspenzijom pregovora o članstvu.

Pročitajte još...

Đurić je govorila „o glasu Srbije koji se poštuje i daleko čuje“, dok je Kockar  ukazala da napredak Srbije nije ni izbliza takav kakvim ga poslanica SNS predstavlja:

„Srbija nema šeficu pregovaračkog tima i nije otvorila nijedno poglavlje skoro dve godine, dok je poređenja radi, Crna Gora prošle godine otvorila i svoje poslednje poglavlje“, navela je ona.

Rasprava mladih političarki bila je ubedljivo najžustrija u drugom bloku, kad su se sukobile oko kineskih investicija i uloge Srbije u inicijativi „Pojas i put“.

Nevena Đurić podsetila je da se Srpska napredna stranka ponosi prijateljstvom koje Srbija ima sa Kinom i naznačila da je to lični uspeh Aleksandra Vučića i rezultat ličnog prijateljstva sa rukovodstvom Narodne republike Kine.

Alisa Kockar. Foto: RTS pritscreen

„Ne bi investitori iz cele Evrope dolazili kod nas da kod nas nema vladavine prava. Valjda oni to bolje znaju. Očigledno je da u velikoj meri upravo dolaze u Srbiju. Mene interesuje, pogotovo za sve vas iz bivšeg režima, kakva je to vladavina prava u Hong Kongu, kad vi uzimate novac iz džepova građana Srbije i skladištite u njihove banke, ili kakva je to vladavina prava na Mauricijusu koje ovde nema“, upitala je ona.

Alisa Kockar prenela je stav demokrata da Srbija treba da pronađe svoj interes i kroz ovu inicijativu, ali da ne smeju da budu zaboravljena važna pitanja poput zaštite životne sredine, odgovornog i transparentnog trošenja novca iz budžeta i zaduživanja, a kao primere navela je fabriku Linglong Tajr i izgradnju Fruškogorskog koridora.

„Strani investitori dolaze u Srbiju zbog jeftine radne snage i zbog toga što ne moraju da poštuju visoke ekološke standarde koje moraju da poštuju u zemljama EU. Daću Vam primer – dolazim iz Zrenjanina, mesta u kom je kineskoj kompaniji poklonjeno više od 96 hektara zemljišta, odobreno 84 miliona evra na ime državne pomoći i gde je pružena i indirektna pomoć u formi izgradnje infrastrukture iz javnih sredstava. Da samo na minut ostavimo po strani što postoji tu mnogo zakonski problematičnih pitanja i da se fokusiramo samo na zaštitu životne sredine. DS i građani već 3 godine upozoravaju da će zaštita životne sredine biti veliki problem ne samo u Zrenjaninu, već i mnogo šire. Srpska napredna stranka ne samo da nije htela ni da dozvoli da se uradi Studija o uticaju na zaštitu životne sredine, već je ceo proces i opstruisala,“ izjavila je Alisa Kockar.

Nevena Đurić. Foto: RTS pritscreen

Nevena Đurić optužila je mladu nadu demokrata da je više zanima kvalitet vazduha u Švajcarskoj ili Mauricijusu i pokušala da informiše mladu koleginicu da je za ovu godinu opredeljeno toliko sredstava za zaštitu životne sredine koliko prethodna vlast nije opredelila za sve godine koliko je bila na vlasti, ali je Alisa Kockar izrazila sumnju u namere Srpske napredne stranke, odgovorivši da to što su navodno neka sredstva opredeljena ne znači da će stvarno i biti utrošena, već mogu biti preusmerena kao što je to nedavno bio slučaj sa sredstvima koja su bila namenjena za zdravstvo, a utrošena su na puteve.

Nevena Đurić je potom predložila koleginici da pita sugrađane da li su ponosni na kinesku investiciju i što danas imaju posao u svom gradu, čime je otvorila prostor da joj koleginica u programu uživo saopšti da ta kineska investicija još uvek nije do kraja realizovana i da zapošljava mahom kineske radnike koji su pod ko zna kakvim uslovima smešteni na obodima grada.

U pokušaju da se izvuče iz neprilike, Đurićeva je najavila da će investicija zapošljavati naše radnike u budućnosti, na šta joj je Kockareva samo kratko rekla da neće, jer će svi napustiti Zrenjanin zbog loših uslova.

U trećem bloku pitanja, govorilo se o aktivnostima Srbije na (ot)priznavanju nezavisnosti Kosova, te je mlada poslanica optužila bivši režim za neodgovornu politiku prema pitanju Kosova, pohvalila politiku Aleksandra Vučića i naglasila kako srpski narod na Kosovu i Metohiji odlično zna koga podržava i da zato Vučić ima podršku od 99 odsto podrške, dok sadašnja opozicija ima veću podršku od strane zaposlenih u bankama na Mauricijusu i u Hong Kongu.

„Ne postoji veće pitanje od pitanja kako građani žive. Kao neko ko je dve godine živeo u Prištini i kao neko ko je obišao maltene svako selo, vrlo dobro znam kako građani žive i kakvu podršku koja stranka ima. I vrlo dobro znam koliko ljudi žive u strahu, i vrlo dobro znam da ubistvo Olivera Ivanovića i dalje nije rešeno, i vrlo dobro znam koliko je spoljna politika bitna da bismo zaštitili ljude i omogućili im da dobro žive. Ponoviću još jednom – interes Demokratske stranke i interes Republike Srbije mora biti da građani što bolje žive,“ ukazala je Alisa Kockar svojoj koleginici Alisa, upućujući je na to da kvalitet života građana mora biti ispred visoke politike i stranačkih interesa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)