Foto:Vesna lalić/Nova.rs; Marko Beric/Panthermedia/ Profimedia; BETAPHOTOAMIR HAMZAGIC; shutterstock

Firma “Jadran” verovatno je rekorder po broju dobijenih poslova od države, javnih preduzeća i institucija. Tako je u samo jednom mesecu dobila čak devet ugovora, a u jednom danu ugovorila četiri posla. Na tenderima učestvuje uglavnom u konzorcijumima, neretko kao jedini ponuđači, a na prvi pogled čini se da rade gotovo sve - od seče trave i rastinja, preko izgradnji, sanacija i održavanja puteva.

Nekad su na portalu javnih nabavki, gde su pobrojani tenderi javnih preduzeća i institucija, po broju dobijenih i vrednih poslova u oči upadale dobro poznate firme Milenijum tim ili Novi Pazar put, koje su očigledno bliske vlasti. Međutim, kada se pažljivo analiziraju odluke o dodelama ugovora, ogroman broj poslova čak i za visoke standarde pomenutih kompanija, dobija i “Jadran”.

Reč je o kompaniji koja je u gotovo stoprocentnom vlasništvu Nikole Malbaše, a koja bi po podacima sa sajta Agencije za privredne registre trebalo da se bavi završnim radovima u građevinarstvu, antikorozivnom zaštitom, spoljnom i unutrašnjom trgovinom. Ako se pogleda broj dobijenih poslova tokom 2022, može se zaključiti da su i više nego uspešni.

Pročitajte još...

Tako im je samo u avgustu prošle godine dodeljeno čak devet ugovora, od kojih četiri u jednom danu. Uspešan mesec za njih je bio i u martu kada su dobili čak osam ugovora.

Najveći broj poslova u avgustu i početkom septembra Jadran je dobio od JVP Vojvodina Vode, na čijim tenderima je ta kompanija nastupala sa firmom “Tamiš Dunav”.
Čak četiri ugovora “Vojvodina vode” dodelile su im 31. avgusta. Reč je o radovima na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Ugovori su sklopljeni za opštine Kovin, Kovačicu, Alibunar i Plandište, a njihova vrednost kretala se između 9,6 miliona dinara do 18,8 miliona.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za samo četiri meseca JKP “Vojvodina vode” sa Jadranom je potpisala čak osam ugovora, bar sudeći po podacima sa portala javnih nabavki.

Saradnja sa Milenijum timom, desetak poslova od EPS-a

Za ovu firmu plodonosan mesec bio je i novembar 2022. Tada im je na tenderima dodeljeno čak sedam poslova. Ukupna vrednost najvrednijeg, koji su dobili u konzorcijumu sa Milenijum timom i firmom Telesec, iznosi oko 5,3 milijarde dinara ili oko 45 miliona evra.

Reč je o javnoj nabavci “izrade tehničke dokumentacije i radova na izgradnji Centra za rani razvoj dece i inkluziju”, koju je raspisalo Ministarstvo za javna ulaganja. Iako je reč o veoma vrednom poslu, za ovaj tender pristigla je samo jedna ponuda i to ona u kojoj je učestvovala i firma Jadran.

Vredan ugovor u istom mesecu ta kompanija sklapala je i sa EPS-om. Na tenderu za “nabavku materijala i zamenu vatrostalnog ozida i skelarsko izlaterske radove na kapitalnom remontu bloka A5 TENT-a” Jadran je učestvovao u grupi sa još tri ponuđača – “Pro tentom”, “PDV Inženjeringom” i kompanijom “IZO Ekomont”, a određene su i tri firme kao podizvođači. Ukupna vrednost tog posla iznosila je oko 840 miliona dinara bez PDV-a ili oko 7,1 miliona evra.

EPS je “Jadranu” dodelio posao i 31. oktobra u vrednosti od oko 2,9 miliona dinara bez PDV, kao i 24. avgusta u vrednosti od oko 800.000 dinara.

Takođe, istraživanje “Nove” pokazuje da je tokom prošle godine ista firma od Elektroprivrede Srbije dobila blizu 10 poslova u konzorcijumima. Najvredniji je sklopljen u grupi ponuđača sa kompanijama “Energotehna Južna Bačka”, “Hidro Tan” i “Securiton” i to za “napajanje ODG sistema sabirnica 21KV B1 i B2”. Ukupna vrednost ovog posla je 526.995.624 dinara sa PDV-om ili oko 4,5 miliona evra.

Za košenje trave oko 220 miliona dinara

Jadran je za EPS obavljao poslove antikorozivne zaštite oprema i uređaja, molersko – farbarske radove ili radove na izgradnji skladišta za privremeno odlaganje otpada.

Samostalno ili u konzorcijumima ista firma dobijala je ugovore i od Elektromreže Srbija, a vrednost ugovora kretala se od oko 61 miliona dinara do 373 miliona.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Najvredniji je sklopljen za AKZ radove u martu prošle godine, a u oči upada i visina sume koje je Jadran dobio za košenje trave. Ta usluga EMS je koštala čak 221,7 miliona dinara sa PDV-om ili oko 1,9 miliona evra. Slično je i sa sečenjem rastinja, koju je ista državna kompanija platila 199,6 miliona dinara ili oko 1,7 miliona evra.

Kada se sabere vrednost svih poslova koje je Jadran dobijao u konzorcijumu sa drugim firmama ili samostalno, dolazi se do cifre veće od 100 miliona evra samo u 2022.godini.

Do sada nije bilo reči o vezi ove firme sa strankama na vlasti. Ipak, imajući u vidu broj poslova koje je dobila u zemlji Srbiji, teško je poverovati da ta veza ne postoji.

BONUS VIDEO „Milenijum tim“ srušio poznatu zgradu Goša na Zvezdari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare