Foto: Nova.rs

Vlada Srbije je prošle godine potpisala Sporazum o strateškoj saradnji sa američkom kompanijom UGT Renewables LLC koja bi trebalo u Srbiji da izgradi solarnu elektranu i panele. I sve bi to bilo u redu da se u Radnoj grupi Vlade formiranoj da prati sprovođenje sporazuma, nisu volšebno pojavile dve javnosti dobro poznate privatne firme bliske Srpskoj naprednoj stranci – Milenijum tim i Južna Bačka.

Američka kompanija iz Majamija je još od avgusta prošle godine postala strateški partner Srbije u oblasti zelene energije. Tada je potpisan sporazum na koji je u ime vlade paraf stavila ministarka energetike Zorana Mihajlović. Događaj je bio toliko važan da su mu prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji ambasador SAD Antoni Godfri.

Posao firmi osnovanoj 2020.

Tako je pre manje od godinu dana nepoznatoj američkoj kompaniji, koja je prema saznanjima Nove osnovana 2020. godine u Delaveru u SAD, dodeljen vredan posao.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Iako se nigde ne precizira koliko će sve to koštati, u budžetu Srbije za 2022. godinu navodi se da su predviđena sredstava za investicije ili garancije za kredite za zelenu energiju oko 800 miliona evra.

Predstavnik UGT Renewables LLC je tada rekao da su zainteresovani da grade solarne panele na 10 lokacija po Srbiji koje će proizvoditi jedan gigavat struje, a od njega smo čuli i da će angažovati dve lokalne firme.
Tako se i dogodilo.

Kako su SNS firme ušle u posao

Nekoliko meseci kasnije jasno je i koje su to firme, samo što nije jasna njihova uloga u vladinoj Radnoj grupi.

Naime, mesec dana nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu Vlada Srbije je formirala Radnu grupu za praćenje realizacije Sporazuma o saradnji između Republike Srbije i UGT Renewables.

Ana Brnabić sa predstavnicima Odbora nemačke privrede Foto:TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Odluka je objavljena u Službenom glasniku 22. septembra. Imenovano je devet članova Radne grupe, među kojima samo jedan čovek iz EPS-a, izvesni Aleksandar Čelić, stručni saradnik za unapređenje poslovnog sistema elektrana.

Za predsednicu grupe je imenovana Jovana Atanacković, državna sekretarka u Ministarstvu energetike. Ostali članovi su takođe iz ministarstva, Elektromreže Srbije, jedan univerzitetski profesor u penziji i predstavnik američke kompanije.

Sedam meseci kasnije dolazi do obrta. Usvaja se odluka 11. maja kojom se menjaju članovi ove vladine Radne grupe.

Menja se odluka i dodaju novi članovi

Zamenik predsednika postaje aktuelni direktor Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević. Tada biva zamenjen i EPS-ov stručnjak za elektrane Čelić. Menja ga Danijela Jović Pišot, šef Službe pravnih poslova u EPS-u.

Foto:Privatna arhiva/Službeni glasnik

Spisak članova Radne grupe, u odnosu na prvobitni, dodatno je povećan za još četori člana. Među njima su se našli predstavnci Milenijum tima Ana Stošić i Elektrotehne – Južna Bačka Marko Iskrin.

Kako je navedeno u odluci radna grupa se obrazuje na period „do okončanja realizacije Sporazuma“.

Prvo, osnovno i jedino pitanje za Vladu Srbije i Ministarstvo energetike jeste – šta traže dve privatne firme u Radnoj grupi Vlade Srbije? Zašto dve privatne firme kontrolišu sprovođenje sporazuma koji je potpisalo Ministarstvo energetike.

Gazda Milenijum tima u prvim redovima na konvenciji SNS

Ono što znamo je da je reč o firmama bliskim Srpskoj naprednoj Stranci. I Milenijum tim i Južna bačka dobile su milionske poslove od države.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Jedan od vlasnika Milenijum tima Ivan Bošnjak našao se u prvim redovima na konvenciji Srpske napredne stranke u decembru prošle godine, što je samo ptvrdilo vezu SNS i Milenijum tima.

Ova firma je pod spornim okolnostima došla i do vlasništva nad Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi čime im je omogućena dodatna unosna zarada na brojnim državnim poslovima.

Cveta im biznis od dolaska SNS na vlast

Vlasnik Južne Bačke, Dragoljub Zbiljić, čovek je čija je firma bila garant za kredit koji je 2012. SNS podigao za potrebe izborne kampanje.

Foto: Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka

Njegova firma je praktično preko noći postala jedna od najvećih na tržištu Srbije u energetskom sektoru a uspon je počeo 2012.

Jedan od većih polsova koje je pod spornim okolnostima firma Zbiljića dobila je bilo ispumpavanje vode iz basena Kolubara posle poplava.

EPS postaje akcionarsko društvo
Kako je pisala Nova, Elektroprivreda Srbije bi do početka 2023. godine trebalo da postane akcionarsko društvo. U međuvremenu je urađena procena vrednosti imovine, a čeka se još da bude usvojen i finansijski plan i izveštaj. Da je svojinska transformacija u toku potvrdila je i ministarka Zorana Mihajlović. Ono što sve zabrinjava je činjenica da se ovom transformacijom otvara put i za potencijalnu prodaju udela u EPS-u. Najviši državni zvaničnici trvrde da to nije plan.

Bonus video: Ne odvrćem sijalice da bih uštedeo na računu za struju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare