Milenijum tim i Jaroslav Černi Foto: Nova.rs

Kompanija bliska SNS Milenijum tim je prema saznanjima Nova.rs i zvanično postala vlasnik Instituta vodoprivrede Jaroslav Černi. Ugovor je potpisan 4. januara ove godine. Kako se u tom dokumentu može videti ovaj državni Institut je prodat za oko 2,58 miliona evra, što je i bila početna minimalna cena.

Za kupovinu Instituta Jaroslav Černi bilo je zainteresovano šest firmi ali su ponudu za kupovinu dale samo dve. Milenijum tim u konzorcijumu sa sedam direktora Instituta i firma iz Lazarevca Bauwesen. Koliko je za Černi ponudila druga firma nikada nije objavljeno.

Kako je mesecima unazad pisala Nova.rs, kao budući vlasnik bio je unapred viđen Milenijum tim.

To se na kraju i desilo.

Javni poziv za prodaju Jaroslava Černog objavljen je 1. oktobra prošle godine. Minimalna cena za koju je Institut neko mogao da kupi bila je 2,58 miliona eva.

Cene po akciji samo 2,8 evra

Ispostaviće se da je to Milenijum timu bilo dovoljno da postane vlasnik 92 odsto akcija. To znači da su po akciji plaćali samo 2,78 evra.

Inače, Milenijum tim je kompanija koja od države godinama u nazad dobija brojne unosne poslove – od gasifikacije, preko izgradnje Beograda na vodi, zatim stanova za bezbednjake pa do kupovine banja. Vlasnici su Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, bliski Srpskoj naprednoj stranci.

Aleksandar Vučić, Ivan Bošnjak, Stojan Vujko Foto: Millenium team

Da su veze sa SNS jake potvrđuje i činjenica da je jedan od dvojice direktora Ivan Bošnjak bio je i na skupu ove stranke u areni.

Šta su obaveze Milenijum tima

Kako stoji u ugovoru u koji je Nova imala uvid, Milenijum tim sa direktorima ima obavezu da investira 600.000 evra. Polovinu iznosa u prvih godinu dana a drugu polovinu do isteka dve godine.

Kupac se takođe obavezuje da u naredne dve godine održi kontinuitet poslovanja, da ne smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme, da redovno isplaćuje zarade.

Osim toga, ugovor zabranjuje da se u istom periodu prodaje, zalaže imovina Instituta…

Ugovor su potpisali u ime Ministarstva privrede državni sekretar Dragan Stevanović i ovlašćeno lice ispred konzorcijuma Milenijum tima i sedmorice direktora.

Ministarstvo privrede krije podatke

Ceo postupak prodaje Instituta Jaroslav Černi bio je netransparentan.

U javnom pozivu je navedeno da će se kupac birati u javnom nadmetanju. Na pitanje Nova.rs kada se i gde to nadmetanje odigralo Ministarstvo privrede, koje je objavilo poziv, nikada nije odgovorilo.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr, Nova.rs, Promo

Umesto toga objavljen  je ugovor o prodaji Černog, bez obrazloženja i objašnjenja na osnovu čega je upravo Milenijum tim postao vlasnik.

Naime, imajući u vidu da je Institut prodat za minimalnu početnu cenu, postavlja se pitanje šta je i koliko ponudio lazarevački Bauwasen i zašto je ta ponuda odbijena.

Direktori Černog u dilu sa Milenijum timom

Osim toga, sama odluka direktora Instituta Dejana Divca i još šest izvršnih rukovodilaca je sporna pre svega zbog potencijalnog sukoba interesa i privilegovanja jedne firme u odnosu na drugu.

To se odnosi na informacije koje su potencijalno podelili sa vlasnicima Milenijum tima a nisu smeli.

Makisko polje izgradnja
Siniša Mali, Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kupovinom Černog kompanija Milenijum tim je zaokružio sve poslove oko izgradnje metroa. Njihove mašine su već na terenuna tom proektu kao podizvođači a sada će rukovoditi i Institutom koji daje ili ne daje sagalsnost na projekete koji potencijalno mogu ugroziti vodoizvorišta.

Zašto je sporna prodaja instituta

Prodaja Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi sporna je iz više razloga. Osim što u njemu radi blizi 300 ljudi od kojih je 17 doktora nauka, ovaj Institut ostvaruje i dobit te ne postoji suvislo opravdanje za prodaju.

„Ne koštamo državu ni dinar, od nas država ima samo koristi. Zato je motiv prodaje upitan i nekako se nameće sumnja da iz svega stoji interes pojedinaca za kontrolu kojom bi se garantovala pozitivna mišljenja za sve projekte koje vlast planira da izvede“, upozoravao je naš izvor iz Instituta.

Dodatno problematično je to što je Institut kupila firma bliska vlastima

Bonus video: Vučić nervozno odgovara na pitanja Nova.rs

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare