Foto: FoNet/TV FoNet

Mandat u procesu koji vodim trebalo bi da donese Kosovu puno međunarodno priznanje, rekao je na onlajn panelu o dijalogu Beograda i Prištine predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak. Dodaje i da rešenje postignuto na silu nije održivo. Izaslanik Sjedinjenh Američkih Država Gabriel Eskobar poručuje da podržava dijalog koji vodi Evropa i objašnjava da svoju vrednost ima i Vašingtonski sporazum.

Miroslav Lajčak ponavlja da je njegov mandat da olakša postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Proces je, kaže, u rukama dve strane – objašnjava kako razume svoj mandat.

„Mandat u procesu koji vodim trebalo bi Kosovu da donese puno međunarodno priznanje, konsolidaciju i kontrolu na celoj svojoj teritoriji i značajan napredak u evropskim integracijama. Uporedo sa tim proces bi trebao da kreira radna mesta, da razvija ekonomiju kao i da pomogne rešavanje pitanja vladavine prava“, rekao je predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Kaže da Evropska unija nikoga ni na šta ne primorava i da rešenje postignuto na silu nije održivo, prenosi N1.

„To nije sporazum Evropske unije ili Vašingtonski sporazum. To je sporazum između Kosova i Srbije o normalizaciji njihovih odnosa. Oni moraju da stanu iza sporazuma, da objasne svojim građanima, da ga brane i sprovedu. Mi ćemo uraditi naš deo posla ali moramo biti precizni o kakvom procesu govorimo“, dodao je Lajčak.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo ukazala je na predstojeće lokalne izbore na Kosovu, ali i najavljene izbore u Srbiji za sledeću godinu, kao prepreke za napredak u dijalogu. Kaže dosta toga zavisi od političke volje.

„Imajući u vidu da imamo velike investicione programe zajedno sa IPA fondovima, bilo bi prikladno postaviti stroge uslove kada je u pitanju novac. Na jednoj strani, naravno mi volimo da vidimo demokratizaciju u obe države, ali na drugoj strani bi trebalo da vidimo kako možemo koristiti taj novac i investicije za malo političkog pritiska na aktere koji su na terenu“, rekla je izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon.

Foto: FoNet/TV FoNet

Zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta Gabriel Eskobar poručuje da Amerika podržava dijalog koji vodi Evropska unija. Ali, čini se da promena američke administracije nije po strani stavila Vašingtonski dogovor postignut za vreme Donalda Trampa.

„Da, dogovori su validni i mi u to verujemo. Jedna stvar je veoma zanimljiva o Vašingonskim dogovorima. Ne bih rekao da su bez vrednosti. Svesni smo da se teška politička pitanja rešavaju u okviru dijaloga, ali ono što smo pokušali da postignemo Vašingtonskim dogovorom jeste da se stvore neke okolnosti za izgradnju poverenja u oblasti ekonomije“, rekao je Eskobar.

Upravo je ekonomija važna tema za Gabriela Eskobara.

„Možemo da pokažemo da je moguće uspostaviti neku saradnju bez rešavanja pitanja statusa. I bili smo uspešni u tome da damo stranama priliku da to prepoznaju. Zato je ekonomski mir važan za mene kao mera izgradnje poverenja, kao i međuetničko pomirenje. Ali fokus će biti na dijalogu i mi to podržavamo“, dodao je Eskobar.

Poslednjih meseci u tom dijalogu nema značajnog napretka. Tokom ove nedelje predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak posetiće Prištinu i Beograd.

Bonus video – Merkel: Nemačka će dati pola miliona evra za Srbiju


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)