Vladimir Orlić i Ana Branbić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Ministarka pravde u tehičkom mandatu Maja Popović demantovala je večeras navode profesora Tanasija Marinkovića da postoji ustavna prepreka da Ana Brnabić bude predložena i izabrana za predsednicu Skupštine Srbije i tom prilikom je navela kako je "Vladi Srbije, na čijem čelu je Brnabić, prestao mandat nakon raspuštanja Skupštine prošle godine, te da je od tog trenutka u tzv. 'tehničkom mandatu'".

„Naime, profesor Marinković, pozivajući se na član 126. Ustava Srbije, iznosi tvrdnju da Ana Brnabić, kao predsednica Vlade, ne može istovremeno biti i poslanica, još manje predsednica Narodne skupštine, te da bi morala hitno da podnese ostavku na mesto poslanice. Ovakvo nakaradno tumačenje člana 126. Ustava Srbije, direktno ugrožava Ustavom zagarantovano pravo svakog punoletnog poslovno sposobnog državljanina Srbije da bude izabran za narodnog poslanika“, navela je Popović u pisanoj izjavi.

Ona je ocenila kako profesor Marinković „svesno ili nesvesno, zanemaruje činjenicu da je Vladi Srbije, na čijem čelu je trenutno Ana Brnabić, nakon raspuštanja Narodne skupštine 1. novembra 2023. godine prestao mandat, kako je to propisano članom 128. Ustava Srbije, i da je od tog trenutka, pa sve do izbora nove Vlade, ta Vlada u tzv. ‘tehničkom mandatu’, tokom kojeg može da vrši samo poslove određene zakonom, kako je to propisano članom 128. stav 4. Ustava“.

„Dakle, nesporno da je član Vlade koja je u redovnom, punom mandatu ne može istovremeno da obavlja i funkciju poslanika, što nije slučaj sa Anom Brnabić, koja, kao što sam navela, trenutno rukovodi radom Vlade kojoj je mandat prestao. Neverovatno je da i po ovom pitanju moram da ukazujem na primere iz prakse nekih prethodnih vlasti, koje sa pravnog aspekta nisu bili sporni, ali se, eto, i ovom prilikom zaboravljaju. Zato koristim priliku da podsetim da je Mirko Cvetković 2012. godine bio izabran za poslanika, za šta nikakvu smetnju nije predstavljala okolnost da je u tom trenutku obavljao funkciju predsednika Vlade čiji je mandat prestao konstituisanjem novoizabranog saziva Narodne skupštine“, naveo je Popović.

Podsetimo, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Tanasije Marinković izjavio je ranije danas da premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić ne može da bude kandidat za predsednicu Skupštine Srbije jer za to postoje ustavne prepreke.

Marinković je za TV N1 rekao da smatra da je zbog neustavne kandidature Brnabić odložena konstitutivna sednica srpskog parlamenta, koja je prvobitno bila zakazana za danas.

„Shvatili su da je reč o osobi za koju postoji ustavna prepreka da bude kandidat“, rekao je profesor i dodao da član 126 Ustava propisuje da član Vlade ne može istovremeno da bude i poslanik.

***

BONUS VIDEO – Tanasije Marinković o tome zašto Brnabić ne može da bude kandidat za predsednicu Skupštine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar