Foto: Nova S

Kako je štraj u Kolubari septembra 2000 pokrenuo 5. oktobar i da li su radnici na svojim plećima izneli tadašnju pobunu i da li je moguće tako nešto ponoviti danas u Srbiji, u emisiji "Među nama" govorili su Dragan Milovanović direktor Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i tada jedan od lidera DOS-a, koji je bio i ministar rada u vladi Zorana Đinđića, Miodrag Ranković tadašnji predsednik Sindikata površinskih kopova Kolubara i neko ko je danas u sindikatu i Aleksandar Karić, tada i danas radnik Kolubare, učesnik protesta i neformalni građanski vođa tog protesta.

Šta se dešavalo od 29. septembra do 5. oktobra je nešto o čemu se malo pričalo, i o tome se skoro ništa ne zna. Na pitanje kako to izgleda sada, posle 20 godina, Milovanović je rekao:

„Izgleda mi kao da smo se vratili na početak. Kao da smo napravili jedan krug i danas smo u silčnoj političkoj situaciji. Situacija je i dalje nestabilna, radnici su poprilično obespravljeni, a jedino šta je bolje je standard. Ja mislim da je to jedini efekat 5. oktobra.Što se tiče demokratije prava, mislim da nismo na nekom zavidnom nivou“.

O čemu su gosti u emisiji još govorili možete pogledati u video prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare