Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Nakon duge borbe za prevlast unutar stranačkih redova, Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, preuzeo je zvaničnu titulu "stub odbrane Aleksandra Vučića" - taman pred formiranje nove Vlade.

Resor Marka Đurić je, makar nominalno, Kosovo, međutim opseg njegovog oglašavanja poslednjih meseci znatno se proširio.

Počelo je sa oštrim odgovorima Mlađanu Đorđeviću, odnosno na njegove intervjue i izjave za Novu.rs.

O protestima i Mlađanu Đorđeviću

Tako, recimo, najpre u maju, a onda i prošlog meseca Đurić ocenjuje da su protesti u Beogradu poslednja nada „koronaprofitera Dragana Đilasa da se vrati na vlast“ i poručuje da „ne postoji stručnjak za prevrate koji će ga povratiti iz političke kliničke smrti, pa to ne može ni njegov izvođač prljavih radova, mutivoda Mlađan Đorđević“.

Foto: NOVA S

„Na svakoj kamenici bačenoj na srpske policajce ispred Skupštine Srbije je Đilasov i Đorđevićev potpis i svaka je poziv na bratoubilaštvo iz kojeg bi Đilas trebalo da politički vaskrsne kao spasilac nacije. Ovi protesti su poslednja karta koronaprofitera Đilasa u jednoj odavno izgubljenoj partiji, i nema tog stručnjaka za prevrate koji će Đilasa i šačicu njegovih plaćenika i saboraca povratiti iz političke kliničke smrti“, rekao je Đurić.

Kakve to veze ima sa Kosovom – teško je reći.

O Evropskom parlamentu i Violi fon Kramen

U julu se Đurić zabavljao odgovarajući i Violi fon Kramon, a isprovocirao ga je negativan izveštaj Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji. Izveštaj Đurić naziva „maničnim antisrpskim istupom satkanom od samih laži“.

Za Đurića je „ostrašćena mržnja“ izvestioca Evropskog parlamenta za KiM Viole fon Kramon prema Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću „sramotan primer nasilničke politike političarke nevelike težine i odgovornosti“, te da bi nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo da je pozove na odgovornost.

Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

O Zaharovoj i „niskim strastima“

Potpisivanje sporazuma u Beloj kući bio je posebno traumatičan događaj za Đurića, bog kog je najpre poručio Vuku Jeremiću da „podmuklo razgrađaju kapacitete Srbije“, a onda je morao da se oglasi i oko Tvita Marije Zahareve, koja je scene iz Bele kuće poistovetila sa prizorima iz „Niskih strasti“. 

„A zamisli taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mestu. A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu. Ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram Vas bilo”, napisao je Đurić na Tviteru.

To, očigledno, nije bilo dovoljno jasno, pa je Đurić reagovao i na „pojašnjenje“ Zaharove, i to jednako žestoko.

„“I da dodam, kupovina tečnog naftnog gasa je izbačena iz tog sporazuma samo na insistiranje čoveka koji je sedeo u toj stolici. Sram da Vas bude još sto puta”, naveo je Đurić.

Ova poslednja bila je naročito strastvena.

Foto:Jure Makovec / AFP / Profimedia

O Tanji Fajon i zarobljenom parlamentu

Konačno, danas je Marko Đurić reagovao i na intervjuu Tanje Fajon za Nova.rs. 

Direktor Kancelarije za KiM poslanici Evropskog parlamenta džentlmenski je poručio:

„Dalje ruke od srpske demokratije. Ne dajete niti oduzimate legitimitet parlamenta jedne suverene države Vi, već građani na izborima. Legitimnost srpskom parlamentu u demokratskom procesu dali su građani Srbije”, napisao je Ðurić.

Odgovor je onda poprimio bizarne elemente, kada je Đurić dodao da je „Evropski parlament svakako legitiman, ali da je sramota da mesto u njemu dobiju oni koji otimaju jevrejsku imovinu“.

„Kao neko ko u porodici ima Jevreje stradale u Holokaustu, znam da nije legitimno oteti jevrejsku vilu u kojoj ste smestili svoju stranku”, poručio je Ðurić Tanji Fajon.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare